Murakeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2013. 01. 01

1. A rendelet célja és hatálya


1. § (1) Jelen rendelet célja, hogy az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó szabályok és korlátozások, megállapításával elősegítse a környezet és levegő tisztaságának, és a lakosság egészségének védelmét. Az avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban hasznosítással (komposztálással) történjen. Égetésre csak abban az esetben kerüljön sor, ha a kezelés az előző  komposztálással nem lehetséges.


(2) A rendelet hatálya kiterjed Murakeresztúr közigazgatási területén belül avar vagy kerti hulladékot szabadban égető személyre.


2. Értelmező rendelkezés


2. § Jelen rendelet alkalmazásában avar, illetve kerti hulladék az ingatlanokon (ide értve a közterületeket is), azok tisztántartása, ápolása, gondozása, vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, gyökérmaradvány, szár, levél, kaszálék, és egyéb növénymaradvány (a továbbiakban: kerti hulladék).


3. Az égetés szabályai


3. § (1) A kerti hulladék égetését elvégezni kizárólag szélcsendes időben lehet kellően száraz avar esetén. Az égetést kizárólag csütörtök, péntek és szombati napokon 10 és 18 óra között lehet elvégezni, az ünnepnapok kivételével. 


(2) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos, jól kialakított tűzrakó helyen és módon, a lakó- és gazdasági épülettől kellő távolságban, állandó felügyelet mellett lehet, úgy, hogy az emberi környezetet ne károsítsa és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.


(3) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.


(4) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.



4. § (1) Az égetés csak úgy folytatható, hogy az a környezetet ne zavarja, továbbá tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.


(2) Az égetés céljára szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.


(3) Az égés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag alkalmazása tilos.


(4) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást meg kell szüntetni.


(5) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.


4. Tiltó rendelkezések


5. § (1) Égetéssel a kerti hulladékot megsemmisíteni tilos:


a) szeles, vagy ködös, erősen párás időben,

b) ha az illetékes szerv tűzgyújtási tilalmat rendel el.


(2) A kerti hulladék között más kommunális eredetű, illetve ipari hulladék égetése tilos.


(3) Az égetés csak úgy folytatható, hogy az a környezetet ne zavarja, továbbá tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.


(4) Az égetés céljára szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.


(5) Az égés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag alkalmazása tilos.


5. Záró rendelkezés


 

6. § (1) Ez a rendelet 2013. január 1-jén lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.