Kehidakustány Község Képviselőtestületének 10/2003(V.12.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2019. 05. 09- 2021. 06. 14

Kehidakustány Község Képviselőtestületének 10/2003(V.12.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályozásáról

2019.05.09.

Kehidakustány Község Önkormányzatának Képviselő testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. §. (2) bekezdésében, 29. §. (1)-(2) bekezdésében, 131. §. (1) bekezdésében (továbbiakban: Gyvt.) kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által a gyermekek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról, illetve az önkormányzat által biztosított, személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja, hatálya, ellátási formák

1. § A rendelet célja, hogy a Gyvt. Által megállapított, a gyermekek védelmét szolgáló ellátási formák alkalmazásához - a helyi sajátosságokat figyelembevéve - a feltételrendszert és eljárásokat szabályozza.

2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed
a) a lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú, valamint - ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik – a letelepedett, bevándorolt, illetve befogadott jogállású, továbbá a magyar hatóságok által menekültként, illetve hontalanként elismert gyermekre, fiatal felnőttre és szüleire,
b) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint kehidakustányi lakóhellyel rendelkezik.
(2)
(3) E rendelet szerint kell eljárni az (1) és (2) bekezdésben meghatározott személyeken kívül Kehidakustány község közigazgatási területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelmében is, ha az ideiglenes hatályú elhelyezés vagy más ideiglenes hatósági intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével vagy elháríthatatlan kárral járna.

(4) A Magyar Köztársaság területén kívül tartózkodó magyar állampolgárságú gyermek és fiatal felnőtt, valamint szülei gyámügyében e rendeletet akkor kell alkalmazni, ha nemzetközi szerződés vagy más jogszabály szerint a személyes joguk az irányadó.
(5) A rendelet hatálya nem terjed ki az óvodai nevelés, az iskolai nevelés-oktatás keretében biztosított napközbeni ellátásra, ha az oktatásról szóló, többször módosított 1993. évi LXXIX.tv. 114. §-a alapján ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások, illetőleg a 115. §-a alapján a térítési díj fizetési kötelezettség mellett igénybe vehető szolgáltatások körébe tartozik.

3. § A gyermekek védelmét az önkormányzat pénzbeli, természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja az alábbiak szerint:

a) pénzbeni és természetbeni ellátások:

- rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,
- óvodáztatási támogatás.
b) természetben nyújtott ellátások:
ba) pénzbeli ellátás helyett természetbeni ellátás formájában nyújtott rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,
bb) rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény,
bc) pénzbeli ellátás helyett természetben nyújtott óvodáztatási támogatás,
bd) nyári gyermekétkeztetés,
c) személyes gondoskodást nyújtó ellátások:
ca) gyermekjóléti szolgálat,
cb) gyermekek átmeneti gondozása,
cc) gyermekek napközbeni ellátása.
Pénzbeli ellátások

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás

4. §

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

5. §

Óvodáztatási támogatás

5/A § Az óvodáztatási támogatás pénzbeli folyósításának feltételeit a Gyvt. 20/C. § (1)-(3) bekezdése szabályozza.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

6/A. § Az önkormányzat a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt a Gyvt-ben foglaltaknak megfelelően biztosítja.

6/B. § (1) Az óvodáztatási támogatás első alkalommal pénzbeli támogatás helyett természetben is adható, különösen a védelembe vett gyermek számára, illetve egyéb esetben, ha nem látszik biztosítottnak, hogy a támogatás a gyermek megfelelő ellátását szolgálja. A természetben nyújtott óvodáztatási támogatás célja a gyermek rendszeres óvodába járásának segítése, formája különösen utcai ruha, utcai cipő, váltóruha, váltócipő, tisztasági csomag biztosítása.

A települési önkormányzat jegyzője az első alkalommal természetben nyújtandó óvodáztatási támogatást a gyermekjóléti szolgálat közreműködésével biztosítja.
(3) A gyermekjóléti szolgálat a támogatás jogosult számára történő átadását követő 5 munkanapon belül elszámol a jegyző felé.
(4) A természetbeni támogatást a gyermek beíratását követő hét munkanapon belül kell a szülő rendelkezésére bocsátani.

Nyári gyermekétkeztetés

6/C. § (1) A képviselő-testület a hatályos jogszabályokban foglalt feltételekkel, minden évben biztosítja a szociális nyári gyermekétkeztetést, az erre a célra biztosított központi költségvetési támogatásból.

(2) A nyári gyermekétkeztetéssel kapcsolatos ügyekben a polgármester jár el.

A pénzbeli és természetbeni ellátások eljárási szabályai

7. § (1)

(2)

(3) Az ellátást igénylő köteles kérelmével egyidejűleg családja vagyoni, jövedelmi viszonyait igazolni. A jogosultság megállapításakor

a) a havi rendszerességgel járó jövedelem esetében a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni. Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időszak nem éri el a tizenkét hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

c) A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet, illetve a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozói tevékenység megszűnt.

(4) Az egy főre jutó jövedelem megállapításánál a Gyvt. 19. § (4) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

(5)

8. §

9. §

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

10. § Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

a) gyermekjóléti szolgálat,

b) gyermekek napközbeni ellátása keretében: óvoda, iskolai napközis foglalkozás.

Gyermekjóléti szolgálat

11. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat Zalaszentgrót és Környező települések Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata intézmény fenntartó társulás keretében biztosítja.

(2) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a szülő, más törvényes képviselő kérelmére, illetve a Gyvt. 17. §. (1) bekezdésében felsoroltak, valamint a körjegyző, a gyámhivatal vagy bármely állampolgár - gyermek veszélyeztetettségére utaló - jelzése alapján végzi. A kérelmet előterjeszteni, illetve jelzést megtenni közvetlenül a családgondozónál lehet.

(3) Az ellátás biztosítását a családgondozó intézkedése alapozza meg.

(4) A gyermekjóléti szolgálat feladatait a Gyvt. 39-40. §-ai határozzák meg.

Gyermekek átmeneti gondozása

11/A. § (1) A gyermekek átmeneti gondozása keretében a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését elősegítő, az életkorának, egészségi állapotának és egyéb szükségleteinek megfelelő étkeztetéséről, ruházattal történő ellátásáról mentálhigiénés és egészségügyi ellátásáról, gondozásáról, neveléséről, lakhatásáról (teljeskörű ellátás) kell gondoskodni.

(2) A gyermekek átmeneti gondozása a szülő kérelmére, vagy beleegyezésével történhet.

(3) Az átmeneti gondozást elsősorban akkor kell teljes körű ellátással biztosítani, ha a szülő egészségi állapota, életvezetési problémája, indokolt távolléte vagy más akadályoztatása miatt a gyermek nevelése a családban nem oldható meg.

(4) A gyermek átmeneti gondozását elsősorban a jegyző által kijelölt helyettes szülőnél kell megoldani.

(5) A gyermek átmeneti gondozása az alapjául szolgáló ok fennállásáig, de legfeljebb 6 hónapig tart.

(6) A gondozást meg kell szüntetni, ha azt a szülő kéri vagy annak okai már nem állnak fenn.

Óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás

12. § Az óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás igénybevételére a köznevelésről szóló 2011. évi CXC. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Térítési díj

13. § (1) Az óvodai ellátás, illetve az iskolai napközis foglalkozás keretében biztosított ellátások közül az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni.

(2) A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetések intézményi térítési díjának mértékét e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(3) A képviselő-testület egyéni rászorultság alapján – különösen közoktatási intézmény javaslatára – a térítési díjat legfeljebb 50%-kal csökkentheti, ha a térítési díj fizetésére kötelezett családjában a teljes összegű térítési díj megfizetése a család létfenntartását veszélyeztetné.

Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet 2003. év május hó 15. napján lép hatályba. Rendelkezéseit - amennyiben az a kérelmező számára előnyösebb - a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendelet nem szabályozott kérdésekben a Gyvt., továbbá a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükkor felhasználható bizonyítékokról szóló 133/1997. (VII. 29.) Kormányrendeletben és a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IV. 10.) Kormányrendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 3/1998. (III. 26.) Önk. sz. rendelet.

(4) Az önkormányzati a 2005. december 31-én hatályban lévő szabályozás szerint családi pótlékra és rendszeres gyermekvédelmi támogatásra egyidejűleg jogosult személy részére a rendszeres gyermekvédelmi támogatást legfeljebb 2006. március 31-éig továbbfolyósítja, vagy legfeljebb a 2006. március 31-éig terjedő időszakra megállapítja a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló 2005. évi CXXVI. törvény 28. § (9) bekezdésében foglalt feltételek fennállása esetén.

(5) Az önkormányzati a 2005. december 31-én hatályban lévő szabályozás szerint a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató, illetve felsőfokú iskola nappali tagozatán tanuló nagykorú személy részére a rendszeres gyermekvédelmi támogatást legfeljebb 2006. augusztus 31-éig továbbfolyósítja, vagy legfeljebb a 2006. augusztus 31-éig terjedő időszakra megállapítja a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló 2005. évi CXXVI. törvény 28. § (10) bekezdésében foglaltaknak megfelelően.

1. melléklet a 10/2003. (V. 12.) önkormányzati rendelethez

A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított gyermekétkeztetés térítés díja
I. Óvodai étkezés

1. Az intézményi térítési díj napi összege: 270 Ft / fő *

- szolgáltatási önköltség 690 Ft

(nyersanyag norma 510 Ft)

- önkormányzati támogatás 420 Ft

*A térítési díj 27 % Áfá-t tartalmaz