Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 19- 2023. 05. 19

Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.19.

Kisgörbő Község Önkormányzata a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdésének b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 60. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdéseiben, valamint a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a szociális tűzifa vonatkozásában a (2) bekezdésében, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról a következőket rendeli el:

1. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Különös méltánylást érdemlő eset, illetve körülmény: olyan esemény, avagy élethelyzet (különösen tartós betegség, megnövekedett gyógyszer- és lakásfenntartási költségek, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezők eltartása, a házastárs halála, tartásra köteles és képes hozzátartozó hiánya) amelyre tekintettel a kérelem elutasítása

a) az ellátást igénylő vagy családtagja életét, testi épségét, egészségét közvetlenül veszélyeztetné,

b) az ellátást igénylőt és családját súlyos nélkülözésnek tenné ki,

c) az eset körülményeit mérlegelve rendkívül méltánytalan lenne.”

2. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Szt. 17. § (5) bekezdése szerinti méltányossági eljárás során a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztető helyzet fennállásának tekintendő különösen, ha az ellátott családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, egyedülálló esetében annak 150%-át.”

3. § (1) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Eseti segélyezési célú rendkívüli települési támogatásban csak azt a személyt lehet részesíteni, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, egyedül élő esetében 200%-át.”

(2) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az eseti segélyezési célú rendkívüli települési támogatás folyósított összege alkalmanként nem haladhatja meg a 50.000,- Ft összeget, és éves szinten nem lépheti túl a mindenkori szociális vetítési alap összegének 400 %-át. Az éves keretösszegbe az azonnali elbírálást igénylő rendkívüli élethelyzetekhez kapcsolódó eseti segélyezési célú települési támogatások összegei nem számítandók bele.”

4. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Halálesethez kapcsolódó rendkívüli települési támogatásban csak azt a személyt lehet részesíteni, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének ötszörösét, egyedülálló esetében hétszeresét nem haladja meg. Nem állapítható meg ezen települési támogatás, ha a kérelmező és az elhunyt személy között tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés állt fenn.”

5. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Születési támogatás biztosítható a gyermek születését megelőzően megszakítás nélkül legalább egy éve kisgörbői lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen tartózkodó szülők és törvényes képviselők részére az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:)

„b) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének hétszeresét.”

6. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatási kérelmet gyermekenként csak az egyik szülő, illetve törvényes képviselő terjesztheti elő az Önkormányzat által közzétett hirdetményben meghatározott határidőben. A benyújtás feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének hétszeresét. A kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A támogatási összeg megállapítása érdekében a kérelemhez csatolni kell

a) az óvodai jogviszony fennállásának intézményi igazolását,

b) a család tagjainak a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolását.”

7. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 15. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatási kérelmet tanulónként csak az egyik szülő, illetve törvényes képviselő terjesztheti elő az Önkormányzat által közzétett hirdetményben meghatározott határidőben. A benyújtás feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének hétszeresét. A kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A támogatási összeg megállapítása érdekében a kérelemhez csatolni kell

a) az intézményi tanulói jogviszony fennállásának igazolását, kivéve, ha a tanuló a 16. életévét még nem töltötte be,

b) a család tagjainak a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolását.”

8. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület a család téli rezsi többletköltségeihez – az önkormányzat gazdasági lehetőségeinek függvényében - rendkívüli települési támogatást nyújthat, amennyiben a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének hétszeresét.”

9. § (1) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdés f) és g) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása pályázat alapján, a Belügyminisztérium által megállapított támogatott mennyiség erejéig a Képviselő-testület térítésmentes természetbeni támogatásként tűzifa támogatást állapíthat meg annak a kérelmezőnek, aki)

„f) több gyermekét egyedül neveli vagy
g) 70 éven felüli vagy”

(2) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 17. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosult részére állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal, kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását. A támogatás legfeljebb 3 m3 mennyiségben adható, függetlenül a lakásban élő személyek számától. A támogatás megállapításának feltétele, hogy a háztartásban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének ötszörösét. A támogatás megállapításánál előnyt élvez a települési támogatásra jogosult kérelmező.”

(3) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 17. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A szociális tűzifa iránti kérelmeket az Önkormányzat által közzétett hirdetményben meghatározott határidőben lehet benyújtani az Óhídi Közös Önkormányzati Hivatalba. A határidő elmulasztása jogvesztő.”

10. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 18. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Rendszeres települési támogatásban csak azt a személyt lehet részesíteni, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, egyedül élő esetében 200%-át.”

11. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet 19. § (1) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A polgármester gyógyszertámogatást állapíthat meg annak a személynek a részére, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg)

„a) egyedülálló esetében a szociális vetítési alap összegének 250%-át,
b) kétszemélyes háztartás esetében a szociális vetítési alap összegének 225%-át,
c) három vagy több személyből álló család esetében a szociális vetítési alap összegének 175%-át.”

12. § Hatályát veszti az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelet

13. § Ez a rendelet 2023. május 19-én lép hatályba.