Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az étkezési térítési díjak megállapításáról szóló 6/2023. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
az étkezési térítési díjak megállapításáról szóló 6/2023. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének …./2024.(……..) önkormányzati rendelete az étkezési térítési díjak megállapításáról szóló 6/2023. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról.
A Jat. 18. § (1)-(2) bekezdése rögzíti, hogy „A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.”
Általános indokolás
Az étkezési térítési díjak megállapításáról szóló 6/2023. (II.28.) önkormányzati rendelet a térítési díj megfizetésével kapcsolatos részletszabályokkal egészül ki.
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátásokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Gytr.) rendelkezései nem zárják ki azt, hogy az intézményi gyermekétkeztetést biztosító önkormányzat rendeletében megállapítsa a térítési díj megfizetésének elmaradása esetén alkalmazható eljárást, ideértve az eljárás megszüntetésének időpontját is. Az ezen eljárással kapcsolatos szabályok - összhangban a Gytr. 16. § (2) bekezdésével - beépülnek a rendeletbe.
Részletes indokolás
Az 1. - 3. §-hoz
Módosítani kívánt rendelkezéseket tartalmazza
A 4. §-hoz
Záró rendelkezést tartalmaz.
Az indokolás közzétételéről a jegyző, helyben szokásos módon kifüggesztéssel gondoskodik.
A rendeletnek nincs európai uniós joggal kapcsolatos összehangolási és egyeztetési vonatkozása és a rendelet elfogadását jogszabály nem köti előzetes véleményezéshez.