Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljáró polgármesternek a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021. (I. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 25

Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.25.
Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljáró polgármesternek a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021. (I. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
INDOKOLÁS
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021. (I.29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 3/2023. (II.24.) önkormányzati rendelethez
Általános indokolás
Felsőrajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljárva, a Polgármester 2021. januárban alkotta meg a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021. (I.29.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Rendelet), mely jelenleg hatályban van.
A Rendeletet - jogszabályban biztosított törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva – a Zala Vármegyei Kormányhivatal (a továbbiakban: ZVKH) megvizsgálta és szakmai segítségnyújtás keretében megállapításokat tett, illetve jogszabályszerkesztési kérdések átgondolására is felhívta a figyelmet.
A szakmai segítségnyújtás keretében Felsőrajk Község Önkormányzata tárgyban érintett Rendelete vonatkozásában megállapította, hogy a Rendeletben megjelölt közösségi színtér elnevezése nem megfelelő, mert elnevezésben nem szerepel kifejezetten a „Közösségi Színtér” vagy „Közösségi Tér” kifejezés valamelyike a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 78/H. § (5) bekezdésében foglaltaknak megfelelően. Emiatt a Rendelet a magasabb szintű jogszabályi rendelkezéseknek nem felel meg.
A szakmai segítségnyújtás megállapította továbbá, hogy a Rendelet bevezető része nem felel meg a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2099. (XII.14.) IRM rendelet (Jszr.) 54. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek, mert a felhatalmazó rendelkezések köre pontatlan, tekintettel arra, hogy a polgármester által alkotott rendelet esetén nem hivatkozik a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésére.
A szakmai segítségnyújtásban tett egyéb megállapításoknak való megfelelés érdekében szükséges a Rendelet módosítása.
A szakmai segítségnyújtásban megfogalmazott megállapításoknak való megfelelés mellett a módosítás során pontosításra, illetve felülvizsgálatra kerül az Önkormányzat által ellátott közművelődési alapszolgáltatások köre. Felsőrajk Község Önkormányzatának - a Kultv. 76. (4) bekezdése alapján - kötelező feladata a Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezése. Ezen túl az 1000 fő lakosságszám feletti települési önkormányzat a (3) bekezdés b)-g) pontjai szerinti közművelődési alapszolgáltatásokból legalább egy további közművelődési alapszolgáltatást szervez meg. E rendelkezésnek megfelelően Felsőrajk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felülvizsgálta az általa vállalt közművelődési alapszolgáltatások körét. A felülvizsgálat nyomán a Rendelet módosítása vált szükségessé.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A Zala Vármegyei Kormányhivatal szakmai segítségnyújtás megállapította, hogy a Rendelet bevezető része nem felel meg a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2099. (XII.14.) IRM rendelet (Jszr.) 54. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek, mert a felhatalmazó rendelkezések köre pontatlan, tekintettel arra, hogy a polgármester által alkotott rendelet esetén nem hivatkozik a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésére. A Rendelet módosítása során ez a jogszabályi hivatkozás is bekerül a Rendelet bevezető részébe.
2. §-hoz
A Rendeletben megjelölt közösségi színtér elnevezése nem megfelelő, mert az elnevezésben nem szerepelt kifejezetten a „Közösségi Színtér” vagy „Közösségi Tér” kifejezés valamelyike a Kultv. 78/H. § (5) bekezdésében foglaltaknak megfelelően.
A közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási terv (rendezvényterv) elfogadására vonatkozó rendelkezés pontosításra került és a szolgáltatási terv elfogadásának határidejét január 31. napja helyett április 1. napjában rögzíti.
3. §-hoz
A Rendelet 8. § (2) bekezdése pontosítást tartalmaz: a „közösségi színterek” szövegrész helyébe a „Rajki Zsigmond Művelődési Ház – Közösségi Színtér, valamint Felsőrajk központi tere pajtákkal és a Rajki várral – Közösségi Színtér” szövegrész került.
4. §
A Rendelet 3. és 4. §-a közművelődési alapszolgáltatásokat határozza meg, illetve meghatározza azokat a feladatokat, amelyek ellátásával az alapszolgáltatások biztosíthatóak. A módosító rendelet tervezet hatályon kívül helyezi a Rendelet 3. §-ának c)-g) pontját, tekintettel arra, hogy az Önkormányzat ezeket az alapszolgáltatásokat ténylegesen nem biztosítja. A módosítás hatályon kívül helyezi a Rendelet 4. § h) pontját, tekintettel arra, hogy az Önkormányzat települési értékhatár létrehozását nem támogatja, ezt a feladatot nem látja el.
5. §
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.