Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 4/2016. (IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 22

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.22.
az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 4/2016. (IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Eatv.) 2023. július 1. napjától kiegészült a 6/B. §-szal, amely szerint az állam az egészségügyi alapellátás körében – a települési önkormányzattal együttműködésben – gondoskodik a védőnői ellátásról. Ezzel egyidőben hatályon kívül helyezték az Eatv. 5. § (1) bekezdés d) pontját, tehát az önkormányzat alapellátási feladatai közül kikerült a védőnői ellátás, és az állam feladatába került át.
Mindezek alapján a települési önkormányzat képviselő-testületének egészségügyi alapellátásokról szóló rendeletének hatálya már nem terjedhet ki a védőnői ellátásra, illetve annak körzeteinek megállapítására.
Az Eatv. 6. § (1) bekezdése 2023. július 1. napjától az alábbiak szerint módosult: Az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben meghatározott praxiskezelő (a továbbiakban: praxiskezelő) jogszabályban meghatározott szempontok alapján, a települési önkormányzatok bevonásával alakítja ki az egészségügyi alapellátások körzeteit. Az Eatv. 6. § (4) bekezdése értelmében nem kell alkalmazni a települési önkormányzatnak a körzethatárok megállapításáról szóló rendeletét, ha a praxiskezelő az egészségügyi alapellátási körzetet az (1) bekezdés szerint kialakította.
Az önkormányzatok képviselő-testületei 2023. június 30-ig rendeletben jelölték ki az egészségügyi alapellátások körzeteit, azonban - fentiek alapján – 2023. július 1-től az egészségügyi alapellátási körzetek kialakítása önkormányzati feladat helyett állami feladattá válik, amelyet a praxiskezelő végez. A körzetek kialakítása a helyi sajátosságok figyelembevételével és a települési önkormányzatok bevonásával történik.
A fenti magasabb szintű jogszabályi változások miatt a települési önkormányzatok az egészségügyi alapellátásról alkotott önkormányzati rendeleteinek módosítása indokolt, a védőnői szolgálatra vonatkozó rendelkezéseket hatályon kívül kell helyezni.
A jelenlegi szabályozás szerint rendeletalkotási felhatalmazása az egészségügyi alapellátások körzetei tekintetében már nincs az önkormányzatoknak, az egészségügyi alapellátásokról szóló önkormányzati rendeletet azonban addig alkalmazni kell, amíg a praxiskezelő ki nem jelöli az egészségügyi alapellátási körzeteket.