Kisgörbő Község Önkormányzat Képviselőtestületének 4/2015(IV.14.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2015. 04. 15- 2021. 07. 25

Kisgörbő Község Önkormányzat Képviselőtestületének 4/2015(IV.14.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról[1]

Kisgörbő Községi Önkormányzat képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 10. §. (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. §. (3) bekezdésében, 132. §. (4) bekezdés g) pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. §. (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. § (1) E rendelet célja, hogy Kisgörbő község lakossága szociális biztonságának megteremtése, és megőrzése érdekében meghatározza a helyi önkormányzat által biztosított települési támogatás formáit, a megállapítás, kifizetés, folyósítás, valamint a felhasználás ellenőrzésének szabályait.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat területén élő, bejelentett lakóhellyel rendelkező, a Szt. 3. §-ában megjelölt személyekre. A Szt. 7. §. (1) bekezdése szerinti esetben a 2007. évi II. törvény rendelkezései szerint az önkormányzat területén jogszerűen Magyarországon tartózkodókra is kiterjed.

Eljárási rendelkezések

Az ellátások igénylésének szabályai

3. § (1) E rendeletben szabályozott szociális ellátásokkal kapcsolatos eljárás kérelemre vagy hivatalból indulhat.

(2) A kérelmet írásban az Óhidi Közös Önkormányzati Hivatalnál kell benyújtani a hivatal által rendszeresített formanyomtatványon.

Az ellátások megállapításának,

kifizetésének és folyósításának szabályai

4. § Ha a kérelmező a határozott időre megállapított ellátás jogosultsági időtartamának megszűnése előtt kéri a jogosultság ismételt megállapítását, az új ellátási jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.

5. § A megállapított rendszeres pénzbeli ellátások folyósításáról minden hónap 5. napjáig a jegyző gondoskodik pénztári kifizetéssel.

6. § (1) A havi rendszerességgel adott pénzbeli ellátást meg kell szüntetni, ha

  • a) a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn, vagy
  • b) a jogosult azt kéri, vagy
  • c) a jogosult meghal.

(2) A megszüntetés időpontja az (1) bekezdés szerinti időpontra okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napja.

A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

7. § A hatáskör gyakorlója:

  • a) valótlan adatközlés, vagy igazolás alapján, valamint a Szt. 9. §-a szerinti bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt megtérítésre kötelezi.
  • b) a megtérítés összegét méltányosságból elengedheti, csökkentheti, és/vagy részletfizetést engedélyezhet különösen akkor, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem egyedül élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 150%-át, egyéb esetben a 100%-át nem haladja meg, és vagyonnal nem rendelkezik.

II. FEJEZET A TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁSRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

A rendszeres települési támogatás formái

Gyógyszertámogatás

8. § (1) A képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben a polgármester kérelemre gyógyszertámogatást állapíthat meg annak, aki az alábbi feltételeknek együttesen megfelel:

  • a) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg
    • aa) egyedül élő esetén a nyugdíjminimum 250 %-át
    • ab) kétszemélyes háztartás esetén a nyugdíjminimum 225%-át
    • ac) három vagy több főből álló család esetén a nyugdíjminimum 175%-át
  • b) és vagyonnal nem rendelkezik.

(2) a támogatás összege: legalább hat hónap időtartamban rendszeresen szedett gyógyszereinek a havi költsége 6.000,-Ft –tól 10.000,-Ft-ig a gyógyszerköltség 50%-a, ha meghaladja a 10.000,- Ft-ot, 6.000,- Ft/hó

(3) A támogatás megállapítása iránti kérelmet a hivatal által rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani, melyhez mellékelni kell:
- a családban élők jövedelemigazolását,
- vagyonnyilatkozatát,
- a kérelmező által rendszeresen, legalább 6 hónap időtartamban szedett gyógyszereiről kiállított háziorvosi igazolást,
- a gyógyszerek térítési díjáról szóló gyógyszertári bizonylatot.

(4) A jogosultságot egy évre kell megállapítani a kérelem benyújtása hónapjának első napjától.

A rendkívüli települési támogatás formái

Átmeneti segély

9. § (1) A képviselő-testület átmeneti segélyt állapíthat meg annak a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személynek, aki

  • a) önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni és váratlan esemény, elemi kár, vagy egyéb rendkívüli ok miatt előre nem látható, jelentős többletkiadásuk keletkezett vagy várható, továbbá
  • b) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg
    • ba) egyedül élő esetén a nyugdíjminimum összegének 200%-át
    • bb) egyéb esetben a nyugdíjminimum 150%-át.
  • c) átmeneti segély nyújtható, az alábbi formákban
    • ca) eseti jelleggel megállapított segély,
    • cb) meghatározott időszakra, havi rendszerességgel folyósított segély

(2) Az eseti jelleggel megállapított átmeneti segélyről a(a (9), és (16) bekezdések kivételével) a polgármester, a meghatározott időszakra folyósított átmeneti segélyről a képviselő testület dönt.

(3) Az eseti jelleggel, valamint a meghatározott időszakra, havi rendszerességgel megállapított átmeneti segély összege legalább 2.000,-Ft, de legfeljebb 15.000,-Ft lehet.

(4) Meghatározott időszakra, havi rendszerességgel folyósított átmeneti segély abban az esetben állapítható meg, ha a család olyan tartósan létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, ami ezt indokolja.

(5) Tartósan létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzet elsősorban, ha az igénylő

  • a) egyedül él, átmenetileg jövedelemmel nem rendelkezik, vagy
  • b) balesetet, szenvedett, vagy elemi kár érte, vagy
  • c) betegsége miatt egy hónapot meghaladó táppénzes állományban van.

(6) Különösen indokolt esetben az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott értékhatároktól a nyugdíjminimum összegének 50%-ával el lehet térni.

(7) Különösen indokolt esetnek kell tekinteni elsősorban azt az élethelyzetet, ha
ha a kiadás:
- a gyermek iskoláztatásával, vagy
- a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásával kapcsolatos, vagy
- a gyermek fogadásához, vagy
- a nevelésbe vett gyermekkel való kapcsolattartáshoz, vagy
- a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez szükséges

(8) Az átmeneti segély iránti kérelmet a hivatal által rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani, melyhez mellékelni kell
- a családban élők jövedelemigazolását
- a családban élők vagyonnyilatkozatát
- a többlet kiadásokat hitelt érdemlően bizonyító dokumentumokat vagy azok másolatát

(9) Az óvodás és iskolás korú gyermekek jövedelemtől függetlenül az önkormányzat pénzügyi lehetőségeit figyelembe véve, kérelemre, pénzbeli támogatásban részesülhetnek, melyről a képviselő-testület dönt.

(10) A polgármester jövedelemtől függetlenül az elhunyt személy eltemetésének költségeihez való hozzájárulásként 20.000,- Ft összegű átmeneti segélyt állapíthat meg annak az önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező személynek, aki az elhunyt személy eltemetéséről gondoskodott és ezt számlával, halotti anyakönyvi kivonattal igazolja.
A polgármester jövedelemvizsgálat nélkül gyermekszületés alkalmából 20.000,- Ft átmeneti segélyt állapíthat meg, melyhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát

(11) Átmeneti segély természetbeni vagy pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha

  • a) a kérelem erre irányul
  • b) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a segély felhasználása nem a rendeltetésének megfelelően történik.

(12) A természetben nyújtott átmeneti segély formája élelmiszercsomag, tüzelőanyag vagy a segély meghatározott célra történő átutalása – ide értve a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás térítési díját is –lehet.

(13) Átmeneti segély egy naptári éven belül ugyanannak a személynek vagy családnak legfeljebb 3 alkalommal nyújtható, éves, együttes összege nem lehet több a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-ánál.

(14) A polgármester, amennyiben a kérelmező létfenntartását veszélyeztető körülmény áll fenn, hatáskörében eljárva 25.000,-Ft-ig állapíthat meg átmeneti segélyt.

(15) A segély felhasználásáról utólagos elszámolási kötelezettség írható elő.

(16) A családok téli rezsi többletköltségeihez való hozzájárulásként átmeneti segély állapítható meg jövedelemtől függetlenül, ha az önkormányzat pénzügyi helyzete ezt lehetővé teszi, melyről a képviselő-testület dönt.

Köztemetés

10. § (1) A polgármester önkormányzati hatáskörben gondoskodik a Szt. 48. §-ában, valamint a 63/2006.(III.27.) Kormányrendeletben meghatározott rendelkezések figyelembe vételével az elhunyt személy közköltségen való eltemettetéséről.

(2) Közköltségen elsősorban hamvasztásos temetés, vagy a hozzátartozó eltérő rendelkezése esetén a legolcsóbb temetés rendelhető el.

(3) A köztemetés költségének megtérítésére a hatáskör gyakorlója méltányosságból részletfizetést engedélyezhet, illetve indokolt esetben a megtérítéstől részben vagy egészben eltekinthet, ha az a kötelezett családjának megélhetését veszélyezteti, vagy számára aránytalanul nagy terhet jelent.

(4) Megélhetést veszélyeztető, vagy aránytalanul nagy terhet jelentő élethelyzet megítélésénél e rendelet 7. § b) pontjában foglaltakat kell alkalmazni.

III. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

11. § (1) E rendelet 2015. április 15. napján lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg a települési támogatás helyi szabályairól alkotott 2/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik


[1] Az önkormányzati rendeletet a Kisgörbő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelete 25. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2021. július 26. napjával.