Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2021. 10. 01

az avar és kerti hulladék égetéséről

Részletes indokolás

Az 1–3. §-hoz

Előterjesztés

Zalacsány Önkormányzat Képviselő-testületének 2021. szeptember 16-i ülésére

Tárgy: Indokolás és hatásvizsgálat az avar és kerti hulladék égetéséről szóló 13/2021. (IX.20.) önkormányzati
rendelethez

Tisztelt Képviselő-testület !

A jelenleg hatályos önkormányzati szabályozás alapján nem lehet kerti hulladékot égetni, mivel a korábbi szabályozást - a kerti hulladék égetése belterületen április és október hónapokban csütörtöki napokon megengedett- a Képviselő-testület 2020. november 2.-án alkotott rendeletében a magasabb szintű jogszabálynak való megfelelés érdekében hatályon kívül helyezte. Az 549/2020. (XII.2.) Korm. rendeleta veszélyhelyzet ideje alatt – előre láthatóan 2021. év végéig- engedélyezi, hogy az Önkormányzatok rendeletben szabályozzák a kerti hulladékok égetését. A lakosság részéről történt megkeresések alapján a korábbi szabályozásnak megfelelően október hónapra a belterületi kerti hulladék égetését az Önkormányzat engedélyezi, az erről szóló rendelet október 1. napján lép hatályba és október 31-én hatályát veszti. Amennyiben a veszélyhelyzet 2022. évben is fennáll, a rendelet ismételten megalkotható.

A köztisztaságról, valamint a szervezett köztisztasági szolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 14/2012. (VI.11.) önkormányzati rendelet módosításának előzetes hatásvizsgálata:

társadalmi kihatásai: nincs

gazdasági kihatásai: nincs

költségvetési kihatásai: nincs

környezeti következményei: nincsenek

egészségügyi következményei: nincsenek

adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: nincs

megalkotásának szükségessége:lakossági igény

megalkotása elmaradásának várható következményei: veszélyhelyzet alatt nem tudja a lakosság komposzttelepre szállítani a kerti hulladékot.

A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a hivatalban dolgozók foglalkoztatása révén a személyi feltételek jelenleg biztosítottak, szervezeti változást, tárgyi feltételeket nem igényel

Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy fogadja el a rendelet tervezetet.

Zalacsány, 2021. szeptember 13. Nagy Lászlóné

polgármester