Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2007. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű védett természeti területek védettségének fenntartásáról

Hatályos: 2008. 01. 01- 2024. 05. 24

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2007. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű védett természeti területek védettségének fenntartásáról

2008.01.01.

Balatongyörök község Önkormányzatának Képviselő-testülete az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXII. törvény 6. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján tekintettel a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (3) bekezdésére, a következő rendeletet alkotja:

1. § A 240/1976. (VIII. 17.) VB határozattal és az 1/1987. Tanácsrendelettel védetté nyilvánított helyi jelentőségű védett természeti területek védettségét a képviselő-testület e rendelettel fenntartja és védetté nyilvánítja.

2. § (1) Balatongyörök község területén a helyi jelentőségű védett természeti területek az alábbiak:

a) a községi strand területén található platán- és gesztenyefasor (1124/4 hrsz),

b) a zsibagyöpi platánfasor (380/4, 380/5 és 1125/1 hrsz),

c) Szépkilátó (706 hrsz),

d) a Kossuth utca közterületén lévő vadgesztenyefák (392 hrsz),

e) a községi strand középső bejáratánál lévő vérbükkfa (1124/4 hrsz),

f) a Balaton u. 15. szám alatti magánterületen lévő akácfa (256 hrsz).

(2) A tulajdonos (vagyonkezelő, használó) köteles tűrni, hogy a természetvédelmi hatóság a természeti emlék oltalma, tudományos megismerése érdekében ingatlanát időszakosan használja, de csak olyan mértékben, hogy az a tulajdonos (vagyonkezelő, használó) mindennapi életvitelét nem zavarhatja.

A védettség indoka és célja

3. § A területen található értékes növényzet, valamint a település egyedi arculatának sajátos megjelenésének, továbbá az emberek munkáját és kultúráját is híven tükröző természeti környezetének megőrzése, a falu területén lévő természeti emlékek, természeti területek, tájak, valamint ezek természeti rendszereinek, biológiai sokféleségének védelme, a fenntartható használatuk elősegítése, a táj harmonikus összhangjának megtartása és fejlesztése, a környezet iránt érzékeny kultúra fejlesztése, a község lakosságának, valamint az ide látogató turistáknak, vendégeknek a természeti szabadidős, kulturális és sporttevékenységét elősegítő környezetben való felüdülését biztosító természeti területek, tájak védelme, a természeti emlékek károsodásának megelőzése, elhárítása, az eddig bekövetkezett károsodás csökkentése, megszüntetése, illetve fasorok esetén a hiányzó egyedek pótlása, a jelen és jövő nemzedék számára történő megőrzése és tervszerű fenntartása.

4. § A védelem alá vont természeti emlékeket „Védett fa”, „Védett fák”, illetve „Védett fasor” feliratú táblával lehet ellátni.

5. § (1) A védett természeti emlékek egészségi állapotának megőrzése érdekében végzendő munkálatok

a) A fellépő növényi és állati kártevők elleni megelőző védelem biztosítása (permetezés).

b) A száraz ágrészek gondos időbeni eltávolítása, fasebkezelés.

c) A megfelelő növőtér – és a lombkoronának megfelelő földterület – állandó gyommentességének

biztosítása.

(2) A védett természeti emlék termőterülete védőövezetnek tekintendő. A védőövezet a törzs és a lombkorona széle által meghatározott terület függőleges vetülete körben 2 méterrel megnövelve. A védőövezet a védett cserjére is vonatkozik.

(3) A védőövezeten belül tilos a talajt burkolattal fedni. Amennyiben a védőövezeten belül már létezik burkolat, úgy a védőövezet betartása annak felújításakor érvényes.

(4) A védett fasorban lévő faegyed szükségessé vált kivágása után a pótlást a következő ültetési időszakban el kell végezni. A pótlásra kerülő egyed kizárólag a védett fasor fafajának megfelelő, túlkoros méretű fa lehet. Védett fasor védőövezetébe a fasor fajától eltérő fajú faegyedet ültetni nem lehet.

(5) A védett természeti emlék egészségi állapotának megőrzése érdekében végzendő munkálatok elvégzése az önkormányzat kötelezettsége.

Természetvédelmi hatósági jogkörök

6. § (1) A védelem alá vont természeti emlékekkel kapcsolatos első fokú természetvédelmi hatósági jogkört az 1996. évi LIII. törvény felhatalmazása alapján a jegyző gyakorolja.

(2) A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a védett fasorban lévő, valamint egyes védett egyedek természetes állapotának megváltoztatásához, kivágásához. Az erre vonatkozó döntést megelőzően az önkormányzat Műszaki, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottsága véleményt nyilvánít, kivéve, ha a fakivágás azonnali balesetveszély-elhárítás érdekében történik.

(3) A jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti vagy megtilthatja a védett természeti emléket és annak termőhelyét károsító vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet. A határozat – a védett természeti emlék vagy termőhely közvetlen vagy súlyos sérelme, illetve veszélyeztetése esetén – a jogorvoslatra tekintet nélkül azonnal végrehajthatónak nyilvánítható.

7. § A védelem alá vont emlékek megóvása, fenntartása, helyreállítása az önkormányzat feladata.

8. § Tilos minden olyan tevékenység folytatása, amely a védelem alá vont természeti emlékek állapotát közvetlen vagy közvetett módon a természetvédelmi célokkal ellentétesen megváltoztatja vagy veszélyezteti. Gondoskodni kell a védett természeti emlék fennmaradásához szükséges természeti feltételek, így többek között a talajviszonyok és a vízháztartás megőrzéséről.

Szabálysértés

9. §

10. § Ezen rendelet 2008. január 1-jén lép hatályba.