Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2012.(VI.26.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2012. 12. 18

Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2012.(VI.26.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályozásáról

2012.12.18.

Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a települési környezet megóvása és tervszerű alakítása, fejlesztése, a természeti táj- és üdülő jelleg megőrzése érdekében, az önkormányzatoktól szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, továbbá a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdés e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a zajvédelem helyi szabályozásáról a következő rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya Balatongyörök község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya minden természetes és jogi személyre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed, akik, illetve amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, tevékenykednek.

(3) A rendelet tárgyi hatálya minden zajjal, illetve rezgéssel járó tevékenységre kiterjed, amelyre vonatkozóan magasabb rendű jogi szabályozás eltérő rendelkezést nem tartalmaz.

2. § A zajterhelés csökkentése érdekében az egyes települési övezetekben a külön jogszabályban megengedettnél nagyobb zajt okozó tevékenység nem végezhető, a meglévő ipari és egyéb létesítmények, valamint idegenforgalmi szolgáltatási tevékenység csak a vonatkozó környezetvédelmi jogszabályok, szabványok és előírások betartásával üzemeltethetők, fejleszthetők. Tilos minden olyan tevékenység végzése, amely a jogszabályban meghatározott határértékeket meghaladó zaj-, illetve rezgésterhelést okoz.

2. Egyes zajvédelmi rendelkezések

3. § (1) A község belterületének határain belül hétköznap és szombat este 21 órától reggel 6 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap tilos az alábbi zaj-, illetve rezgésterhelést okozó tevékenységek, illetve eszközök szabadtéri folytatása, használata:

a) építési, bontási, szerelési és egyéb, zajjal járó házi és házkörüli tevékenység,

b) motoros és elektromos gépek, szerszámok (így különösen fűnyíró gép, motoros kasza, motoros permetező, motoros fűrész, fúrógép, sarokcsiszoló, elektromos vagy mechanikus madárriasztó készülék) használata,

c) a hirdetésre, figyelemfelkeltésre, tájékoztatásra szolgáló mozgó, vagy fix telepítésű hangsugárzó berendezések használata.

(2) Az (1) bekezdés hatálya alól kivételt képeznek

a) azok a tevékenységek, amelyek közcélú hibaelhárítást, illetve katasztrófa elhárítást szolgálnak,

b) az önkormányzat által szervezett vagy támogatott, idegenforgalmi szempontból indokolt, alkalmi jellegű, a község kulturális színvonalát emelő rendezvények hangosító berendezései,

c) az egészségvédelmi, életvédelmi, vagyonvédelmi szervezetek által használt, továbbá a közérdekű célra igénybe vett hangsugárzó berendezések, úgy mint a vasútállomás, hajóállomás és a községi strand forgalmi tájékoztató eszközei.

4. § A község belterületinek nem minősülő fekvésein a 3. §-ban foglalt korlátozások minden nap este 21 órától reggel 6 óráig állnak fenn.

5. § A község közigazgatási területén fekvő, a 6.-7. § hatálya alá nem tartozó magáningatlanokon legfeljebb 24 óráig tarthatók szabadtéri zenés magánrendezvények.

6. § (1) Vendéglátó egységek, szórakozóhelyek és egyéb létesítmények szabadtéri zene- és egyéb műsorjel-szolgáltatást május 1. és szeptember 30. között 24 óráig, egyéb időszakban 22 óráig végezhetnek a külön jogszabályban meghatározott zajvédelmi határértékek betartása mellett.

(2) Az önkormányzat által szervezett vagy támogatott rendezvények esetében az (1) bekezdésben foglalt tevékenységek a rendezvény időtartamáig tarthatnak.

7. § (1) A kereskedelmi és vendéglátó üzletek, telephelyek, raktárak áruval történő feltöltése, zajjal járó rakodás este 22 óra és reggel 6 óra között nem végezhető.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt üzletek közül kivételt képeznek a reggel 6 órától nyitva tartó élelmiszert árusító üzletek, amelyekben az árufeltöltés reggel 5 órától végezhető.

3. Eljárási szabályok, jogkövetkezmények

8. § (1) A polgármester kérelemre, fontos közérdekből vagy különös méltánylást érdemlő magánérdekből, kizárólag egyedi ügyekben engedélyt adhat a rendelet szabályaitól történő eltérésre.

(2) A kérelemben, illetőleg az engedélyben fel kell tüntetni az engedélyezett tevékenység pontos megjelölését, helyét, időtartamát, az eltérés indokait.

9. §

4. Értelmező, záró rendelkezések

10. § E rendelet alkalmazásában önkormányzat által szervezett vagy támogatott rendezvénynek minősül az a rendezvény, amely az önkormányzat éves rendezvény-naptárában szerepel, valamint amelyhez az önkormányzat anyagi támogatást nyújt.

11. § (1) Ez a rendelet 2012. július 1-én lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési rendtartásról szóló 1/1996. (II. 06.) önkormányzati rendeletének 38-39. §-ai.