Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 9/2018. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 22

a településkép védelméről szóló 9/2018. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

ELŐTERJESZTÉS

Tárgy: Zalacsány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 2/2018.(III.22.) önkormányzati rendelet módosításának jóváhagyása

Előadó: polgármester

Az előterjesztés elkészítésében részt vett: Bárdosi Andrea vezető településtervező

Tisztelt Képviselő-testület!

A településkép védelméről szóló 9/2018. (V.30.) önkormányzati rendeletet módosításáról Zalacsány Község Önkormányzata a 28/2021.(VII.8.) határozatával döntött.

A módosítás indoka a Meleghegy területén lapostetős épület elhelyezhetőségének biztosítása másrészt jogszabály változás miatt kiegészítés volt szükséges a rendeltetésváltozásokat illetően, melyhez ezentúl településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni, a magasabb szintű jogszabály változása miatt.

A módosítással Bárdosi Andreát, mint egyéni vállalkozót bíztuk meg, aki a településrendezési eszközök felülvizsgálatának vezető településtervezője is volt.

A munka során elkészült a rendelettervezet és a Településképi Arculati Kézikönyv módosítása, mely 2021 július 14-én feltöltésre került a Lechner Tudásközpont TAk felületére, ahol a véleményezést kell lebonyolítani.

A jogszabály alapján 21 napos véleményezés során három vélemény érkezett.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság kifogást nem emel.

A VMKH Állami Főépítész véleménye: Megítélése szerint a lapostetős épületek tömegformálása nagyban eltér a Fejlődő településrészre eddig megállapított arculati jellemzőktől, ezért javasolja a TKR-ben helyrajzi számokkal lehatárolt területet a településképi szempontból meghatározó területeken belül önálló kategóriába sorolni és erre vonatkozóan a rendeletben külön szabályokat megállapítani.

Egyetértve a felvetéssel a TKR-ben külön lehatároljuk a területet Fejlődő településrész-Meleghegy” néven és külön előírások vonatkoznak rá. A TAK-ban nem szükséges a lehatárolás, hiszen ott csak a lapostetős kivétel szerepel kivételként.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park nem támogatja a lapostetős megjelenést, mert véleményük szerint az jelentős mértékben eltér a települése jellemző, meglévő hagyományos építészeti megjelenéstől és így az egységes települési arculatot kedvezőtlenül befolyásolja, annak egységét megbontja. Kiemeli, hogy a terület látvány szempontjából kiemelten érzékeny, egy nagyobb tömegű lapostetős épület tájbaillesztés nélkül várhatóan negatív hatású lesz. Ugyanakkor hangsúlyozza, tájbaillesztés szabályainak illetve azok hangsúlyos betartása, betartatása esetén (pl. látványtervek készítése) önmagában a lapostetős kialakítást nem kifogásolja. Ezzel kapcsolatban javasolja a „Tájvédelem. A tájbaillesztés igazoló dokumentáció műszaki követelményekről” szóló szabvány TKR-be történő beillesztését.

A hivatkozott szabvány beillesztése aránytalan és indokolatlan terhet jelentene az építtetőkre megtörtént, de a kért látványtervkészítés beilleszthető

A partnerségi vélemények során a partnerektől vélemény nem érkezett.

A TAK módosítás határozattal fogadható el, majd utána a településképi rendelet módosítása.

Kérem a határozat és rendelet elfogadását.

Zalacsány, 2021. szeptember

Nagy Lászlóné

polgármester

Zalacsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének

../2021. (…..) számú határozata

Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Településképi Arculati Kézikönyv módosított oldalát elfogadja. A Képviselő-testület felkéri a polgármestert a módosított Településképi Arculati Kézikönyv közzétételére.

Felelős: Nagy Lászlóné polgármester

Határidő: folyamatos

Előzetes hatásvizsgálat

a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján

1. Társadalmi-gazdasági hatása: A rendelet tervezet elfogadásának jelentős hatása nincs.

A településképi rendelet módosítása a Meleghegyen a szabadabb tetőkialakítást szolgálja valamint magasabb szintű jogszabályi előírás átvezetése történik meg

1. Költségvetési hatása: nincs

2. Környezeti, egészségi következményei: nincs

3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatása: nincs

4. Egyéb hatása: nincs

5. A rendelet megalkotásának szükségessége: -

6. A rendelet megalkotása elmaradása esetén várható következmények: -

1. A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:

2. személyi: nincs

3. szervezeti: nincs

4. tárgyi: nincs

5. pénzügyi: nincs