Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2022. 11. 08

Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2022.11.08.

Kisgörbő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított jogkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény a 143. §. (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed minden 14. életévét betöltött természetes személy, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely Kisgörbő Község közigazgatási területén az e rendeletben meghatározott a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartások valamelyikét elköveti.

(2) A rendelet azon magatartási szabályok esetén nem alkalmazható, amelyeket magasabb szintű jogszabály szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősít, vagy más módon szankcionál.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a) közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás: az a tevékenység vagy mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely nem minősül szabálysértésnek vagy bűncselekménynek, de ellentétes a közösségi együttélés szabályaival, azt sérti vagy veszélyezteti, és amelyet e rendelet a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartásnak minősít (a továbbiakban: közösségellenes magatartás).

b) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek vagy amelynek tulajdonában - vagy amennyiben a birtokos a tulajdonos személyétől eltér - birtokában az ingatlan van.

c) zöldterület: állandó növényzettel fedett közterület, amely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és testedzést vagy a díszítő funkciót szolgálja. Továbbá az a növényzet nélküli földes, murvás stb. közterület, ami a fenti funkciónak tesz eleget, de azt azon a növényzetet a korábbi növényzetet károsító hatások már kipusztították.

d) közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontja szerinti terület,

e) közigazgatási terület: jellemzően a település történetileg kialakult, összefüggő, beépített, vagy beépítésre szánt területeket tartalmazó, a helyi építési szabályzatban kijelölt része (belterület) és a település belterületnek nem minősülő, elsősorban mezőgazdasági, erdőművelési, vízgazdálkodási, vagy különleges (pl. bánya, vízmeder, hulladéktelep, stb) célra szolgáló, vagy művelés alatt nem álló, jellemzően, de nem kizárólagosan természetközeli része (külterület)

f) szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23 a. pontja szerinti italok

II. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt alkalmazható jogkövetkezmények és eljárási szabályok

3. A közigazgatási bírság és a helyszíni bírság mértéke

3. § (1) Aki a rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályainak bármelyikét megszegi vagy megsérti, természetes személy esetében kétszázezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében pedig kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Ha a helyszíni intézkedés alkalmával a közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő a jogsértést teljes mértékben elismeri, vele szemben természetes személy esetében ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabásának van helye.

4. Eljáró hatóság és eljárási szabályok

4. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárás bejelentés vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul.

5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt indult eljárásokban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására a Képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva a jegyző jogosult.

(3) A helyszíni bírság kiszabására az Óhídi Közös Önkormányzati Hivatal eljáró ügyintézője jogosult.

(4) A 3. §-ban foglalt szankciók helyett, különösen a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyára tekintettel figyelmeztetés alkalmazható, amennyiben okkal feltételezhető, hogy ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

(5) A közigazgatási bírság mértékének megállapításakor figyelembe kell venni a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát, a magatartás elkövetőjének szociális, vagyoni körülményeit, amennyiben azokat az elkövető az eljáró ügyintéző erre vonatkozó felhívására igazolja.

(6) Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás folyamatos cselekmény vagy mulasztás formájában valósul meg, az elkövető a jogellenes állapot megszüntetésére kötelezhető, a megszüntetés elmulasztása esetén végrehajtásnak van helye és a közigazgatási bírság ugyanazon magatartás miatt az arra vonatkozó hatósági határozat nem teljesitése esetén több alkalommal is kiszabható.

(7) A közigazgatási hatósági eljárás megindítása, a közigazgatási vagy a helyszíni bírság kiszabása, a bírság megfizetése a közösségi együttélés alapvető szabályait sértőt nem mentesíti az elkövetett jogsértés miatti, a külön jogszabályban, egyedi hatósági határozatban előírt kötelezettsége teljesítése alól.

(8) Az első fokú hatóság határozata ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a jegyzőhöz benyújtott, a Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének címzett fellebbezésnek van helye. A fellebbezésről a Képviselő-testület a beérkezést követően, soron következő - de legalább 15 nappal később tartandó - ülésén dönt.

5. A közigazgatási bírság és a helyszíni bírság megfizetése

6. § (1) Fiatalkorúval szemben helyszíni bírságot kiszabni nem lehet. Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló keresete (jövedelme) vagy vagyona van.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírságot – az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül – a határozathoz mellékelt készpénz átutalási megbízáson vagy banki átutalással Kisgörbő Község Önkormányzata 11749053-15432508-00000000 számú pénzforgalmi számlájára kell befizetni.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt kiszabott helyszíni bírságot a bírság kiszabását követő 15 napon belül kell készpénz átutalási megbízáson vagy banki átutalással Kisgörbő Község Önkormányzata 11749053-15432508-00000000 számú pénzforgalmi számlájára befizetni.

(4) Ha a kötelezett a közigazgatási vagy a helyszíni bírságot a (2)-(3) bekezdés szerinti határidőben nem fizeti meg, a végrehajtást a jegyző foganatosítja.

III. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

6. Közterületek és közterület jellegű területek használata

7. § A közterületek használatával összefüggően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

a) közterületen sátorozik, alszik, kempingezik, parkoló lakókocsiban tartózkodik 22:00-06:00 közötti időszakban,

b) közterületet engedély nélkül foglal el, vagy azt a közterület-foglalási engedélytől eltérően használja,

c) közterületből az önkormányzattal kötött területbérleti szerződésében meghatározott területnél többet foglal el,

d) a közterületi telekhatár és a közút széle (padkája) közötti területre oly módon telepít sövényt, növényzetet, műtárgyat elhelyez, hogy az a közlekedés és a közművek biztonságát veszélyezteti,

e) építési anyagot közterületen a gyalogos és járműforgalom akadályozásával elhelyez,

f) játszótereket, utcai bútorokat, berendezéseket nem rendeltetésszerűen használ, az utat, az út műtárgyát gondatlanul megrongálja,

g) a közterület bontásával járó közműépítési, javítási munkálatokra a munka megkezdése előtt a terület kezelőjétől kezelői hozzájárulást nem kér,

h) természeti és védett természeti területen az engedélyezett közlekedési útról letér,

i) közterületi névtáblát, házszámtáblát, szöveges ismertető táblát vagy emléktáblát beszennyez, eltakar, jogosulatlanul kihelyez, vagy leszerel,

j) aki a tulajdonában álló ingatlan házszámának kihelyezéséről, a házszám karbantartásáról vagy pótlásáról nem gondoskodik.

k) aki az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő ingatlanon jogosulatlanul tartózkodik, parkol

l) önkormányzati útra és önkormányzati tulajdonú műtárgyra meghatározott súlykorlátozást átlépi.

7. Közterületek és ingatlanok rendjéről

8. § (1) A közterületek és ingatlanok rendjével összefüggően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, azaz ingatlantulajdonos vagy használó, aki

a) az ingatlan előtti járda, járda hiányában 2 méter széles területsáv, vagy ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről (különös tekintettel a pollen allergiát okozó növények), hóeltakarításról és síkosságmentesítésről nem gondoskodik,

b) a beépített, illetve beépítetlen belterületi ingatlan előtti járdán és a járda mellett növő gyommentesítésről nem gondoskodik, a járdára és az úttestre kinyúló ágak és bokrok, valamint az elektromos vezetékeket megközelítő növényzet nyeséséről megfelelő nem gondoskodik,

c) a beépített vagy beépítetlen ingatlant szükség szerint, gyomtól, gaztól nem tisztítja meg, a 30 cm-es magasság elérését megelőzően rendszeresen nem kaszálja, vagy arról a pollen allergiát okozó növényeket nem távolítja el;

d) a letakarított havat a gyalogos, illetve járműközlekedést akadályozó módon, továbbá útkereszteződésben, úttorkolatban, kapubejárat elé, tömegközlekedéshez szolgáló jármű megállóhelyénél, a közüzemi szolgáltatási, felszerelési tárgyra, közérdekű létesítményre, illetve parkosított területre rakja le,

e) járműbehajtók átereszeinek építését, jókarban- és tisztántartását, valamint a járdaszakasz melletti nyílt árok, áteresz és utak tisztítását, karbantartását nem végzi el,

f) a járdaszakasz melletti vagy a tulajdonos területén átvezető nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásáról, független annak tulajdonjogától, nem gondoskodik,

g) az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről, kiépített csapadékcsatorna esetén az abba történő bevezetéséről – előzetes bejelentés alapján – az ingatlan tulajdonosa, használója nem gondoskodik.

(2) Közterület tisztántartása a 14-15. §-ban meghatározottak figyelembevételével végezhető.

8. Szeszes ital közterületen történő fogyasztása

9. § (1) Tilos közterületen szeszes italt fogyasztani.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott közterületi szeszes ital fogyasztási tilalom nem vonatkozik

a) a közterület használati engedéllyel rendelkező rendezvények helyszínére a rendezvény ideje alatt, és az érvényes működési engedéllyel rendelkező vendéglátó egységekre nyitva tartási időben,

b) minden év december 31. és január 1. napjára.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt magatartások jogkövetkezményeit a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény 200. § (1) bekezdése tartalmazza

9. Köztemető használatával kapcsolatos magatartások

10. § Aki Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységekről szóló 9/2015. (XII.10.) önkormányzati rendeletének 6-7. §-ában foglaltakat megsérti, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

10. A közkifolyók használatával kapcsolatos szabályok megsértése

11. § A közösségi együttélés szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki a közkifolyókból a háztartási szükségletre, vagy azt meghaladó mértékben vizet vételez.

11. Települési szilárd hulladékkal kapcsolatos magatartások

12. § A települési szilárd hulladék kezelésével összefüggően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési szilárd hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 6/2016(V.30.) önkormányzati rendelete 5-6 §-ában foglaltakat megszegi.

12. Állattartással kapcsolatos magatartások

13. § Állattartással összefüggően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

a) kutyát póráz, harapós kutyát póráz és szájkosár nélkül közterületre vagy annak külterületi részére enged, vagy kóborolni hagyja,

b) a felügyelete alatt álló háziállatot úgy visz vagy bocsát közterületre vagy nyilvános helyre, hogy nem tart magánál az állat ürülékének feltakarítására szolgáló megfelelő eszközt, és az állat ürülékét nem távolítja el,

c) harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház, lakás bejáratán a harapós kutyára megfelelő figyelmeztető táblát,

d) több lakó elhelyezését szolgáló ingatlan osztatlan közös tulajdonú udvarában ebet és macskát a közvetlen szomszédok egyetértése nélkül tart,

e) haszonállatot közterületen engedély nélkül legeltet,

f) állattartó építményt, trágyatároló műtárgyat nem meghatározott védőtávolságok betartásával létesít.

g) aki nem gondoskodik az állatok tartására szolgáló helyiség rendszeres takarításáról és fertőtlenítéséről, az állattartó épületekben és környezetükben a rovarok és rágcsáló rendszeres írtásáról,

h) aki zárt rendszerű állattartás esetén nem gondoskodik a trágyalé zárt szivárgásmentes gyűjtéséről.

13. Zaj- és rezgésvédelemmel kapcsolatos magatartások

14. § (1) Zaj-és rezgésvédelemmel összefüggően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

a) a község belterületi határain belül zajjal járó építési, átépítési, szerelési tevékenységet végez, valamint motoros és elektromos gépet, készüléket használ vagy berendezést üzemeltet, (így különösen fűnyíró gép, motoros kasza, motoros permetező, motoros fűrész, fúrógép, sarokcsiszoló, elektromos vagy mechanikus madárriasztó készülék) hétköznap este 20 órától reggel 7 óráig, szombaton 20.00 órától 9.00 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap.

b) a hirdetésre, figyelemfelkeltésre, tájékoztatásra szolgáló mozgó, vagy fix telepítésű hangsugárzó berendezések használata.

c) kereskedelmi és vendéglátó egységben, annak kerthelyiségében, teraszán engedély nélkül zeneszolgáltatást végez, vagy a zajkibocsátási engedélyben előírt műszeres mérési kötelezettségének nem tesz eleget.

d) közterületen zajkeltésre alkalmas hangosító berendezést elhelyez és működtet, vagy közterületen olyan helyhez kötött hangosító berendezést üzemeltet, amely nincs összefüggésben jogszerűen folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató tevékenységgel - az engedélyezett közterületi rendezvény keretében történő zeneszolgáltatás kivételével - és amely indokolatlanul zavarja mások nyugalmát.

(2) Az (1) bekezdés hatálya alól kivételt képeznek

a) azok a tevékenységek, amelyek közcélú hibaelhárítást, illetve katasztrófa elhárítást szolgálnak,

b) az önkormányzat által szervezett vagy támogatott, alkalmi jellegű, a község kulturális színvonalát emelő rendezvények hangosító berendezései,

c) az egészségvédelmi, életvédelmi, vagyonvédelmi szervezetek által használt, továbbá a közérdekű célra igénybe vett hangsugárzó berendezések.

(3) A község közigazgatási területén fekvő magáningatlanokon legfeljebb 24 óráig tarthatók szabadtéri, vagy szabadtérre is kiható hanghatással bíró, zárt térben tartott zenés magánrendezvények.

14. Környezetvédelem

15. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki:

a) a szennyvizet, a település közigazgatási területén belül rendeltetésellenesen kijuttat,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról szóló Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014(VII.30.) önkormányzati rendelete 4. és 7. §-aiban meghatározott előírásokat nem tartja be,

c) az ásott kutat szennyezi, ásott kútba szennyvizet, veszélyes, mérgező hulladékot juttat,

d) a meglévő vízelvezető árkot - ingatlanok előtti közterületen, kertekben - betölti, a víz lefolyását megakadályozza,

e) a közparkok területére gépjárművel, segédmotoros-kerékpárral, lovas szekérrel behajt, azt parkolás céljára használja – ide nem értve a rendezvényekhez kapcsolódó, szükséges mértékű és ideig tartó behajtást,

f) közterületre telepített fákat, díszcserjéket, növényeket kiírtja, részeit megsérti, engedély nélkül gallyaz, csonkít, fát kivág,

g) közterületi gyűjtőedényzetből hulladékot kiönt, szétszór,

h) közterületen gépjárművet mos,

i) közterületen lévő berendezési és felszerelési tárgyat beszennyez,

j) a tulajdonában vagy használatában lévő ingatlanon a parlagfű és más allergén gyomnövény virágzás előtti irtásáról a szükséges gyakorisággal nem gondoskodik,

k) a közterületet szennyezi, valamint a keletkezett szennyezést nem szünteti meg, különösen: a csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres, biológiai szennyeződést tartalmazó stb.) vizet beleönt, bevezet,

l) dugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) a csapadékvíz-elvezető árokba szór, beleönt, beleseper, vagy bevezet,

m) az avar és kerti hulladékok szabadtéri égetéséről szóló Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015(IV.30.) önkormányzati rendeletében foglalt előírásokat megszegi.

15. Kisgörbő Község jelképeinek használata

16. § A jelképek használatával összefüggésben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a község címerét, vagy zászlóját jogosulatlanul, az engedélytől eltérően, vagy a közösséget sértő módon használja fel, erkölcsi érzületet sértő módon megrongálja, vagy megsemmisíti.

16. A hirdetmények elhelyezése

17. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el

a) aki hirdetményt, plakátot közterületen álló építményeken, épületek falán, kerítéseken - a rendeltetésszerű hirdetésre szolgáló berendezések kivételével - hirdet, felragaszt, vagy reklámot elhelyez, az elhelyezett hirdetmények eltakarításáról nem gondoskodik,

b) az idejétmúlt vagy megrongálódott hirdetményt az azon feltüntetett rendezvény, műsor, program megvalósulását követő 5 napon belül nem távolítja el.

c) a hatóság hirdetményét olvashatatlanná teszi vagy leszakítja.

(2) A közösségi együttélés hirdetményekkel kapcsolatos alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt felelős a hirdetés kihelyezője, vagy akinek az érdekében a hirdetményt elhelyezték.

17. Kereskedelmi és vendéglátási tevékenység

18. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el a kereskedelmi és vendéglátási tevékenység körében, aki

a) közterület-használati hozzájárulás nélkül vagy attól eltérő módon alkalmi és mozgóárusítást, vagy bármely egyéb jogosulatlan kereskedelmi tevékenységet végez;

b) az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjével kapcsolatos előírásokat és kötelezettségeket megszegi;

c) vendéglátó-helyiséghez tartozó teraszt, előkertet közterület-használati hozzájárulás nélkül vagy attól eltérő módon létesít, működtet;

d) közterületen nem árusítható terméket értékesít, közterületen állatot forgalmaz.

IV. Fejezet

Záró rendelkezés

19. § Ez a rendelet 2022. november 8-án lép hatályba.