Teskánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról

Hatályos: 2024. 07. 06

Teskánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.07.06.
a helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról
Végső előterjesztői indokolás
A Zala Vármegyei Kormányhivatal megkereséssel fordult a Teskándi Közös Önkormányzati Hivatalhoz, miszerint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkára a 2024. évi ellenőrzési munkatervében elrendelte a helyi jelentőségű védett természeti terület jogi szabályozását tartalmazó önkormányzati szabályozások felülvizsgálatát.
A törvényességi vizsgálat célja, hogy a helyi természeti védettségre vonatkozó önkormányzati szabályozás kerüljön felülvizsgálatra, célzottan a tárgykör helyes fogalomhasználatára, egyidejűleg a jogszabálysértő rendelkezések kerüljenek módosításra úgy, hogy a jelenleg fennálló védettség a védelem tárgyán fennmaradjon.
Teskánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről szóló 3/2016. (II.25.) önkormányzati rendelete szabályozza a helyi természeti értékek védelmét.
A felülvizsgálat során megállapítást nyert, hogy a rendeletben az önkormányzat a természeti értékek védetté nyilvánításáról rendelkezett, nem pedig természetvédelmi területről vagy természeti emlékről, ugyanakkor a védettség rendeletben meghatározott tárgya és célja egyértelműen megfeleltethető a természeti emléknek, ezért a jogbiztonság és a védettség gyakorlati érvényesítésének biztosítása érdekében új rendeletet kell alkotni a helyi jelentőségű védett természeti területek védetté nyilvánításáról és egyidejűleg a jelenleg hatályban lévő rendeletet hatályon kívül kell helyezni.