Dióskál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015(II.27.) önkormányzati rendelete

A lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról

Hatályos: 2015. 02. 28


Dióskál község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Kormányrendelet 23. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról (továbbiakban: támogatás) az alábbiakat rendeli:

A rendelet hatálya

1. § 

(1) A rendelet hatálya kiterjed Dióskál községben lakó-, illetve huzamosabb ideje tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.

A támogatás feltételei

2. § 

(1) Támogatás adható:

a.) új lakás építéséhez, vagy használt lakás vásárlásához,

b.) lakás bővítéséhez.

(2) A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön.

(3) A kölcsön futamideje: maximum 36 hónap.

(4) A visszafizetés szabályai: a kölcsön kezdő törlesztő részletét, a támogatás kézhezvételét követő második hónap 15. napjáig kell befizetni, minden hónapban egyenlő részletekben. Indokolt esetben az Önkormányzat Képviselő-testülete - kérelem alapján - fizetési halasztást engedélyezhet. A törlesztő részlet kettő egymást követő hónapban történő elmaradása esetén a kölcsönszerződés felmondható, a hátralévő kölcsön pedig egy összegben visszakövetelhető.




3. §

(1) Támogatás azoknak a családoknak, személyeknek adható, akik önhibájukon kívül vagyoni-, jövedelmi-, szociális helyzetük következtében saját erejükből, jogszabályokban foglalt támogatások mellett sem képesek lakásgondjukat megoldani.

(2) Előnybe kell részesíteni azt a családot, személyt, aki még nem kapott az önkormányzattól korábban lakáscélú támogatást, illetve akinek a családjában az egy főre jutó jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegét nem éri el.

(3) Előnybe részesíthetők a gyermekes családok, gyermeküket egyedül nevelők, gyermektelen fiatal házasok, élettársak.

Eljárási szabályok

4. § 

(1) A támogatásra irányuló kérelmet az Önkormányzat Hivatalában, a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott nyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

  • építés, bővítés esetén, érvényes, jogerős építési engedélyt,
  • vásárlás esetén, hiteles, ügyvéd által ellenjegyzett, szárazbélyegzővel ellátott adásvételi szerződést.

(3) Minden naptári évben a támogatás felhasználható előirányzatát a Képviselő-testület a költségvetési rendeletében állapítja meg.

(4) A támogatásról a polgármester javaslatára a képviselő-testület, a kérelem benyújtását követő első testületi ülésén dönt, a rendelkezésre álló költségvetési előirányzat keretein belül. A képviselő-testület a polgármester javaslatára előnyben részesítheti azokat a kérelmezőket, akiknek letelepedése a község fejlődését szolgálja, és előmozdítja.

(5) A támogatás összegét a Képviselő-testület a benyújtott igények és az éves költségvetés figyelembevételével egyedileg határozza meg. A támogatás megállapításánál elsőbbséggel rendelkezhetnek a több gyermeket nevelő kérelmezők.

                                                                          5. §

(1) A támogatásban részesülő személy, a testületi döntést követő 30 napon belül, köteles az Önkormányzattal támogatási szerződést kötni. A támogatási szerződést a polgármester írja alá.

(2) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a lakáscélú támogatást nyújtó önkormányzat nevét, székhelyét, törzskönyvi azonosító számát, adószámát, a nevében eljáró nevét és beosztását,

b) a támogatott nevét, lakcímét, személyazonosító adatait,

c) a lakáscélú támogatással érintett lakás (lakásépítés esetén ingatlan) alapadatait, így különösen a lakás (lakásépítés esetén ingatlan) címét, helyrajzi számát, nagyságát,

d)a lakáscélú támogatás jogcímét, összegét, a lakáscélú támogatás folyósításának feltételeit,

e) a támogatásban részesülő hozzájárulását személyes adatai kezeléséhez, továbbá vissza nem térítendő támogatás esetén, elidegenítési tilalom, kölcsön esetén a jelzálogjog bejegyzéséhez,

f) a támogatásban részesülő kötelezettségvállalását, hogy vissza nem térítendő támogatás

esetén az elidegenítési tilalom, kölcsön esetén a jelzálogjog ingatlan – nyilvántartási bejegyeztetése és annak későbbi módosítása, törlése iránt saját költségén eljár,

g) a szerződésszegés jogkövetkezményeit,

h)a lakáscélú támogatás felhasználásának ellenőrzését,

i) a szerződő felek aláírását.


6. §


(1) A lakáscélú támogatás megállapítása esetén a vissza nem térítendő támogatással érintett ingatlanra Dióskál Község Önkormányzata javára a támogatási szerződés aláírásától számított 5 év időtartamra elidegenítési tilalmat, kölcsön esetén a kölcsön időtartamára jelzálogjogot kell bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba.


(2) Amennyiben az (1) bekezdésben megjelölt jogok bármely oknál fogva az ingatlan-nyilvántartásba nem bejegyezhetők, a támogatási szerződés az önkormányzat részéről felmondásra kerül.


(3) A lakáscélú támogatás az (1) bekezdés szerinti elidegenítési tilalom, illetve kölcsön esetén jelzálogjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzésétől számított 15 napon belül pénzintézeten keresztül kerül folyósításra.


A támogatás mértéke

7. § 

a) új lakás építéséhez 800.000 Ft;

b) használt lakás vásárlásához 700.000 Ft; 

c) lakóház legalább egy lakószobával bővítéséhez 500.000 Ft,

d) lakóház korszerűsítéséhez – fürdőszoba építése, energiatakarékossági beruházás végzése – 300.000 Ft.

A támogatás garanciái

8. § 

(1) A támogatást azonnal egy összegben kell visszafizetni:

a.)  ha a támogatott, a kedvezmény nyújtásától számított 5 éven belül elidegeníti az ingatlant, amelyre a támogatást kapta, kivéve, ha a községben másik lakást épít, vagy vásárol,

b.) ha az építést önhibájából 3 éven belül nem fejezi be,

c.) annak, aki valótlan adat közlésével, indokolatlanul jutott a támogatáshoz és annak igénybevételétől számított 3 év még nem telt el. 


Záró rendelkezések

9. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a családok lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 4/2003. önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Dióskál, 2015. február 19.


Kluczer János                                                                                    Kovács Katalin

polgármester                                                                                    Jegyző

Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetésre került:

2015. február 27.                                                                              

Kovács Katalin

                                                                                                          Jegyző