Hahót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2023. 04. 01

Hahót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról
Részletes indokolás
Az 1–21. §-hoz és az 1–15. melléklethez
Általános indokolás
Az Szt. hatályos 45. § (1)-(3) bekezdése szerint „(1) A képviselő-testület az e törvény rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást nyújt. Települési támogatás keretében nyújtható támogatás különösen
a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
c) a gyógyszerkiadások viseléséhez,
d) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.
(2) Más jogszabály alkalmazásában az (1) bekezdés a) pontja szerinti célra nyújtott települési támogatást lakásfenntartási támogatásnak kell tekinteni.
(3) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani.”
Az idézett jogszabályi rendelkezések alapján települési támogatás különösen a felsorolt kiadások viseléséhez nyújtható. A rendkívüli települési támogatást a képviselő-testület köteles biztosítani. A lakosság szociális helyzetére figyelemmel, a rendelet a jelenleg meglévő ellátásokat nem szünteti meg, azokat települési támogatás körébe vezeti át.
A szociális rendszer fenntartása és működtetése, a szociális juttatások Sztv.-ben foglalt célja a rászorultak, a kiszolgáltatott helyzetbe jutott személyek támogatása, amely cél megvalósulásához ösztönző és kiegészítő feltételek önkormányzati rendeletben is előírhatók a Sztv. felhatalmazásai szerint. Az erre vonatkozó önkormányzati rendeleteknek azonban a törvény keretei között kell maradniuk.
Azok az önkormányzati szociális rendeletek, amelyek jövedelmi, vagyoni helyzetre tekintet nélkül állapítanak meg különböző célokra (pl. karácsonyi csomag, Mikulás csomag, Húsvéti ünnepekhez kötődő juttatások stb.) pénzbeli ellátásokat, és általában életkorhoz kötik a jogalapot,- pl. 62 év feletti és a 18 év vagy 12 év alatti helyi lakosok körében teszik lehetővé az ellátásra történő jogosultságot, - nem felelnek meg az Sztv. szabályainak.
A Sztv. 26. §-a alapján a képviselő-testület a hatáskörébe tartozó pénzbeli ellátásokat kiegészítheti, és a szociálisan rászorultak részére – a rendeletében meghatározott módon és feltételek szerint – más pénzbeli támogatásokat is megállapíthat.
A Sztv. hivatkozott rendelkezése értelmében az önkormányzat pénzbeli ellátást csak szociális rászorultságra tekintettel állapíthat meg, az életkor meghatározása önmagában nem jelent szociális rászorultságot.
A Kúria a Köf.5030/2019/3. számú határozatában rámutatott arra, hogy Sztv. által intézményesített települési pénzbeli támogatás önkormányzati rendelettel történő nem szociális szempont szerinti szabályozása ellentétes e törvény 26. §-ában meghatározott rászorultsági elvvel, a meghatározott életkor elérése, illetve el nem érése pedig nem tekinthető szociális szempontnak.
A Kúria több döntésében (így a Köf.5.051/2012/6., Köf.5.008/2013/8., Köf.5.051/2014/3. Köf.5017/2015., Köf. 5019/2015/5. számú határozatokban) rögzítette, hogy önkormányzati rendeletben felhatalmazás hiányában nem lehet a szociális támogatás feltételévé tenni nem szociális célú szempontokat.
A Kúria döntését, s a Kormányhivatal ajánlását is figyelembe véve a szociális rendeletünket felülvizsgáltuk ezen szempontok alapján. Meghagytuk az eddigi ellátási formákat, kiegészítettük a tanévkezdési támogatást azzal, hogy jövedelemtől tettük függővé, továbbá, az eljárási szabályokat is aktualizáltuk.
Az önkormányzati rendeletet az EU intézményeknek, tagállamoknak, illetve más államnak előzetesen nem kell megküldeni sem bejelentésre, sem egyéb véleményezésre.
II.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet személyi hatályát határozza meg, figyelembe véve az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a külföldiek beutazásáról, magyarországi tartózkodásáról és bevándorlásáról szóló 2001. évi XXXIX. tv. rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgárokra vonatkozó szabályozást is.
2. §-hoz
A rendelet alkalmazásában használt fogalmakat értelmezi.
3-4. §-hoz
Az általános eljárási szabályokat határozza meg. A kérelem benyújtására vonatkozóan ad tájékoztatást, pontosítja a jövedelem igazolására elfogadható dokumentumok körét illetve a környezettanulmány készítéséről rendelkezik.
5. §-hoz
A rendszeres gyógyszer hozzájárulás szabályainak kiindulópontja a jelenleg azonos célra nyújtott méltányossági közgyógyellátás. A jogosultsági feltételek javarészt változatlanok, annyi pontosítással, hogy gyógyszertámogatás a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek költségéhez adható, a nem támogatott gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségei nem számítanak bele a gyógyszerköltségbe. Az elbírálás folyamata hetekkel rövidül le, az egészségbiztosítási szakigazgatási szerv szakhatósági állásfoglalása ugyanis nem követelmény, a havi rendszeres gyógyszerszükségletről szóló háziorvosi/kezelőorvosi igazolás, valamint a gyógyszertár igazolása a háziorvos/kezelőorvos által igazolt gyógyszerek térítési díjáról kiváltja. A gyógyszertámogatás havi összege nem differenciált, az eddigi gyógyszerkeret helyébe – a jogosultsági feltételek fennállása esetén – legfeljebb 5.000,- Ft összeg lép, amely az önkormányzat költségvetési lehetőségeihez képest került megállapításra.
6. §-hoz
A rendkívüli települési támogatás szabályai megegyeznek az önkormányzati segély szabályaival.
Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.
A pénzbeni rendkívüli települési támogatást határozza meg, s elsősorban a rendkívüli élethelyzetbe került személyeken kíván segíteni.
A rendkívüli települési támogatás jogosultsági feltételeit szabályozza. Rendelkezik a méltányosság gyakorlásának szabályairól.
7. §-hoz
Az önkormányzat a tanévkezdéshez kíván hozzájárulni azzal, hogy az általános és középiskolás tanulók részére települési támogatást ad évente egy alkalommal.
8. §-hoz
Az önkormányzat az iskolai étkeztetést kívánja támogatni azzal, hogy rendszeres települési támogatást ad azon tanulók részére, akik semmiféle kedvezményben nem részesülnek.
9. §-hoz
Az önkormányzat a születést kívánja támogatni, s a születendő gyermek részére 100.000.-Ft támogatást nyújt.
10. §-hoz
Az időskorú lakosság támogatását állapítja meg, ami jövedelmehz és korhoz kötött.
11. §-hoz
Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott rendkívüli települési támogatás esetén a csatolandó dokumentumok körét pontosítja.
12. §-hoz
A Képviselő-testület a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást határozza meg. Ez az a támogatási forma, amely felváltja a lakásfenntartási támogatást, s településenként eltérő szabályokat alkalmazva. A támogatás meghatározásakor figyelembe lett véve a korábban lakásfenntartási támogatásban részesülők köre. Az önkormányzat az erőforrásait mérlegelve, ezt egységesen 3.000.-Ft-ban határozta meg.
13. §-hoz
Az önkormányzat a közfoglalkoztatottak részére nyújt rendszeres települési támogatást, amelyet az étkezésnél tudnak igénybe venni.
14. §-hoz
A köztemetésekről való gondoskodás polgármesteri hatáskörből képviselő-testületi hatáskörbe került. Célszerűségi, kegyeleti-gazdaságossági okokból, valamint a képviselő-testület tehermentesítése céljából javasolt a hatáskört a polgármesterre átruházni. A köztemetés költségei alóli mentesítés szabályai változatlanok maradtak.
Köztemetés esetén az eltemettetésre köteles személy megtérítési kötelezettség alóli mentesítés feltételeiről rendelkezik.
15-19. §-hoz
Tartalmazza az étkeztetés, házi segítségnyújtás, falugondnoki szolgálat és a családsegítés szabályait, amely a rendelet hatálybalépésével nem változtak, a korábbi szabályok épültek be az új rendeletbe.
20. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.
21. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.