Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladékok szabadtéri égetéséről

Hatályos: 2015. 05. 01

Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladékok szabadtéri égetéséről

2015.05.01.

Kisgörbő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13§. (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kisgörbő község belterületén belül a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek

Alapfogalmak

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

1. avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél gyökér, és egyéb növényi maradványok;

2. szabadtéri tűzgyújtás: minden olyan tűzgyújtás, amelyet szabadtéri sütés-főzés céljára folytatnak.

Avar és kerti hulladék ártalmatlanításának szabályai

3. § (1) Az avar és a kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.

(2) Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló) illetve a komposztálásra alkalmatlan (vírusos, baktériumos, gombás, egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

(3) Az avar és a kerti hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok (szélcsend) esetén, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával, kizárólag pénteki napon 8,00 és 20,00 óra közötti időszakban végezhető.

(4) Az országosan elrendelt általános tűzgyújtás tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

4. § (1) Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szárítani kell, és az eltüzelés folyamatosan kis adagokban történhet.

(2) Égetni csak megfelelően kialakított helyen lehet, ahol a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(3) Az égetendő hulladék kommunális illetve ipari eredetű (műanyag, gumi, vegyszer és ezek maradékai) hulladékot nem tartalmazhat.

(4) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetet erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye ne álljon fenn.

(5) Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben, és erős szél esetén.

(6) Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti.

(7) A tűz őrzéséről, állandó felügyeletéről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket, felszereléseket kell tartani, amelyekkel a tűz terjedése meggátolható és a tűz eloltható.

(8) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani, és a parázslást vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.

(9) Az avar és a kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

5. § (1) Szabadtéri tüzet gyújtani és tüzelő berendezést használni csak szélcsendes időben, a környezet zavarása nélkül lehet, ügyelve arra, hogy a környezetre tűz vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A tüzelés a tüzelő berendezés használatának esetén olyan eszközöket és felszereléseket kell tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható.

(3) A szabadban tüzet és üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(4) Aki e rendeletben nem szabályozott időpontban, belterületen szabadtéri égetést végez, a szabálytalanságot elkövetővel szemben a tűzvédelmi hatóság eljárást indít és a tűzvédelmi feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglakkozók kötelező élet-és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII.7.) Korm.rendelet 1. melléklet 40. sora alapján 20.000-60.000,-Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a 2015. május 1. napján lép hatályba.