Zalacsány község önkormányzata képviselő testületének 10/2010 (XII.15..) önkormányzati rendelete

A helyi iparűzési adóról.

Hatályos: 2011. 01. 01- 2020. 12. 30

Zalacsány község Önkormányzata

7/1999. (VI. 29.) önkormányzati rendelete


A helyi iparűzési adóról.



Zalacsány község Önkormányzati képviselőtestülete a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény 1. §. (1) bekezdésben, a 6.§. éa 43. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.


  1. §.


Adókötelezettség


(1)Zalacsány község Önkormányzata illetékességi területén bevezeti a helyi iparűzési adót.

(2)Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység)



  1. §.


Az adó alanya


(1) Ha a rendelet másképp nem rendelkezik, helyi iparűzési adót köteles fizetni az, aki az önkormányzat illetékességi területén vállalkozási tevékenységet folytat.

(2)Az adókötelezettséget nem befolyásolja, hogy a vállalkozó székhelye vagy csupán telephelye (részlege) található az önkormányzat illetékességi területén.


  1. §.


Adókötelezettség keletkezése, megszűnése


(1)Az adókötelezettség 1999. július 1. napján, illetőleg az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik, és a tevékenység megszűnésének napján szűnik meg.

(2)Az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.


  1. §.

(1)Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó lapja az értékesített termék illetőleg végzett szolgáltatás nettó árbevétele, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével és az alvállalkozói teljesítések értékével, valamint

a.)1999. évben az anyagköltség 66%-ával
b.)2000. évtől az anyagköltséggel.

(2)Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet és az adó alapja az egyes illetékességi területeken elkülönítetten nem áll rendelkezésre, akkor azt – a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően – a vállalkozónak kell megosztania.



  1. §.


Az adó mértéke


    (1)Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke

    a.)1999. évben az adóalap 1,7 %-a,
    b.) 2000. évtől az adóalap 2 %-a

    (2)[1] Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke

                a) a Htv. 37. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti tevékenység-végzés után naptári  

                   naponként 5000 forint

    b)  bármely – az a.) pontba nem sorolható – tevékenység esetén, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert a vállalkozó feltéve, ha egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel napi 1000 FT adóátalány.


     (3) A székhely, illetőleg a telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból, legfeljebb azonban annak összegéig terjedően levonható az ideiglenes jellegű tevékenység után az adóévben megfizetett adó.


    [1] Módosította: 10/2010.(XII.15.) önk.rendelet. Hatályos: 2011.01.01.


      1. §.


      Adómentesség, adókedvezmény


      (1) Mentes az iparűzési adó fizetése alól

      a)a társadalmi szervezet, az egyház, az alapítvány, a közszolgálati szervezet, a közhasznú társaság, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a magán nyugdíjpénztár és a költségvetési szerv, a köztestület abban az évben, amelyet megelőző évben folytatott tevékenysége után társasági adókötelezettsége – költségvetési szerv esetében a központi költségvetésbe befizetési kötelezettsége – nem keletkezett.


      b.)az önkormányzat saját költségvetési szerve és intézménye, a nyereségadó fizetési kötelezettségre tekintet nélkül


      (2)[1]

            (3)[2]

      1. §.


      Adóelőleg megállapítása és az adó megfizetése.

      (1)A vállalkozó az iparűzési adó fizetési kötelezettségének teljesítése érdekében adóelőleget köteles fizetni.

      (2)Azt az adóalanyt, aki tevékenységét az év második felében kezdte, adóelőleg fizetési kötelezettség nem terheli.

      (3)Az adóelőleg összege:

      a.)az adó bevezetésének évében, valamint a tevékenységét év közben kezdő vállalkozó esetében, az adóévre bejelentett várható adó összege

      b.)az adóévet megelőző évben változatlan formában működő vállalkozó esetén az előző év adójának összege


      c.)az adóévet megelőző év egy részében működő vállalkozó esetén az előző évi adó teljes évre számított összege

      (4)Az adóévet megelőző év egy részében működő vállalkozónál adóelőlegének alapját az elért nettó árbevétel évesítésével – az időarányos rész teljes adóévre történő átszámításával – kell megállapítani.

      (5)Tevékenységet az adóév közben kezdő vállalkozónál, vagy ha az önkormányzat az adót első alkalommal, illetve év közben vezeti be, az adóévben bejelentett várható adó összege

      (6)Az előleg a (3) – (5) bekezdés szerint számított alapnak az 1,7 %-a az 1999. évben.

      (7)A vállalkozónak az előleget félévi részletekben az adóév március 15. és szeptember 15. napjáig kell megfizetnie.

      (8)A vállalkozónak az iparűzési adóelőleget a várható éves fizetendő adó összegére az adóév december 20. napjáig kell kiegészítenie.

      (9)A vállalkozónak az év folyamán befizetett adóelőleg és az éves tényleges adó különbözetét a tárgyévet követően az éves adóbevallásban kell elszámolni. A különbözetet a bevallásra előírt időpontig köteles megfizetni, illetőleg ettől az időponttól lehet visszaigényelni.

      (10)A vállalkozó kérheti a II. félévben esedékes adóelőleg összegének módosítását, ha gazdálkodási tevékenysége alapján a várható éves adó befizetési kötelezettsége lényegesen csökken.


      1. §.


      Bejelentési, bevallási kötelezettség


      (1)A vállalkozó az adókötelezettségét, illetve adóköteles bevételszerző tevékenységét annak keletkezésétől ( a tevékenység megkezdésétől) számított 15 napon belül köteles bejelenteni (bejelentkezés).

      (2)Ha az adóköteles (bevételszerző) tevékenység folytatásához engedély, jóváhagyás, záradék szükséges, ennek megszerzését a jogerős engedély, jóváhagyás, záradék közlésétől számított 15 napon belül köteles az adóhatóságnak bejelenteni.

      (3)A vállalkozók 1999. évi bejelentési kötelezettségüknek a rendelet hatályba lépését követően 30 napon belül kötelesek eleget tenni.

      (4)Az adókötelezettséget érintő változásokról az adóévet követő 15 napon belül tájékoztatni kell az önkormányzati adóhatóságot.

      (5)Az adóalany az iparűzési adó fizetési kötelezettségét önadózással teljesíti, s erről az önkormányzati adóhatóságnak adóbevallást az adóévet követő május 31. napjáig, illetve évközi megszűnése esetén (felszámolás, átalakulás, tevékenység megszűnése) annak napjától számított 30 napon belül kell benyújtani az erre a célra szolgáló nyomtatványon.

      (6)Az az adóalany, aki ideiglenes jelleggel folytat iparűzési adó alá eső tevékenységet, annak megkezdésekor köteles a tevékenység megkezdését a várható adó megjelölésével bejelenti.


      1. §.


      Önellenőrzés, jogkövetkezmények


      (1)Önadózás útján megállapított és bevallott adót az adózó önellenőrzéssel helyesbítheti.

      (2)Az adóalapot és az adót a kötelezettség keletkezésének időpontjában hatályos jogszabályok szerint kell meghatározni.

       

      Pótlólagos adófizetési kötelezettséget eredményező önellenőrzés esetén az önellenőrzési pótlékot is meg kell fizetni.


      (3)Adóhiány megállapítása adóbírságot, a bevallási, bejelentési kötelezettség elmulasztása, késedelmes teljesítése mulasztási bírság megállapítását eredményezi.Az adó és adóelőleg késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napjától késedelmi pótlékot kell fizetni.


      1. §.


      Értelmező rendelkezések


      E rendelet alkalmazásában:


      (1)Önkormányzat illetékességi területe: az Önkormányzat közigazgatási határa által behatárolt – bel – és külterületet magában foglaló – térség, melyre az önkormányzat hatásköre kiterjed.

      (2)Nettó árbevétel:

      A kettős könyvvitelt vezetőknél a mérleg szerinti (ÁFA nélküli) nettó árbevétel, valamint az egyszeres könyvvitelt alkalmazó vállalkozók vállalkozási nyereségadó köteles bevételei közül a termék, árú, szolgáltatás értékesítéséből származó (ÁFA nélküli) bevételek – növelve az árkiegészítéssel, csökkentve a fogyasztási adóval -, továbbá a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó vállalkozók esetében a tevékenység, szolgáltatás ellenértékeként kapott készpénz, jóváírás és természetbeni juttatás (ÁFA nélkül) együttes összege növelve az árkiegészítéssel, csökkentve a fogyasztási adóval.

             (3) Adóév: az a naptári év, amelyre az adókötelezettség vonatkozik.

             (4) Székhely: eltérő rendelkezés hiányában a vállalkozó cégbejegyzésében, igazolványában

                  ekként megjelölt hely, ilyen hely hiányában, vagy ha több ilyen hely van a központik

                  ügyvezetés helye.

      (5)Telephely: helyi adó tekintetében telephelynek minősül minden olyan hely, ahol üzleti (üzemi) vagy termelő (termeléssel összefüggő) tevékenységet folytatnak.

      (6) Vállalkozó: a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatával, haszonszerzés céljából, üzletszerűen végzi

            a.) vállalkozói igazolvánnyal rendelkező magánszemély

            b.) az egyéni vállalkozásról szóló törvény hatálybalépését megelőző igazolványok alapján

                kisiparosnak, magánkereskedőnek minősülő magánszemély, valamint a jog személy,

                részleges szerződéses rendszerben üzemeltető magánszemély.

      c.)Mezőgazdasági termelést és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatást végző magánszemély

      d.)Az egyes tevékenységek gyakorlásáról szóló jogszabályok alapján meghatározott feltételek szerint végezhető, de vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet folytató magánszemély (pl.: ügyvéd, közjegyző, önálló bírósági végrehajtó, magánorvos, szakértő, tervező)

      e.)Jogi személy

      f.)Egyéb szervezet


                              


      11. §.


      Átmeneti és hatályba léptető rendelkezések


      (1)Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. Törvény rendelkezései az irányadóak.

      (2)Az adókötelezettség kezdete: 1999. július 01.

      (3)E rendelet 1999. július 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről a Körjegyző gondoskodik.



      Zalacsány, 1999. június 28.




      Gellén Sándor                                       Futácsi Lászlóné

                                     Polgármester                                          Körjegyző




      A kihirdetés napja: 1999. június 29.




                                                                                                   Futácsi Lászlóné

                                                                                                    Körjegyző




        




      l















      [1]

      Módosította: 14/2002.( XII.31.) sz. rendelet hatályos: 2003.01.01, hatályon kívül helyezte: 15/2007(XII.18.) s. rendelet 2008.01.01.-től

      [2]

      Hatályon kívül helyezte: 14/2002. ( XII.31.) sz. rendelet Hatályos: 2003.01.01