Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 12.) önkormányzati rendelete

Kisgörbő Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 13

Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 12.) önkormányzati rendelete

Kisgörbő Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

2024.03.13.

Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kisgörbő Község Önkormányzatára.

Kisgörbő Község Önkormányzata összevont kiadásainak és bevételeinek főösszege

2. § Kisgörbő Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Kisgörbő Község Önkormányzata

a) kiadási főösszegét: 68.944.141 Ft

b) bevételi főösszegét: 68.944.141 Ft összegben állapítja meg.

3. § (1) A 2024. évben központi költségvetésből származó bevételek részletezését az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat 2024. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti részletezését a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2024. évi költségvetési kiadásait jogcímenként a 3. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat közhatalmi bevételeinek 2024. évi tervezett előirányzatát az 4. melléklet mutatja be.

(5) Az Önkormányzat felhalmozási kiadásainak 2024. évi tervezett előirányzatát az 5. melléklet mutatja be.

(6) Az Önkormányzat 2024. évi létszámkeretét a 6. melléklet rögzíti.

(7) Az Önkormányzat 2024. évi működési és felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak mérleg szerinti tagolását a 7. melléklet tartalmazza.

(8) Képviselő-testület az előirányzat felhasználási és finanszírozási ütemtervet a 8. mellékletben fogadja el.

(9) Kisgörbő Község Önkormányzata több évre kiható (3 év) várható bevételeit és kiadásait a 9. melléklet tartalmazza.

Az Önkormányzat pénzügyi műveletei

4. § Az Önkormányzat összevont költségvetési tartalékát a 3. melléklet tartalmazza fejlesztési és működési tartalék szerinti bontásban.

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

5. § (1) A költségvetés végrehajtása során a takarékos gazdálkodásra kell törekedni. Az ennek ellenére esetlegesen felmerülő évközi likviditási problémákat, és a költségvetésben jóváhagyott fejlesztések saját forrás igényét hitelfelvétellel lehet kezelni, melyben a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület dönt.

(2) Az önkormányzat költségvetési gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

6. § (1) Az önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – a képviselő-testület dönt.

(3) A képviselő-testület az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 1.000.000 forint összeghatárig – mely esetenként az 500.000 forint összeghatárt nem haladhatja meg – a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(4) A (3) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2024. december 31-ig gyakorolható.

(5) Kifizetéseket teljesíteni csak a jóváhagyott előirányzat mértékéig a költségvetési célokra és feladatokra lehet.

(6) Az önkormányzat költségvetésének megváltoztatásáról a képviselő-testület költségvetési rendeletének módosításával dönt.

(7) Az önkormányzat esetében a polgármester saját hatáskörben engedélyezheti:

a) a felszámolási eljárás alá vont szervezettel szemben fennálló meg nem térült követelés törlését,

b) egyéb, a végrehajtási eljárások során behajthatatlanná vált, valamint bírósági döntéssel alátámasztott behajthatatlan követelés törlését,

c) a 100.000 forint értékhatárt el nem érő kisösszegű követelés törlését, amennyiben az önkéntes teljesítésre történő felszólítás harmadszorra is eredménytelen.

d) A 7. § a) és c) pontjai kivételével minden más egyedi esetben követelés csak a képviselő-testület hozzájárulásával törölhető.

(8) A képviselő-testület a közhatalmi bevételek előirányzat többlet bevételeinek felhasználása céljából az előirányzat módosítás jogát a polgármesterre átruházza, a bevételi többlet mértékéig.

7. § (1) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A meghatározott tartalékok előirányzatának módosításáról a képviselő-testület, valamint a polgármester dönt, a költségvetési rendelet módosítása során.

8. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel pénzügyi vállalkozástól.

(2) Az Önkormányzat likviditási gondjainak elhárítása érdekében a polgármester gazdálkodási hitelt 1.000.000,- Ft-ig vehet fel, amelyet a naptári év végéig vissza kell fizetni. Ezt meghaladó mértékű likvid hitel felvételéről a Képviselő-testület dönt. A felhalmozási feladatok megvalósítását szolgáló hitelt a polgármester csak a Képviselő-testület külön felhatalmazásával vehet fel.

9. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött ideiglenes költségvetési többletet értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján kell hasznosítani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolításáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt. Kiemelt szempont a biztonság és az elérhető hozam nagysága.

10. § (1) Az önkormányzati biztos kirendelésére az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Kormányrendelet) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Az önkormányzati biztos kirendeléséről, megbízatása megszüntetéséről és egyéb kérdésekben a képviselő-testület jár el.

11. § A Kormányrendelet 53. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően nem szükséges előzetes írásbeli kötelezettségvállalás az olyan kifizetés teljesítéséhez, amely értéke gazdasági eseményenként a 200.000 forintot nem éri el.

12. § A 2024. évi költségvetés előirányzatainak módosítását félévenként kell a képviselő-testület elé terjeszteni. Kiemelt fontosságú előirányzat módosításokat soron kívül a képviselő-testület elé kell terjeszteni.

13. § (1) Az önkormányzat bevételeit és kiadásait az OTP Bank Nyrt-nél és a Magyar Államkincstárnál vezetett számláin teljesíti.

(2) Az önkormányzatnál a közalkalmazotti álláshely terhére Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozó is foglalkoztatható.

(3) A közfoglalkoztatottak alkalmazásáról a polgármester dönt és gyakorolja a munkáltatói jogokat.

(4) A polgármester dönt a legfeljebb nettó 1.000.000 forint értékhatárt elérő vagy az alatti ellenértékű szerződések, megállapodások megkötéséről, ilyen értékig kötelezettségvállalásokról, a szerződéskötés tényéről a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett.

(5) A költségvetési szervek a munkába járás címen adható költségtérítés egyes szabályainak veszélyhelyzetben történő alkalmazásáról szóló 16/2023 (I. 27.) Korm. rendelet alapján 30 Ft/km összegben határozzák meg a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 25. § (2) bekezdésében meghatározott nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek számító bevétel értékhatárától eltérően a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését.

Záró rendelkezések

14. § A rendelet rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

15. § Ez a rendelet 2024. március 13-án lép hatályba.