Kehidakustány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2019. (II. 27.) önkormányzati rendelete

Kehidakustány Község Önkormányzatának 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 28- 2022. 06. 30

Kehidakustány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2)-(4) bekezdésében, a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 60.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) és g) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111.§-ában meghatározott feladatkörében eljárva Kehidakustány Község Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:


1. §         

A rendelet hatálya Kehidakustány Község Önkormányzatára és az önkormányzat költségvetési  szerveire terjed ki:
    - Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivatal
    - Kehidakustányi Deák Ferenc Napköziotthonos Óvoda.


2. §     

(1)    A képviselő-testület az önkormányzat - beleértve a költségvetési szerveit - 2019. évi költségvetésének összes bevételét az 1.1 melléklet szerint 288.000 ezer forintban állapítja meg.
A bevételi főösszegen belüli kiemelt előirányzatok:
I.   Működési célú támogatások államháztartáson belülről:  149.030 ezer forint , melyből
-    önkormányzat működési támogatásai:  110.090 ezer forint,
-    egyéb működési célú támogatások:  38.940 ezer forint,
II.  Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről:  0 ezer forint
III. Közhatalmi bevételek: 79.300ezer forint, melyből
-    vagyoni típusú adók: 23.000 ezer forint
-    termékek és szolgáltatások adói: 56.300 ezer forint
IV.  Működési bevételek:  25.407 ezer   
V.   Felhalmozási bevételek:  0 ezer forint
VI.  Működési célú átvett pénzeszközök: 0 ezer forint.
VII. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök:  0 ezer forint.
Költségvetési bevételek összesen 253.737 ezer  forint
VIII  Finanszírozási bevételek 34.263 ezer forint, melyből
           előző évi költségvetési maradvány igénybevétele 34.263 ezer forint,
Bevételek összesen: 288.000 ezer forint.
A bevételek kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami(államigazgatási) feladatok szerinti bontását az 1.2, 1.3, 1.4  mellékletek tartalmazzák.
(2)    A képviselő-testület az önkormányzat - beleértve a költségvetési szerveit  - 2019. évi költségvetésének összes kiadását 288.000 ezer forintban állapítja meg.  
A kiadási főösszeg kiemelt előirányzatonkénti bontását az 1.1 melléklet összevontan, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami(államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2, 1.3 ,1.4  mellékletek tartalmazzák.


3. §    

(1)    A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei létszámkeretét, illetve az ehhez kapcsolódó álláshelyek számát, valamint a közfoglalkoztatottak létszámát a 9.1-9.3. mellékletben feltüntetettek  szerint   állapítja meg.
(2)    A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.


4. §       

(1)    Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak  beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.
(2)    Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait   felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.
(3)   Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és   kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.
(4)   Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.     
(5)    Az önkormányzat 2019. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.      
 
5. §    (1)     A képviselő-testület a Kehidakustányi Deák Ferenc Napköziotthonos Óvoda 2019. évi költségvetésének bevételi és kiadási előirányzatát  28.000 ezer forintban állapítja meg.
(2)     A tervezett bevételek bevételi nemenként illetve a kiadások kiemelt előirányzatonkénti részletezését a 9.3. melléklet tartalmazza.


6. §    

(1)     A képviselő-testület a Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivatal     2019. évi költségvetésének bevételi és kiadási előirányzatát  60.423 ezer     forintban állapítja meg.
(2)     A tervezett bevételek bevételi nemenként illetve a kiadások kiemelt előirányzatonkénti részletezését a 9.2. melléklet tartalmazza.
(3)     A Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalap 2019. évre megállapított összege 46.380 Ft.


7. §      

 A képviselő-testület tartalékot nem képez.


8. §                

A költségvetés végrehajtása során a takarékos gazdálkodásra kell törekedni. Az ennek ellenére esetlegesen felmerülő évközi likviditási problémákat, és a költségvetésben jóváhagyott fejlesztések saját forrás igényét hitelfelvétellel lehet kezelni, melyben a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület dönt.


9. §        

Az Európai Uniós támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.
 
10. §        A költségvetési hiány összegét 30.049 ezer forintban, ebből működési költségvetési hiány 3.054 ezer forintban, felhalmozási költségvetési hiányt 26.995 ezer forintban állapítja meg. A költségvetési hiány a belső finanszírozásra szolgáló előző évi költségvetési maradvány igénybevételével finanszírozza.


11. §   

(1)     A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, a  gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
(2)     Az önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.
(3)    Az önkormányzat és költségvetési szervei költségvetésének megváltoztatásáról a képviselő-testület költségvetési rendeletének módosításával dönt.
(4)    Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítéséig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.
(5)     Az önkormányzat költségvetési szervei a Korm. rendelet 42. § figyelembevételével módosíthatják előirányzataikat.
(6)   A meghatározott tartalékok előirányzatának módosításáról a képviselő-testület dönt, a költségvetési rendelet módosítása során.


12. §    

(1)    Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől.
(2)     Hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a képviselő-testületet illetik meg.


13. §    

(1)    Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján kell hasznosítani.
(2)     Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolításáról a képviselő-testület dönt.


14. §     

(1)     Az önkormányzat költségvetési szervei a jóváhagyott előirányzatokon belül kötelesek gazdálkodni.
(2)     A Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért a jegyző a felelős.
(3)     A költségvetési szervek a képviselő-testület által megállapított finanszírozásból, és az intézmény saját bevételeiből köteles úgy megtervezni kiadásait, hogy abból biztosított legyen az alapító okiratban meghatározott feladatok ellátása.
(4)     Kifizetést csak a költségvetési rendeletben jóváhagyott célokra és feladatokra lehet teljesíteni. A képviselő-testület előzetes jóváhagyása mellett többletfeladat az intézményi saját forrástöbblet egyidejű biztosításával és az előirányzat emelésével vállalható.
(5)    A költségvetési szervek a működési és fejlesztési célú pályázatok benyújtása előtt a polgármestert kötelesek tájékoztatni.


15. §   

(1)    Az önkormányzati biztos kirendelésére a Korm. rendeletben meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.
(2)    Az önkormányzati biztos kirendeléséről, megbízatása megszűntetéséről és egyéb kérdésekben a képviselő-testület jár el.

(3)   A költségvetési szervek vezetői haladéktalanul kötelesek az önkormányzati biztos kirendelését kezdeményezni a polgármesternél, ha az elismert, 30 napon túli tartozásállományuk meghaladja a jogszabályban foglalt mértéket.  
(4)     A (3) bekezdés szerinti bejelentést követően a polgármester a képviselő-testületet 8 napon belüli időpontra köteles összehívni, az önkormányzati biztos kirendelésének megtárgyalására.
(5)     Az önkormányzati biztost határozott időre, legfeljebb a beszámoló elfogadásáig lehet kijelölni.
(6)    Az önkormányzati biztos tevékenységéről a polgármesternek havonta – a munkájának költségvetési szerv általi akadályoztatása esetén soron   kívül – köteles beszámolni.  
 
16. §    

(1)  A képviselő-testület az önkormányzatnál foglalkoztatott közalkalmazottak részére 2019. évben ruházati költségtérítésként 10.000 Ft/fő összeget biztosít.
(2)     A képviselő-testület az önkormányzatnál foglalkoztatott Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók részére – a hatályos jogszabályokban meghatározottak szerint – védőruhát biztosít.
(3)     A képviselő-testület az önkormányzatnál foglalkoztatott közalkalmazottak, Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók - közcélú foglalkoztatottakat ide nem értve - részére béren kívüli juttatásként 100.000 Ft/év juttatást biztosít A képviselő-testület a köztisztviselőket megillető cafetéria juttatást 200.000 Ft/fő bruttó összegben állapítja meg.  
(4)     A képviselő-testület az önkormányzatnál és intézményeinél foglalkoztatott köztisztviselők, közalkalmazottak, Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók - közcélú foglalkoztatottakat ide nem értve - részére bankszámla vezetési hozzájárulásként 1000 Ft/fő összeget biztosít havonta.
(5)    A képviselő-testület az önkormányzatnál és intézményeinél foglalkoztatott köztisztviselők, közalkalmazottak, Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók részére fizetendő munkába járás költségtérítését 15Ft/km összegben határozza meg.
 (6)   Az önkormányzat és intézményei bevételeiket és kiadásaikat az OTP Bank Nyrt Zalaszentgróti Fiókjánál vezetett önkormányzati számlákon teljesítik.
 (7)    Az önkormányzati intézmények költségvetési támogatását havi 1/13 részben, illetve feladatellátástól függően, nettó módon finanszírozza, tárgyhó 30-áig.


17. §        

A képviselő-testület jóváhagyja az államháztartásról szóló törvény 25. §-a értelmében a polgármester ezen rendelet hatályba lépéséig, a 2018. évi költségvetési rendeltnek megfelelően tett intézkedéseit, a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről.


18. §    

(1)    A 2019. január 1. és e rendelet hatályba lépése közötti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e költségvetés részét képezik.
(2)    Ez a rendelet a kihirdetését követő munkanapon lép hatályba, rendelkezéseit a 2019. költségvetési év során kell alkalmazni.
 
Kehidakustány, 2019. február  15.



                         Futácsi Lászlóné                                                                     Lázár István
                               jegyző                                                                              polgármester


A rendelet kihirdetve:    2019. február 27.            

                                                                Futácsi Lászlóné
                                                                       jegyző