Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2012. (I.30.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól

Hatályos: 2012. 02. 07

Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2012. (I.30.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól

2012.02.07.

Kisgörbő Község Önkormányzatának képviselő – testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv 16. §. (1) bekezdésében, az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 1. §. (3) bekezdésében, az anyakönyvekről,a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. §. (6) és (7) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Kisgörbő Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén történő házasságkötésre (a továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény) terjed ki, melyet az 1. számú melléklet szerinti nyomtatványon lehet kérni.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.

(3) Az anyakönyvvezető díjazása a 3. §-ban foglaltak szerint történik.

Az anyakönyvi esemény helye, ideje, engedélyezése

2. § (1) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőben ügyfélfogadási időn kívül, valamint a (2) és (3) bekezdésben foglaltaknak megfelelően lehet lebonyolítani.

(2) Hivatali munkaidőn túl anyakönyvi eseményeket pénteken és szombaton lehet lebonyolítani.

(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

Az anyakönyvi eseményhez kapcsolódó szolgáltatások díja

3. § (1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn túl is térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.

(2) A hivatali helyiségen kívüli hivatali munkaidőben vagy munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény lebonyolítása térítésmentes.

(3) Rendkívüli körülmény esetén, különös tekintettel a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet a kihirdetést követő 8. napon lép hatályba.