Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2013.(VII. 18.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló többször módosított 8/2002. (V.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 07. 19- 2013. 07. 19

Murakeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


A közterületek használatáról szóló 8/2002. (V.09.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a 4/A §-al és a következő alcímmel egészül ki:


„4/A. §.


A közterület filmforgatási célú használata


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2)   A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


  1. A közterület-használati díj fizetése alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


(4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartama.


(5) Vasárnapra és ünnepnapra filmforgatási célú közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.


(7)   A kiemelt területeken, a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet.


(8)    Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.


(9) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(10) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van,  a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.”

2.§



A Rendelet 1. számú melléklete az alábbi 24. ponttal egészül ki:


24.

Filmforgatás

a) díszburkolattal ellátott, illetve kiemelt közterületen:

    - forgatási helyszín

    - technikai kiszolgálás

    - stáb parkolás

b) nem díszburkolattal ellátott és nem kiemelt közterületen:

    - forgatási helyszín

    - technikai kiszolgálás

    - stáb parkolás




500 Ft./m2/nap

200 Ft./m2/nap

200 Ft./m2/nap


200 Ft./m2/nap

150 Ft./m2/nap

100 Ft./m2/nap





3.§


(1)  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépést követő napon hatályát veszti.


 (2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző, helyben szokásos módon kifüggesztéssel gondoskodik.



Murakeresztúr, 2013. július 8. 




           Pavlicz Lajos                                                                                   Hervai Edit

 polgármester                                                                                      jegyző




Záradék:

Kihirdetve: 2013. július 18.

                                   



                                                                 Hervai Edit

                                                                    jegyző