Kisgörbő Község Polgármesterének 5/2020. (VI.8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2020. 06. 09- 2022. 03. 25

Kisgörbő Község Polgármesterének 5/2020. (VI.8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

2020.06.09.

Kisgörbő Község Polgármestere a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított feladatkörömben eljárva az alábbi rendeletet alkotom:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Kisgörbő Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Kisgörbő település lakosságának közművelődési igényei és érdekei, valamint a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján rendeletben határozza meg közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

2. A rendelet hatálya

2. § Jelen rendelet területi hatálya Kisgörbő Község közigazgatási területére terjed ki. Jelen rendelet személyi és tárgyi hatálya kiterjed:

a) a közművelődési tevékenységben résztvevőkre,

b) a közösségi színtérre, annak fenntartójára, működtetőjére és alkalmazottaira,

c) mindazon közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra, gazdálkodó szervezetekre és természetes személyekre, amelyekkel, illetve akikkel Kisgörbő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete közművelődési feladatokra megállapodást köt.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek az alábbiak:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, amelynek keretében:

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

ac) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

ad) segíti a gyermekek, az ifjúság és az időskorúak művelődési, művészeti és közösségi életét,

ae) a közös művelődés, együttlét, az esztétikai élmények közös megélését, az egyetemes, a kisebbségi és a helyi kultúra megismerését elősegíti;

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése, ennek keretében:

ba) elősegíti a környezetkultúra javítását, a település-esztétikai kultúra fejlesztését,

bb) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítése, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

bc) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklése,

bd) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése;

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása:

ca) a helytörténettel, a népművészettel, a népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

cb) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, és támogatja azok megvalósítását,

cc) az anyanyelvápolás érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

cd) a nemzeti, az európai és az egyetemes kultúra, továbbá a külhoni nemzetrészek kulturális értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását,

ce) a helyi vagy térségi nemzetiségi vagy kisebbségi közösségek bevonásával a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását, valamint

cf) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását;

d) amatőr előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

4. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

a) Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

b) A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

c) A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.

d) Szervezi a könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, ezen belül állománygyarapító terveket készít, szakembert alkalmaz, a könyvtárak állománygyarapítását segíti, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja.

e) A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ehhez szakember alkalmazása.

f) Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása.

g) A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

h) Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.

i) Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, ezen belül a településen élő roma nemzetiségi kulturális tevékenység támogatása.

j) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

k) A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

l) Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése és lebonyolítása.

4. A közművelődési feladatok ellátási formái

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn.

(2) Az Önkormányzat közösségi színtérként kijelöli a 8356 Kisgörbő, Arany J. u. 16. szám alatti, önkormányzati tulajdonú ingatlant.

(3) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a köznevelési intézményekkel,

b) az egyházközséggel,

c) kulturális tevékenységet végző társadalmi és civil szervezetekkel.

5. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

6. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

7. § (1) A képviselő-testület a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az alábbi módon biztosítja:

a) az állami feladatfinanszírozásból,

b) a központi érdekeltségnövelő támogatásból,

c) saját bevételeiből,

d) pályázatokon elnyert forrásokból és

e) jótékonysági eseményekből befolyó összegekből.

(2) E rendelet 3. §-ában megjelölt feladatok ellátásának mértékét a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.

(3) A közművelődési közösségek, egyesületek, szervezetek, egyházak előzetes igénylés alapján használhatják a közösségi színtereket. A használat módja jelen rendelet 1. mellékletében kerül meghatározásra.

7. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A Kisgörbői Közösségi ház használati rendje
Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2020.(VI.8.) önkormányzati rendeletének mellékleteként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.
A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „a közművelődéhez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.”
A község közösségi színterének szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja.
A Közösségi ház fenntartója: Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: önkormányzat)
A közösségi ház fenntartójának címe: 8356 Kisgörbő, Arany J. u. 8.
Közösségi színtér neve és címe: Közösségi ház, 8356 Kisgörbő, Arany J. u. 16.
A Kisgörbői Közösségi ház igénybevételének szabályozása

1. A helyiségek igénybevételének szándékát Kisgörbő Község polgármesterétől legalább 15 nappal a tervezett igénybevétel előtt kell kérni. A polgármester az állandó közművelődési programok időpontjainak figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek.

2. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Húsvét hétfő, május 1., Pünkösd vasárnap és hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., december 25-26.) a polgármesterrel történő egyeztetést követően illetve az önkormányzat és intézményeinek saját szervezésű rendezvényeire vehetők igénybe.

3. Az önkormányzat természetbeni juttatásként, a községben működő civil szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét.

4. Az igénybe vevő a közösségi ház igénybevételét megelőzően a házirendet megismeri, és annak tudomásul vételét aláírásával nyugtázza. A közösségi színtér használata során e szabályzatban rögzített házirend betartása kötelező.
Házirend
A közösségi színteret minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszerelését és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján, teljes körű felelősség vállalásával történhet.
Az érdeklődők zavartalan szórakozását a közösségi és társas élet szabályainak megfelelő kulturált magatartással segítse elő minden látogató.
A közösségi színtérként működő közösségi tér, közösségi célokat is szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és rend megóvása minden látogató kötelessége.
A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért a közművelődési szakember, valamint az önkormányzat nem vállalnak felelősséget.
A polgármesternek, a polgármester által megbízott személynek, a közművelődési szakembernek, a rendezőknek, a rendőrségnek és a tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.
A közösségi színtér helyiségeiben, valamint az épület környékén szemetelni tilos.
A közösségi színtér helyiségeiben a nyílt láng használata, valamint a dohányzás szigorúan tilos.
A helyiségek használatba vétele, a megállapodás megkötése és a használati díj Kisgörbő Község Önkormányzat házipénztárába történő befizetése az Óhídi Közös Önkormányzati Hivatalban (8342 Óhíd, Petőfi u. 3.) történik.
A közösségi színtér helyiségeibe szeszesitalt behozni – zártkörű rendezvény kivételével – nem szabad. A közösségi házat ittas állapotban látogatni tilos.
A közösségi ház épületében 14 éven aluliak 20 óra után csak szülő, vagy felnőtt korú személy felügyelete mellett tartózkodhatnak.
A rendezvény felelőse, valamint a közművelődési szakember a rendbontókat és az ittas személyeket ideiglenesen vagy véglegesen kitilthatja a rendezvény területéről.
A házirend betartásáért, valamint a jogvédelmi előírások betartásáért a rendezvény felelőse egyszemélyben felel.
A házirend betartása minden látogató számára kötelező.