Zalaapáti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2003.(XII.22.) számú rendelete

A helyi adók bevezetéséről

Hatályos: 2021. 01. 01- 2023. 12. 31

Zalaapáti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2003.(XII.22.) számú rendelete

A helyi adók bevezetéséről

2021.01.01.

Zalaapáti Községi Önkormányzata Képviselő-testülete a terület és településfejlesztés, a község lakosságszámának növelése, az arányos közteherviselés elvének érvényesítése, környezetvédelmi, köztisztasági feladatok ellátása, a lakossági ellátás színvonalának javítása, a helyi kommunális szolgáltatások biztosítása és az idegenforgalomhoz kapcsolódó feladatok ellátásához szükséges forrás megteremtése érdekében egyes helyi adók bevezetését tartja szükségesnek. Az Önkormányzat a helyi adók körére, mértékére és az adózás főbb szabályaira az alábbiakat rendeli:1

I. Fejezet

1. § [2]

Az Önkormányzat az 1990. évi C. törvény 6. § a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következő helyi adókat vezeti be határozatlan időre:

a) magánszemélyek kommunális adóját,

b) idegenforgalmi adót, valamint

c) a helyi iparűzési adót.

2. § [3]

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.4

3. § [5]

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.6

ÉPÍTMÉNYADÓ7

4. §8

5. §9

6. §10

7. §11

8. §12

9. §13

II. Fejezet

MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJA

ADÓKÖTELEZETTSÉG

10. § [14]

(1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő telek, telekrész.

(2) Az (1) bekezdés szerinti telek fogalmára vonatkozóan a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadóak.

(3) Az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás.

(4) A nem magánszemély tulajdonában álló lakásbérleti jog,

(5) A külterületi lakás, nem lakás célját szolgáló épület, építmény.

AZ ADÓ ALANYA

11. § [15]

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.16

ADÓMENTESSÉG

12. § Mentes az adó alól:

a) az építési tilalom alatt álló telek a tilalom ideje alatt.

b) 17

AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG MEGSZŰNÉSE

13. § [18]

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.19

AZ ADÓ MÉRTÉKE

14. § [20]

(1) A 10. § (1) bekezdésében meghatározott, telek, telekrész után évi 22.000 Ft.

(2) A 10. § (3) bekezdésében meghatározott lakás után évi 22.000 Ft.

(3) A 10. § (4) bekezdésében meghatározott lakásbérleti jog után évi 22.000 Ft.

(4) A 10. § (5) bekezdésében meghatározott külterületi lakás, nem lakás célját szolgáló épület, építmény után évi 22.000 Ft.

ADÓKEDVEZMÉNY

15. § (1)21 Zalaapáti lakóhellyel rendelkező állampolgároknak a 14. § (1) bekezdése alapján megállapított adóból 70 % adókedvezmény jár.

(2)22 Zalaapáti lakóhellyel rendelkező állampolgároknak a 14. § (2) bekezdése alapján megállapított adóból 70 % adókedvezmény jár.

(3)23 Zalaapáti lakóhellyel rendelkező állampolgároknak a 14. § (3) bekezdése alapján megállapított adóból 40 % adókedvezmény jár.

(4) Zalaapáti lakóhellyel rendelkező állampolgároknak a 14. § (4) bekezdésében meghatározott nem lakás célját szolgáló épület, építmény után megállapított adóból 70 % adókedvezmény jár.

III. Fejezet

IDEGENFORGALMI ADÓ

AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG ÉS AZ ADÓ ALANYA

16. § [24]

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.25

ADÓMENTESSÉG

17. § [26]

Az eltöltött vendégéjszakák alapján fennálló adókötelezettség (16. § (1) bekezdés) alól mentes a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31. §-ában foglalt adózó.

AZ ADÓ ALAPJA

18. § [27]

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.28

AZ ADÓ MÉRTÉKE

19. § Az adó mértéke:

a)29 az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 350 Ft/fő/ vendégéjszaka.

b)30

AZ ADÓ BESZEDÉSRE KÖTELEZETT

20. § (1) A 16. § alapján fizetendő adót

a) kereskedelmi szálláshelyeken, a csónakházakban és az üdülőtelepeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető,

b) a szervezett üdültetésre beutaltaktól a beutaló-jegy átadása alkalmával az üdülőt fenntartó szerv,

c) a fizető- vendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, illetőleg a közvetítésre jogosított szerv,

d) az a)–c) pont alá nem tartozó helyiség üdülés céljára történő bérbeadása ingyenes használatra való átadása esetén a helyiség bérbevevőjétől /használójától/ az egész bérleti, használati időre egy összegben a helyiség tulajdonosa vagy a helyiséggel rendelkezni jogosult szedi be.

(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

AZ ADÓBEVALLÁS SZABÁLYAI

21. § Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról a tárgyhónapot követő hó 15-ig kell bevallást tennie.

IV. Fejezet

HELYI IPARŰZÉSI ADÓ

AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG ÉS AZ ADÓ ALANYA

22. § [31]

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.32

IPARŰZÉSI TEVÉKENYSÉG33

23. § [34]

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.35

AZ ADÓKÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSE ÉS MEGSZŰNÉSE

24. § [36]

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.37

AZ ADÓ ALAPJA

25. § [38]

A helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.39

AZ ADÓ MÉRTÉKE

26. § (1)40 Az adó évi mértéke a 22. § alapján megállapított adóalap esetén az adóalap 1,5 %-a.

(2)41

V. Fejezet

BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG

27. § (1) A vállalkozó az adókötelezettséget, illetve adóköteles bevételszerző tevékenységét annak keletkezésétől /tevékenység megkezdésétől/ számított 15 napon belül köteles bejelenteni /bejelentkezés/. A bejelentést erre a célra szolgáló nyomtatványon írásban kell megtenni.

(2) Az adókötelezettséget érintő változásokról annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles tájékoztatni az önkormányzati adóhatóságot.

(3) Az adóbevallást az adóévet követő május 31-ig kell benyújtani az erre célra szolgáló nyomtatványon. Évközi megszűnés /felszámolás, átalakulás, tevékenység megszűnése esetén a megszűnés napjától számított 30 napon belül kell adóbevallást tenni.

AZ ADÓ MEGÁLLAPÍTÁSA

28. § (1) A vállalkozó a helyi iparűzési adót és a tartózkodás alapján fizetendő idegenforgalmi adót, önadózás keretében saját maga köteles megállapítani és a rendelet szerint bevallani megfizetni.

(2) Az önkormányzati adóhatóság adókivetés útján állapítja meg a helyi adót az iparűzési adó és az adóbeszedéssel megállapított idegenforgalmi adó kivételével.

(3) A tartózkodás alapján fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett adóbeszedéssel állapítja meg.

AZ ADÓK ESEDÉKESSÉGE, MEGFIZETÉSE

29. § (1) Az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adók, adók módjára behajtandó köztartozások /e rendelet alkalmazásában együtt: adók/ nyilvántartása során – az adó megállapításához szükséges adatokon túlmenően csak az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott adóazonosító jelet, adószámot és a természetes azonosító adatokat a megfelelő adószámlán adónemenként és adóalanyonként tartja nyilván. Az önkormányzati adóhatóság által nyilvántartott adókat az adózónak adónként, a megfelelő adószámlára kell megfizetni. A bírságot, pótlékot és költséget külön számlára kell befizetni (átutalni).

(2) A vállalkozó a helyi iparűzési adóra adóelőleget köteles fizetni.

(3) Az adóelőleg összege:

a) ha az adóévet megelőző adóév időtartama 12 hónapnál nem rövidebb, az adóévet megelőző adóév adójának megfelelő összeg,

b) ha az adóévet megelőző adóév 12 hónapnál rövidebb, akkor a megelőző adóév adójának az adóévet megelőző adóév naptári napjai alapján az adóévre számított összege,

c) az adóköteles tevékenységét az önkormányzat illetékességi területén az adóév közben kezdő vállalkozónál, vagy ha az önkormányzat az adót első alkalommal vagy év közben vezeti be, az adóévre bejelentett várható adó összege.

(4) Ha jogszabályi változás miatt az adó alapja vagy mértéke az adóévre módosul, az előleg összegét ennek figyelembevételével kell megállapítani.

(5) Nem köteles adóelőleget fizetni az előtársaság, továbbá az adóköteles tevékenységet jogelőd nélkül kezdő vállalkozó, az adókötelezettség keletkezésének adóévében. Nem alkalmazható ez a rendelkezés a már működő, de önkormányzat illetékességi területén első ízben adóköteles tevékenységet kezdő vállalkozó esetében.

(6) Az önkormányzati adóhatóság által e rendelet alapján kivetett adót félévenként, két egyenlő részletben, az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig kell megfizetni /átutalni/ az önkormányzat megfelelő adóbeszedési számlájára.

(7) A vállalkozó az adóelőlegét félévi részletekben, az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig fizeti meg (utalja át) az önkormányzat megfelelő adóbeszedési számlájára.

(8) A vállalkozó a megfizetett adóelőleg, és az adóévre megállapított tényleges adó különbözetét az adóévet követő május 31-ig fizeti meg (utalja át) az önkormányzat megfelelő adóbeszedési számlájára, illetőleg a különbözetet az említett időponttól igényelheti vissza.

(9)42

(10) Az adóbeszedéssel megfizetett idegenforgalmi adót a beszedésre kötelezettnek a beszedést követő hó 15-ig kell befizetni (átutalni) az önkormányzat idegenforgalmi adó beszedési számlájára.

(11) A vállalkozó az adókötelezettség keletkezését az adóévre várható adóbejelentését is ideértve – annak bekövetkeztétől /a tevékenység megkezdésétől/ számított 15 napon belül az e célra rendszeresített nyomtatványon jelenti be az önkormányzati adóhatósághoz.

(12)43

Ebadó44

29/A. § [45]

EGYÉB RENDELKEZÉSEK

30. § (1)46 E rendelet alkalmazása szempontjából a polgár lakóhelye: A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdésében meghatározottakat kell alkalmazni.

(2) E rendeletben nem szabályozott adózási kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezései az irányadóak.47

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

31. § Ez a rendelet 2004. január 1. napján lép hatályba. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszítik az alábbi önkormányzati rendeletek:

a) A helyi építményadóról szóló 2/2003. (III.31.) számú rendelet.

b) Az idegenforgalmi adóról szóló 6/2003. (V.29.) számú önkormányzati rendelet.

c) A magánszemélyek kommunális adójáról szóló 9/1997. (X.30.) számú, és a módosításáról rendelkező 2/1999. (III.10.), 14/2000. (XII.29.), 12/2001.(XII.28.) számú rendeletek.

d) A helyi iparűzési adóról szóló 1/1999. (III.10.) számú és az azt módosító 11/1999. (XII.29.), 13/2000. (XII.29.), 13/2001.(XII.28.) számú rendeletek.

1

Megállapította a 17/2008. (XII. 18.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2009. január 1-től.

2

Módosította a 13/2014.(XII.01.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. január 1-től.

3

Hatályon kívül helyezte a 10/2013.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2013.július 11-től.

4

Kiegészítette a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

5

Hatályon kívül helyezte a 10/2013.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2013. július 11-től.

6

Kiegészítette a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

7

Hatályon kívül helyezte a 17/2008. (XII. 18.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2009. január 1-től.

8

Hatályon kívül helyezte a 17/2008. (XII. 18.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2009. január 1-től.

9

Hatályon kívül helyezte a 17/2008. (XII. 18.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2009. január 1-től.

10

Hatályon kívül helyezte a 17/2008. (XII. 18.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2009. január 1-től.

11

Hatályon kívül helyezte a 17/2008. (XII. 18.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2009. január 1-től.

12

Hatályon kívül helyezte a 17/2008. (XII. 18.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2009. január 1-től.

13

Hatályon kívül helyezte a 17/2008. (XII. 18.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2009. január 1-től.

14

Megállapította a 16/2015.(XII.01.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. január 1-től.

15

Hatályon kívül helyezte a 10/2013.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2013. július 11-től.

16

Kiegészítette a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

17

Hatályon kívül helyezte a 17/2008. (XII. 18.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2009. január 1-től.

18

Hatályon kívül helyezte a 10/2013.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2013. július 11-től.

19

Kiegészítette a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

20

Módosította a 16/2015.(XII.01.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. január 1-től.

21

Módosította a 13/2010.(XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. január 1-től.

22

Módosította a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

23

Módosította a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

24

Hatályon kívül helyezte a 10/2013.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2013. július 11-től.

25

Kiegészítette a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

26

Megállapította a 3/2010. (III. 4.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2010. március 4-től.

27

Hatályon kívül helyezte a 10/2013.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2013. július 11-től.

28

Kiegészítette a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

29

Módosította a 16/2015.(XII.01.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. január 1-től.

30

Hatályon kívül helyezte a 13/2010.(XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2011. január 1-től.

31

Hatályon kívül helyezte a 10/2013.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2013. július 11-től.

32

Kiegészítette a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

33

Módosította a 13/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2021. január 1-től.

34

Hatályon kívül helyezte a 10/2013.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2013. július 11-től.

35

Kiegészítette a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

36

Hatályon kívül helyezte a 10/2013.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2013. július 11-től.

37

Kiegészítette a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

38

Hatályon kívül helyezte a 10/2013.(VII.10.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2013. július 11-től.

39

Kiegészítette a 16/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

40

Megállapította a 14/2007. (XII. 19.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

41

Hatályon kívül helyezte a 13/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatálytalan: 2021. január 1-től.

42

Hatályon kívül helyezte a 13/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatálytalan: 2021. január 1-től.

43

Hatályon kívül helyezte a 13/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatálytalan: 2021. január 1-től.

44

Megállapította a 13/2014.(XII.01.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015. január 1-től.

45

Hatályon kívül helyezte a 14/2015.(X.21.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2015.október 22-től.

46

Megállapította a 17/2008. (XII.18.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2009. január 1-től.

47

Módosította a 13/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2021. január 1-től.