Kisgörbő Község Önkormányzat Képviselőtestületének 4/2019(IV.29.) önkormányzati rendelete

KISGÖRBŐ KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL szóló 11/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 30- 2019. 04. 30

Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testülete

4/2019.(IV.29.) önkormányzati rendelete 

KISGÖRBŐ KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL

szóló 11/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról


Kisgörbő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, meghatározott feladatkörében eljárva a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és a partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


  1. §


Kisgörbő község településképének védelméről szóló 11/2007. (XII. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Tkr.) bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:


„Kisgörbő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, meghatározott feladatkörében eljárva a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és a partnerek véleményének kikérésével a község településképének védelméről a következő rendeletet alkotja.”


2. §


A Tkr. 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


 „6. § (4) A helyi egyedi értékvédelem feladata különösen:

(a) a különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, településképi, táji, építészeti, néprajzi,

településtörténeti, régészeti, művészeti, ipartörténeti szempontból védelemre érdemes:

aa)          településkarakter, településszerkezetek,

ab)         épületegyüttesek, épületek, épületrészek, építmények, építményhez tartozó földrészlet és annak növényzete.

ac)          településkép, utcaképek és látványok,

ad)         műtárgyak, szobrok, emlékművek, síremlékek, utcabútorok (továbbiakban együtt: védett értékek) körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, megőrzése és a lakósággal történő megismertetése.”


3. §


A Tkr. 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„7. § (2) A helyi védett és helyi védelemre javasolt művi értékek jegyzékét az 1. melléklet, a természeti területek és a helyi védelemre javasolt táji és természeti értékek jegyzékét a 2. melléklet tartalmazza.”


4. §


A Tkr. 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„22.§ (1) A jelen rendelet előírásai szerint – a 1. § (1) bekezdésében foglalt területekre vonatkozóan – településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásokról szóló 312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet szerint építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokhoz nem kötött reklám-elhelyezések közül

  • az építmények homlokzatára, az építési telek kerítésére, kerítéskapujára vagy támfalra rögzített reklámok és reklámhordozók elhelyezése,
  • az építmények homlokzatára, az építési telek kerítésére, kerítéskapujára vagy támfalra rögzített, illetve közterületen elhelyezett

        ba) hirdetőtábla, hirdetővitrin, reklámvitrin

        bb)  óriásplakát tartó-, illetve hordozó-berendezése,

        bc)   reklámtábla (hirdetőtábla),

        bd)   integrált információ-hordozó berendezés vagy szerkezet,

        be)   totemoszlop és reklámzászló

        bf) reklám-célú építési védőháló, molinó

  • közterületen vagy közhasználatú magánterületen elhelyezett

ca)   hirdetőoszlop,

cb)   citylight berendezés,

cc)   megállító tábla,

cd)   reklámkorlát,

ce)   transzparens

elhelyezése esetén.

5. §


(1) A Tkr. 23. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„23. § (1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott – papír alapú – bejelentésre indul. A bejelentéshez papír alapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni.


(2)Reklám-elhelyezések esetében mellékelni kell – megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező által készített –

a) műleírást,

b) közterületi elhelyezés esetén (a mobil megálló tábla kivételével) helyszínrajzot, a szomszédos építmények és a terepviszonyok feltüntetésével,

c) a reklámberendezés elhelyezésének, illetve rögzítésének műszaki megoldását,

d) az építmény érintett részletét, 2 m2-t meghaladó felületű berendezés esetén az érintett felület egészét ábrázoló homlokzatot, valamint

e) látványtervet vagy fotómontázst.


(3) Amennyiben a tervezett tevékenység megfelel a 19. §-ban felsorolt szempontoknak, a polgármester a tervezett tevékenységet tudomásul veszi. Ha másképp nem rendelkezik, érvényességi ideje reklámcélú hirdetmény és hirdető berendezés, cégér, valamint cégfeliratok és hirdető-berendezései, valamint útbaigazító hirdetmény esetén 5 év, de legfeljebb az aktualitása időpontjáig.


(4) Az eljárásért az építtetőnek, illetve a tervezőnek igazgatási szolgáltatási díjat nem kell fizetnie.


(5) Amennyiben a polgármester a kérelmezett tevékenységet nem tiltja meg, vagy nem veszi tudomásul a bejelentés megérkezésétől számított 15 napon belül, akkor a tervezett tevékenységet tudomásul vettnek kell tekinteni a (3) bekezdés szerinti időtartamra vonatkozóan.


(6) A polgármester döntését legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított 15. napon a település honlapján közzé kell tenni.”


6. §


(1) A Tkr. 1 mellékletének címében az „1. számú melléklet” szövegrész helyébe az „1. melléklet a 11/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelethez” szövegrész lép.


(2) A Tkr. 2. mellékletének címében a „2. számú melléklet” szövegrész helyébe a „2. melléklet a 11/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelethez” szövegrész lép.


7. §


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.


(2) Hatályát veszti Kisgörbő község településképének védelméről szóló 11/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 27. § (2) bekezdése.




Bödör Endréné                                                                 Szabó Ferenc

  jegyző                                                                                         polgármester                    


Záradék:

A rendelet kihirdetve 2019. április 29.



                                                                                  Bödör Endréné

                                                                                                jegyző