Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2016. 01. 01- 2017. 05. 31

Kisgörbő Község Önkormányzatának

Képviselő-testülete

9/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelete


a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Kisgörbő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. fejezet

Általános rendelkezések



A rendelet hatálya kiterjed Kisgörbő Község közigazgatási területén lévő temetőre valamint ezek fenntartásával, rendjével kapcsolatos összes tevékenységre.


A község területén működő temető a Kisgörbő Temetődűlőben a 39, 41, 42 hrsz-ú köztemető (a továbbiakban: temető).


A köztemető létesítése, fenntartása, bővítése, lezárása, megszűntetése Kisgörbő Község Önkormányzatának, mint tulajdonosnak és fenntartónak a feladata.



A temető, és a temető használatának szabályai


(1) A köztemetőnek és létesítményeinek (ravatalozó) alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartások lebonyolítására és eltemetésükre, ugyan akkor meg kell felelniük az elhaltak iránti kegyelet igényeinek és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(2) A köztemető területét, így különösen a temetőbejáratot, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell gondozni, fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást és ne akadályozza a közlekedést.

(3) A köztemetőkben a sírhelyek látogatása és a temetési szertartás, illetve a temető fenntartási feladatainak során keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről és elszállításáról a fenntartó gondoskodik.

(4) A köztemető teljes területén a vízvétel lehetőségéről, kiépített vízvezeték útján a fenntartó gondoskodik, mely térítési díj nélkül vehető igénybe.

(5) Díjat kell fizetni

a) a temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő vízhasználatért,

b) a temetőben végzett vállalkozási tevékenység során a keletkezett hulladék elhelyezéséért, amennyiben annak elszállításáról a vállalkozó nem gondoskodik.

(6) A fenntartó gondoskodik a temető körülkerítéséről, melyet a fenntartó tart karban és állagmegóvásáról, esetleges pótlásáról saját költségen gondoskodik.

5.§

(1) A köztemetőnek nyitva tartása nincs.

(2) A nyitva tartás rendjéről a temető bejárata melletti táblán kell tájékoztatást adni.

6.§

(1) A temetőben mindenki a hely jellegének, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani, így hangoskodás, rádiózás, magnózás tilos.

(2) A temető területére állatot bevinni- vakvezető kutya kivételével- tilos.

(3) A temető területén motoros járművel behajtani tilos. Nem szükséges engedély a mozgáskorlátozottak szállítására szolgáló gépjárművek, valamint az előzetesen engedélyezett munkálatokat végzők, a munkafolyamatok részét képező szerszám és áruszállítás esetén.

(4) A temetőben tilos szemetelni. Az elhasznált kegyeleti anyagokat kizárólag a jól látható helyen lévő hulladéktárolókba szabad elhelyezni.

(5) A temetőben lévő hulladéklerakóba a temetőn kívül keletkezett hulladékot lerakni tilos.

(6) A temetőben a sírokat, síremlékeket, sírboltokat, kegyeleti tárgyakat, épületeket és növényzetet beszennyezni tilos.

(7) A temetőben lévő vízvételi lehetőséget az ott található növényzet locsolásán kívül más célra használni tilos.

(8) A sírok kerítéssel le nem határolhatók, a körülöttük lévő növényzet a szabad átjárást, átjutást nem akadályozhatja.

7.§

(1) A sírhely rendszeres gondozásáról, a síremlék karbantartásáról az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek gondoskodni kötelessége.

(2) E rendelet 8.§ (1) bekezdésében meghatározott sírhelyméreten belüli temetési helyekre ültethető:

a) egynyári vagy évelő, lágyszárú dísznövény

b) olyan fás szárú növények, amelyek kifejlett magassága nem érheti el az 1,5 méteres magasságot és szomszédos temetkezési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozza.

(3) A biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy sírbolt helyreállítása a temetési hely felett rendelkezésre jogosult kötelessége.

(4) A temetőben végzendő munkát, a sírhelygondozás kivételével a fenntartónak be kell jelenteni. A bejelentésről a fenntartó nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza a bejelentés és a munka helyét, megnevezését, megkezdésének időpontját az építtető és a kivitelező nevét, címét, sírbolt építésének esetén a jogerős építési engedélyt.

(5) A temetési helyen túlterjeszkedő, vagy a közízlést sértő síremléket elhelyezni nem szabad.

(6) Az előírt engedély hiánya vagy az attól való eltérés esetén az üzemeltető a sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére, illetve annak eredménytelensége esetén a szükséges munkálatokat elvégezteti a sírhely birtokosának költségére.

(7) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző köteles betartani az e rendeletben foglaltakat, a temető rendjét és nyugalmát kizárólag a végzendő munka technológiai szempontjainak szükségletei szerint hághatja át, valamint köteles gondoskodni a környezet eredeti állapotba való visszaállításáról.

(8) A temető területéről sírkövet, síremléket vagyonvédelmi okokból kizárólag a sírhely birtokos engedélyével, annak hiányában a fenntartó írásbeli engedélyével lehet elszállítani.

(9) A temetőben engedély nélkül elhelyezett, zavaró, vagy a közlekedést, illetve a temető rendeltetésszerű használatát akadályozó tárgyakat a fenntartó előzetes értesítés nélkül elszállíttatja.



III.fejezet

Temetkezési helyek és temetkezési szabályok


(1) A temetőben lévő sírhelyek méretezése:

a) egyes sír: 2,1 m hosszú, 1,2 m széles

b) kettes sír: 2,1 m hosszú, 2,2 m széles

c) sírbolt:     2,3 m hosszú, 2,3 m széles

d) urnasírhely: 1 m hosszú, 0,8 m széles

e) urnafülke belső mérete: 0,3X0,3m

(2) A sírhelyek mélysége –a rátemetési lehetőségtől függően- 2, 5 méter. Az urnás sírhely mélysége 0,9 méter.

(3) A temetési helyek egymástól való távolsága 0,6 méter, a sírdombok magassága legfeljebb 0,5 méter.

9.§

(1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) a koporsós temetés és a rátemetés napjától számított 50 év

b) sírbolt esetén 50 év

c) urnasírhely esetén 50 év

d) urnafülke esetén 50 év

(2) A sírhelyek feletti rendelkezési jog gyakorlásához az elhunyt hozzátartozóinak szerződést kell kötnie a fenntartóval.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítására (újraváltására) ugyanazok a díjak és szabályozások vonatkoznak, mint megváltás esetén.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog megváltása ingyenes.

(5) A sírhelyeket a sírhelytáblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.


10.§

(1) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5 év, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden térítési díj nélkül újból felhasználni.

(2) Lezárt temető, vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig –kegyeleti szempontból- a rendelkezésre jogosult kivételével nem idegeníthető el, és más sírra, sírhelyre nem helyezhető át.

11.§

(1) A köztemetőt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani, ezeket a parcellázási tervben rögzíteni kell. A sorokban a temetési helyeket a fenntartó jelöli ki. A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát a fenntartónak biztosítani kell.


IV. fejezet

A temetkezési szolgáltatások

12.§

(1) A temetőn belül az elhunyt hűtése, a sírhely nyitása és behantolása, a ravatalozó üzemeltetése az üzemeltető feladata. Ezen szolgáltatásokat ellenérték fejében az üzemeltető biztosítja a temetkezési szolgáltatónak.

(2) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulási díj, a vállalkozások és temetkezési szolgáltatók által fizetendő behajtási díj az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybe vételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjakat a rendelet 1. mellékletében foglaltak alapján kell megállapítani.

13.§

(1)Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.

V. fejezet

Nyilvántartások vezetése

14.§

A jogszabályban előírt nyilvántartások vezetése a fenntartó feladata.

VI. fejezet

Záró rendelkezések


(1) E rendelet 2016. január 1 napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Kisgörbő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2000. (XI.17.) önkormányzati rendelete.


Kisgörbő, 2015. november 25.

Bödör Endréné                                                                                   Szabó Ferenc

     jegyző                                                                                            polgármester                                                        


E rendelet 2015. december 10-én kihirdetésre került.


                                                                                               Bödör Endréné

                                                                                                    jegyző