Zalacsány község önkormányzata képviselő testületének 14/2012 (VI.11..) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, valamint a szervezett köztisztasági szolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2023. 07. 01

Zalacsány község önkormányzata képviselő testületének 14/2012 (VI.11..) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, valamint a szervezett köztisztasági szolgáltatás kötelező igénybevételéről

2023.07.01.

Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. és 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, a 48. § (1) bekezdésében, az 58. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.1

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja, hogy Zalacsány község közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa.

(2) A rendelet hatálya a község közigazgatási területén állandó, vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre terjed ki.

(3) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, használójának kell gondoskodnia.

(4)2

(5)3

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

2. § (1) A község területén lévő ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek ingatlanukat rendben tartani, gyomtól, gaztól, szeméttől megtisztítani.

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek rendszeres tisztántartásáról, portalanításáról, általános jellegű takarításáról, síkosságmentesítéséről, szeméttárolók kihelyezéséről és ürítéséről az önkormányzat gondoskodik.

(3) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése az azt okozó szerv, illetve személy feladata.

3. § (1) Az ingatlan előtti járda tisztántartása az ingatlan tényeleges használójának, illetve tulajdonosának kötelezettsége. Ez a kötelezettsége kiterjed a hóeltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.

(2) Köztisztasági szempontból járdának minősül az a gyalogos közlekedésre szolgáló, kiépített vagy kiépítetlen terület, amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig terjed. Ha a járda területén a szilárd útburkolattal ellátott területrész mellett a járdaszegélyig még füves rész, vagy virágos sáv van, az egész területet a járdához tartozónak kell tekinteni.

(3) A járda síkosság-mentesítést úgy kell elvégezni, hogy abból baleset ne származhasson.

4. § (1) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlana előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tulajdonosának, tényleges használójának kötelessége.

(2) Járműbehajtók átereszeinek építése, karban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, tulajdonosának a kötelessége.

(3) A csapadékvíz elvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet, az ingatlanon keletkezett szennyvizet bevezetni tilos !

(4) A csapadékvíz zavartalan elfolyását akadályozó anyagot (szemetet, papírt, törmeléket) a csapadékvíz elvezető árokba elhelyezni tilos !

5. § (1) Építési területen, az építkezés közvetlen környékén az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.

(2) Közterületen építési, bontási anyagot elhelyezni csak a polgármester előzetes hozzájárulásával, az általa engedélyezett módon és ideig szabad.

(3) Közterületre kihordott szemetet vagy építési törmeléket az érintett ingatlan tulajdonosa köteles felszólítást követően saját költségén összetakarítani, illetve elszállítani.

(4) Közterületen szennyező anyagot csak oly módon szabad szállítani, hogy a közterület ne szennyeződjön. Ha szállítás közben a terület mégis szennyeződik, a szállítást végző köteles a szennyeződést eltávolítani és a további szennyeződést megakadályozni.

6. § (1) Vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépek, járművek tárolása közterületen tilos !

(2) Alkalmi jelleggel igénybevett közterület tisztántartása az alkalmi használó kötelessége.

7. § Közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített helyen szabad elhelyezni. Tilos az építményeket, kerítéseket, élőfákat bármilyen felirattal megrongálni.

8. § Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttárolóba szabad elhelyezni.

9. §4

9/A. §

10. §

11. §

12. §

13. §

14. §

15. §

16. §5

17. §

18. §6

19. §

20. §7

A közszolgáltatási díj fizetési módjának és fizetésének meghatározása

21. §

22. §

22/A. §8

22/B. § (1) Azokban a háztartásokban ahol a lakó- és tartózkodási hellyel rendelkezők száma nem haladja meg az egy főt, – az általuk termelt hulladék mennyiségére figyelemmel – a szolgáltatást igénybevevő kérelmére a 110 vagy 120 literes edényzet ürítési díjából 50 % díjkedvezmény adható. A kérelemben nyilatkozni kell a lakásban lakó- és tartózkodási hellyel rendelkezők személyi adat és lakcím nyilvántartás szerinti létszámáról.

(1a) A vegyes hulladék szabványos gyűjtőedényben történő gyűjtéséhez a közszolgáltatónak biztosítania kell azt, hogy az ingatlanhasználó- figyelemmel a 385/2014.(XII.31.) Korm. rendeletben és a közszolgáltatási szerződésben foglaltakra- legalább 2 különböző űrmértékű gyűjtőedény közül választhasson.

(2) A lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használó természetes személy ingatlanhasználó részére legalább egy olyan gyűjtőedény választásának lehetőségét kell biztosítani, amelynek űrmértéke a 60 litert nem haladja meg. Az edényméret kedvezményre jogosultságot az ingatlanhasználó csak abban az esetben veheti igénybe, ha annak tényét, hogy a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használja, az önkormányzat által kiadott – kérelemben megjelölt adatokat tartalmazó-igazolás útján a közszolgáltató részére bizonyítja.

(3) A személyi adat és lakcím nyilvántartás alapján 1 fős háztartások részére adható 50%-os díjkedvezmény vagy edényméret kedvezmény iránti kérelmet a rendelet 3. számú mellékletében lévő nyomtatványon lehet benyújtani az önkormányzati hivatalban. A január 31. napjáig beadott kérelem alapján az adott év január 1. napjától adható a kedvezmény. Az év közben benyújtott kérelmek alapján a benyújtást követő hónaptól biztosítható a kedvezmény.

(4) A kedvezmény az adott év december 31-ig biztosított, a következő évre a feltételek fennállása esetén azt ismételten kérelmezni kell.

(5) Az önkormányzati hivatal a kérelemben foglaltakat, az ingatlanban lakó és tartózkodási hellyel rendelkezők számát a személyi adat és lakcím nyilvántartás alapján ellenőrzi.

(6) A díjfizetési és edényméret kedvezmény kérelmek tárgyában a polgármester hoz döntést.

(7) A díjfizetési kedvezmény miatt kieső díjbevételt az önkormányzat megtéríti a szolgáltatónak.

22/C. §9

Záró rendelkezések

23. § (1) E rendelet 2012. július 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet kihirdetéséről a körjegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a köztisztaságról, valamint a szervezett köztisztasági szolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 16/2004.( IX.20. ) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

2. melléklet a 14/2012. (VI. 11.) önkormányzati rendelethez10

3. melléklet a 14/2012. (VI. 11.) önkormányzati rendelethez

K É R E L E M Hulladékszállítási díj kedvezmény/ edényméret kedvezmény* igénylésére

1. Igénylő neve:

2. Születési helye, ideje:

3. Anyja neve:

4. Lakcíme:

5. Hulladékszállítással érintett ingatlan címe:

5a. A hulladékszállítással érintett ingatlan használatának jogcíme:

5b. A hulladékszállítással érintett ingatlant használók létszáma a személyi adat és lakcímnyilvántartás szerint:…………..fő

5c. Alulírott igénylő a fenti hulladékszállítással érintett ingatlanban lakó- és tartózkodási hellyel rendelkezők személyi adat és lakcím nyilvántartás szerinti létszáma alapján – az általuk termelt hulladék mennyiségére figyelemmel – a hulladékszállítási díj 50%-os kedvezménye iránt / edényméret kedvezmény jogosultság igazolására * nyújtok be kérelmet. *a megfelelő rész aláhúzandó

6. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Fenti személyes adataim kezeléséhez a kérelem elbírálása és a kedvezmény nyújtása érdekében a döntés előkészítésében, a döntés meghozatalában és a végrehajtásában közreműködők vonatkozásában hozzájárulok.

1

A bevezető a Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (4) bekezdését a Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. § (5) bekezdését a Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A „Települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás” alcímet (9-15. §-t) a Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az „Avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése” alcímet (16-17. §-t) a Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az „A közszolgáltatási díj meghatározása” alcímet (18-19. §-t) a Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

7

Az „ A fizetendő díj megállapítása” alcímet (20. §-t) a Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 22/A. §-t a Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 22/C. §-t a Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 2. mellékletet a Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § h) pontja hatályon kívül helyezte.