Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hulladékgazdálkodásról

Hatályos: 2023. 01. 01

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a hulladékgazdálkodásról
Végső előterjesztői indokolás
I N D O K O L Á S
Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022.(XI.30.) számú rendelete
a hulladékgazdálkodásról
Az önkormányzat eddig önként vállalt feladatként egy összegben fizette meg a lakosság helyett a szilárd hulladék elszállításának lakossági díjait.
Egyidejűleg a magánszemélyek 23.000,- Ft/év/lakóingatlan összegű kommunális adó fizetésére voltak kötelesek, ami forrásul szolgált az önkormányzatnak hulladékszállítási díj fizetési kötelezettség teljesítéséhez.
A lakosság környezettudatos magatartásra nevelése és az önkormányzat pénzügyi helyzete azonban szükségessé tette, hogy 2023. évtől a lakosság saját maga fizesse meg közvetlenül a hulladékszállítási díjat. Az igazságos közteherviselés elve ezzel egyidejűleg megkívánja az önkormányzattól a kommunális adó összegének mérséklését, amit 2023. január 1-től a képviselő-testület 10.000 Ft/év/lakóingatlan összegűre csökkent.
A hulladékszállítási díj fizetési kötelezettség lakosságnak történő átadásával érvényre jut a szennyező fizet elv is, ami várhatóan javítja a lakókörnyezet állapotát, a település tisztaságát, és arra ösztönzi a lakosságot, hogy csökkentse a háztartásokban keletkező hulladék mennyiségét, valamint igénybe vegye a közszolgáltató által biztosított szelektív hulladékgyűjtési lehetőségeket is.
Végül jogtechnikai okokból indokoltabb egy új rendelet elfogadása, mint a régi rendelet átfogó módosítása.
Kérem a Képviselő-testületet, hogy a javaslatot megtárgyalni és elfogadni szíveskedjenek.
Felsőrajk, 2022. 11.28.
Zsuppánné Horváth Mária
polgármester