Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2003.(VI.24.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2017. 02. 21- 2018. 12. 31


Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2003. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről,

a település tisztaságáról


Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 31. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján tekintettel az 1/1986. (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendeletben foglaltakra Balatongyörök község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve, az alábbi rendeletet alkotja.


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. § (1) A rendelet célja, hogy Balatongyörök község közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) A rendelet hatálya a község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt kiterjed. Nem terjed ki a rendelet hatálya a hulladékokra, a települési folyékony hulladékokra és az azokkal összefüggő tevékenységre.

(3) A köztisztaság és a települési környezet fenntartása elsôrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, a szennyeződést, fertőzést eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

(4) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, használójának (haszonélvezőjének, másnak a használatában lévő ingatlanok tisztántartásáról pedig a használati joggal rendelkező bérlőnek) kell gondoskodni.

(5).


2. §


II. Fejezet


Az ingatlanok és közterületek tisztántartása


3. § (1) A község területén lévő beépített és be nem épített ingatlanok tisztántartásáról az ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük, hogy ingatlanukat megműveljék, rendben tartsák, gyomtól, gaztól megtisztítsák, valamint szükség szerint elvégezzék a rovar- és rágcsálóírtást.

(2) Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, portalanításáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, szeméttárolók kihelyezésérôl, ürítéséről az önkormányzat gondoskodik.

(3) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel rendelkezô egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése, a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.

(4) Köztisztasági szempontból járdának minősül az a gyalogos közlekedésre rendelt kiépített és kiépítetlen útterület, amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig (szegélyéig) terjed.


4. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járda, járda hiányában 2 méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről (különös tekintettel a pollen allergiát okozó növények), hóeltakarításról és síkosságmentesítésről,

b) a járdaszakasz melletti vagy a tulajdonos területén átvezető nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásáról, független annak tulajdonjogától,

c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról,

   d) beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről,

 e) a járda mellett növő gaz kiirtásáról, a telekingatlanról a járdára, az úttestre kinyúló ágak és bokrok, valamint az elektromos vezetékeket megközelítő növényzet megfelelő nyeséséről.

(2) Két szomszédos terület, épület közötti közforgalmi területsáv vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között fele-fele arányban oszlik meg.

(3) Az ingatlan előtti járdát a tulajdonos, használó naponta mind a téli, mind a nyári időszakban legkésőbb reggel 8 óráig köteles letakarítani, illetve letakaríttatni és a hulladékot az öszegyűjtött háztartási hulladékkal együtt elszállíttatni.

(4) Intézmények, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek elôtti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes területet – a nyitva tartás ideje alatt - a tulajdonosnak, a tényleges használónak, bérlőnek kell tisztántartani függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységbôl származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a gyommentesítéssel, hóeltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is. Kereskedelmi és vendéglátó egységek, elárusítóhelyek előtt hulladékgyűjtő edényzet kihelyezése, tisztántartása és elszállíttatása az üzemeltető feladata.

(5) Közterület tisztántartása nappal és éjszaka időbeni korlátozás nélkül végezhető.

(6) Közterület rendeltetésétől eltérő célra (szerelési munka, építés, árusítás, stb. céljára) történő használata esetén a használattal érintett közterület közvetlen környezetét a használó köteles tisztántartani.

(7) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponként többször fel kell hinteni. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt) kell használni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni.

(8) A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.


5.§ Amennyiben az ingatlan tulajdonosa, használója e rendeletben előírt kötelezettségét nem teljesíti, az önkormányzat jogosult azt a kötelezett költségére elvégeztetni.


6. § (1) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, gyomtalanítása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(2) Járműbehajtók átereszeinek építése, jókarban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(3) Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről, illetőleg kiépített csapadékcsatorna esetén az abba történő bevezetéséről – előzetes bejelentés alapján – az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.

(4) A csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos. Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) a csapadékvíz-elvezető árokba szórni, beleönteni, beleseperni, vagy bevezetni tilos.

(5) Saját használati utakat, gyalogos és gépkocsi bejárókat, átfolyókat csak a víz természetes lefolyásának biztosítása mellett szabad létesíteni.


7. § (1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezônek kell biztosítani a tisztaságot.

(2) Beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak (bonyolítónak), ezt követően a kivitelezés befejezéséig a kivitelezőnek kell gondoskodni az általa elfoglalt terület tisztántartásáról.

(3) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatokat úgy kell végezni, az építési és bontási anyagokat, a kiásott földet úgy kell tárolni, hogy por és egyéb szennyezôdés ne keletkezzen.

(4) Építési munkálatoknál, illetőleg egyéb közterület használata során a fákat, valamint a közterületi létesítményeket védőburkolattal kell körülvenni. A rongálódásból keletkezett kárt annak okozója köteles megtéríteni.

(5) Közterületen építési, bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni. Magánterületen csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.

(6) Közterületen bárminemű burkolat (úttest, járda stb.) felbontása a közút kezelőjének hozzájárulásával lehetséges.

(7) Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladékanyag keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétôl számított 48 órán belül a kivitelezést végzô szervnek vagy személynek el kell szállítani, és a közterületet helyre kell állítani, illetôleg meg kell tisztítani.

(8) Tilos közútra, útpadkára salakot, építési törmeléket, illetve szemetet szállítani és helyezni. Közterületre kihordott szemetet vagy építési törmeléket az érintett ingatlan tulajdonosa köteles felszólításra 24 órán belül saját költségén összetakarítani, illetve elszállítani.

(9) Az ingatlantulajdonosok a közterületi sávok feltakarításából keletkezett szemetet, kerti hulladékot, a háztartási hulladékot a háztartási hulladékgyűjtő edényzetben kötelesek elhelyezni. Amennyiben a szokásos mennyiségnél nagyobb mennyiségű szemét keletkezik, annak elszállításáról a tulajdonos köteles gondoskodni a szervezett hulladékszállítás útján.

(10) Tilos helyiségek és területsávok feltakarításából, felmosásából keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, a csapadékelvezető rendszerbe beleseperni, illetőleg beleönteni.

(11) Közterületen elhelyezett szemétgyűjtőbe háztartási hulladék elhelyezése tilos.


8. § (1) Közterületen mindennemű anyagot (szemetet, rongyot, egyéb hulladékot) csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállításból semmi ki ne hulljon, por és csepegés ne keletkezzen. Ha a szállítás közben a terület szennyezôdne, a szennyeződés előidézője köteles azt eltávolítani és a további szennyezôdés megakadályozásáról gondoskodni.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál, a köz- vagy magánterület szennyeződik, a szennyeződés elôidézőjének azt a fel- vagy lerakás elvégzése után nyomban meg kell tisztítani.


9. § A község közterületén tilos járművet, jármű alvázát mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz. Lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a szennyeződés közterületre ne kerüljön.


10. § Rendezvények tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely bizosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt a terület tisztántartásáról, azt követően a rendbetételéről, takarításáról.


11. § (1) A település egész közigazgatási területén tilos:

a) sportolás céljára szolgáló területek, valamint a kiránduló- és táborozó-helyek beszennyezése,

b) a köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése érdekében a település egész területén szemetet, hulladékot (üveg, papír stb.), szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni vagy eldobni, bármiféle szeméttel, (szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel) beszennyezni. Hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni,

   c) szennyvizet, vagy más folyadékot közterületre kiönteni, vagy kivezetni,

 d) közterületen építési törmeléket, veszélyes hulladékot, álltai tetemet, trágyát elhelyezni, háztartási és egyéb hulladékot, göngyöleget tárolni,

e) közterületen és magánterületen fertőző vagy robbanásveszélyes anyagot, tűzveszélyes folyadékot, vagy egyéb olyan anyagot, amely a környezet, a környék levegőjét szennyezheti, az egészséget veszélyezteti, vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, elhelyezni, elhagyni,

f) a közterület felszerelési- és berendezései tárgyainak beszennyezése, illetőleg megrongálása,

g) a Balaton partjára szemetet, lombot, nyesedéket, hulladékot, bármely eredetű törmeléket, állati tetemet, stb. elhelyezni, illetve elégetni,

   h) ingatlanok, intézmények szennyvizét nyílt vízfolyásba bevezetni,

   i) továbbhasznosítható hulladékok gyűjtése, tárolása még ideiglenes jelleggel is,

   j) műtrágyát, növényvédőszert a vízvédelmi területen belül tárolni és elhelyezni,

k) fákon, közterületen álló építményeken, épületek falán, kerítéseken – a rendeltetésszerűen hirdetésre szolgáló berendezések kivételével – hírdetni, falragaszt, vagy reklámot elhelyezni. Falragaszok ki nem jelölt helyen történő felragasztásáért az e tevékenységet végző és a megrendelő – felelősségük megállapítása esetén – egyetemlegesen felelnek.

(2) Aki közterületet, kiránduló-helyeket, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)


12.§ A község közterületein az engedélyezett rendezvényeket kivéve szeszesitalt fogyasztani tilos.


13. § (1) Vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépek, járművek tárolása közterületen tilos.

(2) Alkalmi jelleggel igénybe vett közterület és az azt körülvevő 10 méteres területsáv tisztántartása az alkalmi használó kötelessége. Az árusításból keletkező hulladék gyűjtésére zárható edényt kell kihelyezni és azt saját költségen elszállítani.


14. § (1) Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.

(2) A Balatonba, a település területén lévő élő vízfolyásokba, belvízelvezetô árkokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos.


15. § (1) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.

(2) Tilos az összerakott hó elhelyezése:

   a) a gyalogos közlekedési útvonalon,

   b) az útkeresztezôdésben,

   c) az úttorkolatban,

   d) a kapubejárat elé, annak szélességében,

   e) a tömegközlekedésre szolgáló jármû megállóhelyénél, a jármû megállóhelye és a járda között,

   f) a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekû létesítményein.

(3) A járdáról a havat, ha szükséges, naponta többször is hóesés után azonnal el kell takarítani.


16. § (1) A közterületen lévő fákat, növényeket, díszcserjéket rongálni, csonkítani, leszakítani, parkosított és füves területeket rendeltetésellenesen használni, a zöld területek növényzetében és tárgyaiban kárt okozni, élőfákon hírdetésre szolgáló plakátot elhelyezni tilos.

(2) A parkosított közterületek fenntartásáról, a közterületeken lévő fák gallyazásáról, szükség szerinti csonkításáról az önkormányzat gondoskodik.

(3) Közterületen fakivágás a körjegyző engedélyével végezhető.

(4) Aki a zöldterület állapotát engedélyezett tevékenységgel megváltoztatja, köteles azt 30 napon belül eredeti állapotába helyreállítani. Amennyiben az eredeti állapot helyreállítása nem lehetséges, engedélyes köteles saját költségén a kivágott fát, cserjéket, növényzetet pótolni, újra telepíteni, illetve az okozott kárt megtéríteni.


III. Fejezet


Avar- és kerti hulladék nyílt térségi égetésének szabályai


17. § Avart és kerti hulladékot május 1. és szeptember 31. közötti időszakban nyílt téren a község egész területén égetni tilos.

18. § Október 1. és április 30. közötti időszakban – vasárnap és ünnepnapokat kivéve - az égetést a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával és úgy kell elvégezni, hogy a füst, korom, hőhatás a szomszédos ingatlanokat ne károsítsa, illetve ne veszélyeztesse.”


IV. Fejezet


A köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése


19. § (1) A köztisztasággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére a körjegyző jogosult.

(2)


V. Fejezet


Záró rendelkezések


20. § (1) Ez a rendelet 2003. július 1. napján lép hatályba, kihirdetésérôl a körjegyzô az SZMSZ-ben meghatározott módon gondoskodik. A rendelet hatályba lépésével egyidejûleg a települési rendtartásról szóló, többször módosított 1/1996. (II. 6.) önkormányzati rendelet II. – IV. –V. –VI. –XIII. fejezetében foglalt rendelkezések hatályukat vesztik.

(2) A rendelet megfelel az Európai Unió hatályos jogszabályainak.

(5) Ott, ahol a Rendelet körjegyzőt említ, ott jegyzőt kell érteni.



Balatongyörök, 2003. június 24.




Kiss László Tibor sk.

polgármester

Győriné Szilágyi Ilona sk.

körjegyző






Egységes szerkezetbe foglalva: 2017. február 20.



Bertalanné dr. Gallé Vera sk.

jegyző











Hatályon kívül helyezte Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (II.20.) önkormányzati rendelete. Hatályon kívül: 2017. február 21. napjától

Hatályon kívül helyezte Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (II.20.) önkormányzati rendelete. Hatályon kívül: 2017. február 21. napjától


Módosította Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (II.20.) önkormányzati rendelete. Hatályon kívül: 2017. február 21. napjától


a 11. § (3)-(7) bekezdéseket hatályon kívül helyezte Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (II.20.) önkormányzati rendelete. Hatályon kívül: 2017. február 21. napjától


A fejezetet módosította Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (II.20.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2017. február 21-től

Hatályon kívül helyezet Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2012. (V. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-a. Hatályát veszítette 2012. május 31-én.

Kiegészítette Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (II.20.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2017. február 21-től.

Mellékletek