Kehidakustány Község Képviselőtestületének 11/2007(VI.29.) önkormányzati rendelete

az épített örökség értékeinek helyi védelméről

Hatályos: 2012. 04. 28


Kehidakustány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 57. § (3) bekezdésében, az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet 4. §-ában kapott felhatalmazás alapján a helyi építészeti értékek védelméről a (továbbiakban: helyi értékek) az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:


A helyi értékek fogalma és a védelem tárgya

1. §

(1) A helyi védelem tárgyát képezi mindaz az érték (településszerkezet, településkép, település táji környezete, településkarakter, építmény, szobor, képzőművészeti alkotás, stb) amelyet a jóváhagyott településrendezési terv, illetve a képviselő-testület rendelkezése helyi védelemre javasol.
(2) A helyi védelem célja a településnek és környezetének, valamint az ott található értékes építészeti, táji, valamint az épített környezettel összefüggő természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése.


A rendelet hatálya

2. §

A rendelet hatálya Kehidakustány község közigazgatási területén lévő, az 1. §-ban meghatározott és e rendelet alapján védetté nyilvánított helyi értékekre terjed ki.


A helyi védelem fajtái

3. §

(1) A helyi védelemnek két fajtája van:
a) területi,
b) egyedi.
(2) A területi védelem a település olyan összefüggő részére terjedhet ki, amely a jellegzetes településszerkezet (különösen utcák vonalvezetése, beépítettsége) történelmi folyamatosságát képviseli. A területi védelem a jellemző településszerkezet megtartására vonatkozik.
(3) Egyedi védelem:
aa) kiterjed az épület, építmény teljes egészére, továbbá a hozzátartozó földrészletre,
ab) az épület vagy építmény valamely részértékére,
ac) képzőművészeti alkotásokra és emléktáblákra.


A helyi védelem irányítása


4. §

(1) A helyi értékek védelmének irányítása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.
(2) A helyi értékek védelmével kapcsolatos építésügyi igazgatási (hatósági) feladatokat az illetékes építésügyi hatóság (továbbiakban: építésügyi hatóság) látja el.


Védetté nyilvánítás és annak törlése

5. §

(1) A képviselő-testület az 1. sz. mellékletben felsorolt épületeket és építményeket védetté nyilvánítja.
(2) A védetté nyilvánítás alapja a területrendezési terv vizsgálati munkarésze.
(3) A védetté nyilvánítást vagy annak megszüntetését bármely jogi vagy természetes személy kezdeményezheti. A védetté nyilvánításra, illetve megszüntetésére a polgármester tesz javaslatot a képviselő-testületnek.


A védett értékek nyilvántartása

6. §

(1) A jegyző a helyi védelem alatt álló értékekről törzslapot készít, és nyilvántartást vezet.
(2) A törzslap az alábbi adatokat tartalmazza:
a) a védett érték megnevezését, címét, helyrajzi számát és tulajdonosát;
b) a védettség fajtáját;
c) a védetté nyilvánítás indokolását;
d) a védett értéken lévő zavaró körülményeket megszüntető leírást, javaslatot;
e) a védett értéket bemutató fényképet, térképet, helyszínrajzot.
f) a helyi értékek védelmére adott önkormányzati támogatás biztosításának időpontját, mértékét és rendeltetését.
(3) Védetté nyilvánításról, illetve annak megszüntetéséről a képviselő-testület rendelettel dönt. A döntésről tájékoztatni kell a tulajdonost, a kezdeményezőt és a Körzeti Földhivatalt. Helyi területi védelem esetén az érintett közművek és utak fenntartóit.
(4) A helyi védett értékké nyilvánítás, illetőleg megszűntetés tényét az ingatlan nyilvántartásba be kell jegyeztetni. A bejegyzés elmaradása a védettség hatályát nem érinti.


A védett építmények megjelölése

7. §

A védelem alatt álló építményt, ha a védelem az épület vagy építmény egészére terjed ki, az e célra rendszeresített „Védett építmény” vagy „Védett épület” feliratú táblával kell megjelölni.
 
A védett érték fenntartása

8. §

(1) A védett értéket a tulajdonos köteles jó állapotban tartani. A védett érték megó

vása, állagának megőrzése érdekében a tulajdonos kérelmére – külön megállapodás alapján - önkormányzati támogatás adható.
(2) Az önkormányzati támogatás a védett érték megóvása, állagának megőrzése érdekében a végzett munkák költségének legfeljebb 50 %-áig terjedhet.
(3) Az önkormányzati támogatással felújított épület védettsége nem törölhető 10 éven belül.


A helyileg védett értékek hasznosítására, fenntartására, átalakítására, bővítésére vonatkozó általános előírások


9. §

(1) Általános előírások:
a) A helyileg védett építészeti értékek fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használat.
b) Olyan beavatkozást, mely a védett érték megjelenésére bármilyen hatással van, építési engedéllyel szabad végezni.
c) A védett területhez tartozó utcabútort, hirdető berendezést elhelyezni úgy lehet, hogy azt előzetesen a képviselő-testülettel véleményeztetni kell.
d) Az épületen (beleértve a tetőt is) reklámhordozót a képviselő-testület előzetes véleményezése után lehet elhelyezni.
(2) Védett épületekre, építményekre vonatkozó előírások:
a) Tömegükben meg kell őrizni és nem bonthatók az 1. sz. mellékletben felsorolt épületek, építmények.
b) A tetőforma, tetőhéjalás megtartandó, ill. annak eszmei értékével azonosra cserélhető.
c) A homlokzati nyílásrend megtartandó.
d) A homlokzati tagozatok eredeti formájában megtartandók illetve visszaállítandók.
e) A homlokzat színezése az épület stílusának megfelelő és az utcaképbe illő legyen.
f) A védett épületet úgy kell bővíteni, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve a legkisebb kárt szenvedje és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.  
g) A védett épület belső korszerűsítését, átalakítását, esetleg bővítését a védettség nem akadályozza, sőt a védelem érdekében elő kell segíteni ezen épületek mai igényeknek megfelelő használatát. Belső átalakítás, felújítás a belső értékek tiszteletben tartásával történhet.
h) Ha a védett épületrész utcai homlokzat, azt az eredeti állapotnak megfelelően kell megtartani.
i) Védett épület bontására csak a teljes műszaki és erkölcsi avultság esetén kerülhet sor, ha a védelemben részesülő építészeti érték károsodása olyan mértékű, hogy a károsodás műszaki eszközökkel nem állítható helyre. A védett épület bontására csak a védettség megszüntetését követően kerülhet sor, felmérési- és fotódokumentáció készítése után.
(3) A védett területen meg kell őrizni a terület jellegzetes szerkezetét, telekrendszerét, utcavonal vezetését, épületeit, építményeit, kerítés- és kapuformáit, természeti értékeit az alábbiak szerint:
a)  A beépítési százalék és a homlokzatmagasság a meglévőnél magasabb nem lehet, (HÉSZ szerint).
b) A Szabályozási terv szerinti védett területen felújítás, átépítés, korszerűsítés a következők szerint történhet:
ba) A külső nyílászárók a kor műszaki színvonalának megfelelően cserélhetők az eredetivel megegyező osztással, mérettel, anyaggal. Az eredeti külső falnyílások ritmusa, léptéke nem változhat. Az alkalmazott redőnyök, rácsok azonos kivitelűek, színűek és anyagúak lehetnek. A külső vakolat cseréje, javítása, színezése az építészeti karakter megőrzésével. A tetőhéjalás cseréje az eredeti színnel és anyaggal azonos kivitelben. A tetőtér hasznosítása az eredeti tetőtér megtartásával. A tetőtéri helyiségek megvilágítása tetősíkban fekvő ablakkal. Új kémény, tetőszellőző az eredetivel azonos kivitelben. Az arra alkalmas épület esetén új rendeltetési egység kialakítása, funkció váltása a védett terület karakterének (arány, ritmus, formai elemek, színvilág) megőrzésével.
c)   A védett területen található növényzet kivágása engedélyköteles, pótlása kötelező.
d) Védett területen a védelemben részesülő értékek felújítása, átalakítása, korszerűsítése, karbantartási munkái, bontási munkái engedély kötelesek.
e)  A helyi védelem alatt álló területeken a községkép védelme érdekében:
ea) közmű-, energia- és hírközlő vezetékek és műtárgyak a épületek közterületről látható homlokzatán nem vezethetők, illetve nem helyezhetők el;
eb) közműlétesítmény önálló, föld feletti, szabadonálló építményként nem helyezhető el;
ec) építmény közterületről látszó homlokzatán a mesterséges szellőztetés és az égéstermék kivezetés berendezései, szerelvényei nem helyezhetők el.
(4) Védett képzőművészeti alkotások és emléktáblákra vonatkozó szabályozás:
Védett képzőművészeti alkotások és emléktáblák az eredeti állapotnak megfelelő formában és anyaghasználattal a felállítási helyükön tartandók meg.
(5) A védelem alá vont területeket, épületeket és építményeket rendszeresen ellenőrizni kell.


Záró rendelkezések

14. §

(1) Ez a rendelet 2007. július 1-jén lép hatályba.
(2) E rendelet hatályba lépése után kezdeményezett részletes rendezési tervek felülvizsgálatnál vagy készítésénél kötelező munkarészként kell az építészeti értékvizsgálattal foglalkozni.
15. §

A képviselő-testület felkéri a község lakosságát, a civil szervezeteket, egyesületeket és a tömegtájékoztatás fórumait, hogy segítsék elő a rendeletben megfogalmazott célok és feladatok megvalósítását.


Jogharmonizációs záradék

    16. §

Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban, az Európai Közösségek jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.


Kehidakustány, 2007. június 28.


                                                   dr. Tüske Róbertné s.k.            Lázár István s.k.
                                                              körjegyző                    polgármester


A rendelet kihirdetve:    2007. június 29.            dr. Tüske Róbertné s.k.
                                                                               körjegyző

Mellékletek