Teskánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi gyermekjóléti ellátásokról szóló 6/2021. (V.31.) önkormányzati rendelt módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Teskánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a helyi gyermekjóléti ellátásokról szóló 6/2021. (V.31.) önkormányzati rendelt módosításáról
Általános indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 14. § (3) bekezdése kimondja, hogy a gyermekvédelmi rendszer működtetése állami és önkormányzati feladat. A Gyvt. 29. § (2) bekezdése a fizetendő térítési díjak mértékének önkormányzati rendeletben történő rögzítését is előírja. A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII.29.) Korm. rendelet 9. § (4) bekezdése alapján a bölcsődei ellátást nyújtó intézmény, szolgáltató alapellátáson túli szolgáltatásaiért legfeljebb a szolgáltatás önköltségét meg nem haladó mértékű térítés kérhető. Az önkormányzat az időszakos gyermekfelügyelet keretében biztosított gyermekétkeztetés intézményi térítési díja vonatkozóan 2024. január 1. napjától alkalmazandó térítési díjakat a rendelettervezetben foglaltak szerinti összegekben állapítja meg.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az időszakos gyermekfelügyelet keretében biztosított gyermekétkeztetés intézményi térítési díjairól tartalmaz rendelkezést.
A 2. §-hoz
A bölcsődei ellátás keretében biztosított gyermekétkeztetés intézményi térítési díjairól tartalmaz rendelkezést.
A 3. §-hoz
A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti és szociális ellátások intézményi térítési díjait tartalmazza.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz. A jogalkotásról szóló törvény szerint, ha a módosító önkormányzati rendelet minden rendelkezése végrehajtottá vált, rendelkezni kell annak hatályon kívül helyezéséről.
Az 5/2019. (III.13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdése alapján az indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.