Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatról szóló 9/2003. (XII.08.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 15

Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.15.
a helyi építési szabályzatról szóló 9/2003. (XII.08.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz és az 1–3. melléklethez
ELŐTERJESZTÉS
Tárgy: Zalacsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének a Helyi Építési Szabályzatról szóló 9/2003 (XII.08.) önkormányzati rendelet módosítása a 407/3, 407/6, 407/15 hrsz-ú területekre
Előadó: Nagy Lászlóné polgármester
Tisztelt Képviselő-testület!
Kerékgyártó László kérelemmel fordult az önkormányzathoz a tulajdonában álló 406/3 hrsz-ú telekkel kapcsolatban, a Vt5 építési övezet beépítési paramétereinek emelése érdekében illetve lakások illetve lakóépület elhelyezését is kérte. A 407/6 és a 407/15 hrsz-ú telkek a zöldterületi átsorolását is kérte magánklinika építése céljából.
A kérelmet az önkormányzat a 51/2022. (X 27.) sz határozattal támogatta, így a 406/3 hrsz-ú telek Vt5* építési övezetbe kerül, ahol lakások is elhelyezhetők, az építménymagasság pedig 6,0 m-re emelkedik. A másik két telek különleges egészségügyi területbe kerül.
A munka I. ütemében lezajlott a környezeti értékelés elkészítésének szükségességére irányuló véleményezési eljárás. A beérkezett vélemények nem tartották szükségesnek a környezeti értékelés elkészítését. Ezt követően a véleményezési tervdokumentáció véleményezése is megtörtént.
A beérkezett vélemények többsége nem kifogásolta a módosítást. Csak a Zala Megyei Kormányhivatal Állami főépítésznek volt több észrevétele, melyeket a tervezők megválaszoltak és elküldésre került az Állami főépítésznek. A válaszok többségét elfogadta, már csak néhány kérdés maradt fent, melyek a szabályozási terv kismértékű javításával és egy beépítési javaslat bemutatásával a záró véleményezési tervdokumentációban pótolható volt.
A beépítési javaslat elkészült és belekerült a záró véleményezési dokumentációba.
Az E-TÉR-en lefolytatott partnerségi véleményezés során partnerségi vélemény nem érkezett. Az önkormányzat a 33/2023. (IV.27.) sz. határozatával lezárta a környezeti értékelés véleményezési eljárást és a partnerségi véleményezést. A határozat is a záró véleményezés része volt.
A fentiekre a Zala Megyei Kormányhivatal Állami főépítésze megküldte a ZA/010/79-8/2023. iktatószámú egyetértő záró véleményét, mely alapján a módosítás jóváhagyható.
A helyi építési szabályzatról szóló 9/2003. (XII.8.) önkormányzati rendelet módosításának előzetes hatásvizsgálata:
 társadalmi kihatásai: nincs
 gazdasági kihatásai: nincs
 költségvetési kihatásai: nincs
 környezeti következményei: nincsenek
 egészségügyi következményei: nincsenek
 adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: nincs
 megalkotásának szükségessége:lakossági igény
 megalkotása elmaradásának várható következményei: lakossági építési fejlesztések elmaradása
 A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a hivatalban dolgozók foglalkoztatása révén a személyi feltételek jelenleg biztosítottak, szervezeti változást, tárgyi feltételeket nem igényel
Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy fogadja el a rendelet tervezetet.
Zalacsány, 2023. szeptember 6.
Nagy Lászlóné
polgármester