Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (V. 30.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezésről

Hatályos: 2014. 05. 31

Murakeresztúr Község Önkormányzata a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következő rendeletet alkotja:

1.§

Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról a Képviselő-testület külön határozatban dönt.

2. §

  1. Az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására a Képviselő-testület határozata alapján külön megállapodást kell kötni. A forrás összegének átvevő részére történő kifizetésére a megállapodás létrejöttét követően kerülhet sor.
  2. A megállapodásnak tartalmaznia kell:

  1. a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,
  2. a forrás nyújtásáról döntést,
  3. a forrás összegét,
  4. a forrás felhasználásának célját,
  5. a forrás felhasználásának feltételeit,
  6. a pénzügyi teljesítést,
  7. a teljesítés ütemezését,
  8. a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,
  9. a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét,
  10. a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit,
  11. a forrás felhasználásának határidejét.

  1. Murakeresztúr Község Önkormányzata a megállapodástól eláll, ha a támogatott valótlan adatot szolgáltatott.

3. §

  1. Az államháztartáson kívüli forrás átadása esetén a pénzeszközt átvevő az átadott pénzeszközt a Képviselő-testület által meghatározott célra köteles fordítani és annak felhasználásáról köteles elszámolni.
  2. A pénzügyi elszámolás a támogatási célokkal kapcsolatosan felmerülő költségekről kiállított számlákkal és /vagy szabályszerűen kiállított számviteli bizonylattal, és számlaösszesítővel történik.

  1. A határidőben történő pénzügyi elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén az átvevő köteles a pénzeszköz teljes összegét a mindenkor érvényes, a forrás átvételét követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben a tárgyévet követő évben, a képviselő-testület elszámolást felülvizsgáló döntésében előírt határidőig, de legkésőbb tárgy évet követő év február 15. napjáig visszafizetni.
  2. A pénzeszköz rendeltetésszerű felhasználása esetén az átvevő köteles a nem rendeltetésszerűen felhasznált részt a mindenkor érvényes, a felhasználására nyitva álló határidőt követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben a tárgyévet követő évben, a képviselő-testület elszámolást felülvizsgáló döntésében előírt határidőig, de legkésőbb tárgy évet követő év február 15. napjáig visszafizetni.
  3. Az átvevő köteles a támogatónak bejelenteni és a támogatási szerződés módosítását kezdeményezni, ha a számára biztosított pénzeszközt egészben vagy részben nem kívánja felhasználni. Ebben az esetben a fel nem használt támogatás összegét a megállapodás módosítását követő 15 napon belül, de legkésőbb a felhasználására előírt határidőig köteles kamatmentesen visszafizetni.

4. §

Az önkormányzat az átadott pénzeszköz felhasználását jogosult és köteles ellenőrizni.

Záró rendelkezések

5. §

  1. Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően államháztartáson kívüli átadott és átvett pénzeszközök tekintetében kell alkalmazni.

Az Európai Unió jogának való megfelelés

6. §

E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK. irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.

Murakeresztúr, 2014. május 27.

Pavlicz Lajos                                                                                                Hervai Edit

polgármester                                                                                                   jegyző

Kihirdetési záradék

E rendelet kihirdetésre került 2014. május 30-án.

             Hervai Edit

    jegyző