Dióskál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (VI. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

helyi jelentőségű védett természeti terület védettségének fenntartásáról

Hatályos: 2024. 06. 19

Dióskál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (VI. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.06.19.
helyi jelentőségű védett természeti terület védettségének fenntartásáról
Végső előterjesztői indokolás
A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkára KTM-TKF-1/308/2/2024. számon kiadott, a fővárosi és vármegyei kormányhivataloknak a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletével kapcsolatos 2024. évi ellenőrzési munkatervében elrendelte a helyi önkormányzatok által a helyi jelentőségű védett természeti terület jogi szabályozását tartalmazó rendeleteinek vizsgálatát, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Tvt.) rendelkezéseire figyelemmel.
A törvényességi vizsgálat célja, hogy a helyi természeti védettségre vonatkozó önkormányzati szabályozás kerüljön felülvizsgálatra, célzottan a tárgykör helyes fogalomhasználatára, egyidejűleg a jogszabálysértő rendelkezések kerüljenek módosításra úgy, hogy a jelenleg fennálló védettség a védelem tárgyán fennmaradjon. A védettségi szint megőrzésének kötelezettségét kimondó 28/1994. (V.20.) AB határozat szerint a Tvt. 24. § (4) bekezdése alapján természeti terület védettségének feloldására ugyanis kizárólag abban az esetben kerülhet sor, ha annak fenntartását természetvédelmi szempontok a továbbiakban nem indokolják. Alapesetként kell tehát feltételezni a védettség fenntartásának a teljes területen fennálló indokoltságát.
Települési önkormányzat - a Tvt. 24. § (1) b) pontjában foglaltakkal összhangban - csak természeti területet és más, a Tvt. 22. §-a alapján védelemre érdemes földterületet nyilváníthat védetté. Természeti érték védetté nyilvánítására a települési önkormányzatoknak nincs jogköre.
A rendelet felülvizsgálatakor megállapítást nyert, hogy célszerű a hatályos rendelet egyszerű javítása helyett egy új, a meglévő védettség helyi jelentőségű védett természeti területként való fenntartásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása, melyben a természet emlékek védettségének célja és tárgya nem változik meg.
Az új rendelet megalkotásával biztosítható, hogy az eredeti, védetté nyilvánításra irányuló jogalkotói szándék mindvégig érvényesüljön, és folytatólagosan védettnek minősüljenek a még meglévő fák, mint természeti emlékek.