Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015.(I.12.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás, valamint a névtáblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről

Hatályos: 2015. 01. 12- 2016. 05. 24

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testülete

1/2015. (I.12.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás, valamint a névtáblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről



Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése d)  pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv) 13. § (1) 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Mötv. 51. § (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet

Általános rendelkezések


1. §


 (1) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Balatongyörök Község közigazgatási területén a közterület és nagyobb területű összefüggő községrész elnevezését, továbbá az utcanév- és házszámtábla elhelyezésének a rendjét a község működéséhez szükséges helyszíni tájékozódási feltételek jobbítása érdekében.

(2) A rendelet hatálya Balatongyörök Község közigazgatási területére, minden természetes személyre és a székhellyel rendelkező jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, az ingatlan-nyilvántartásban külön helyrajzi számon szereplő ingatlanra és a szabályozási terv által kijelölt területre terjed ki.

(3) A rendeletet az érintett ingatlan tulajdonosainak kérelme alapján megfelelően alkalmazni kell a közcélra igénybe vett kül- és belterületi magánutak elnevezésére, a magánutakhoz csatlakozó ingatlanok házszámának megállapítására.



2. §


E rendelet alkalmazásában

a)  Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület.

b) Közterület elnevezése: a közterület neve és közlekedési vonatkozású megnevezése.

c) Utcanév: földrajzi név, az út, az utca, a tér, a park, a köz, stb. jellegű közterület neve, mely

előtagból (pl. személynév, fogalom, tárgy) és utcajelentésű utótagból áll. Az utcanév a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódás biztosítására szolgál, egyúttal emléket állít és hagyományt őriz.

d) Községrésznév: földrajzi név, a községen belüli vagy új beépítéssel kialakult és elkülönült területek, illetve a külterületeken kialakult és elkülönült településrészek neve.

e) Házszám: Az ingatlannak az ingatlan-nyilvántartás szerinti és a többlakásos épületben lévő egyes lakásoknak az utca házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése, az utcanév nélkül.




II. fejezet

Közterület elnevezésének eljárási szabályai


3. §


(1) Balatongyörök község közigazgatási területén az elmúlt évtizedek során a hagyományok alapján a következő főbb településrészek alakultak ki:

a) Faluközpont

b) Böngyéres

c) Felsőhegy

d) Becehegy


(2) Az (1) bekezdés szerinti elnevezéseket a településről készülő térképeken, valamint a településen belüli információs rendszerben használni lehet.


4. §


(1) A közterületek nevének megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a Képviselő-testület bármely bizottsága;

b) települési képviselő;

c) Balatongyörök község közigazgatási területén állandó lakóhellyel, illetve a bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár.

d) Balatongyörök község közigazgatási területén ingatlannal, telephellyel, székhellyel rendelkező jogi személy.

(2) A közterület nevével kapcsolatos eljárás előkészítése a jegyző feladatkörébe tartozik.

(3) A közterület neveket érintő döntés előtt szakmai vélemény kérhető a szakminisztérium mellett működő Földrajzinév-bizottságtól.

(4) A döntést előkészítő előterjesztést, és annak határozati javaslatát a helyben szokásos módon közzé kell tenni annak érdekében, hogy az érintett lakosság véleménye megismerhető legyen. A hirdetményt a döntést megelőzően 30 napra kell kifüggeszteni, és a www.balatongyorok.hu honlapon megjelentetni. Az elnevezéssel kapcsolatban benyújtott észrevételeket a Képviselő-testület elé kell terjeszteni.

(5) Meglevő közterület nevet csak különösen indokolt esetben szabad megváltoztatni.

(6) Magánutak elnevezésére a tulajdonos Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő–testületének egyetértése mellett jogosult.

(7) Közterület élő személyről nem nevezhető el. Erre legkorábban a személy halálát követő 20 év múltán kerülhet sor, továbbá nem kaphat arab vagy római számot Balatongyörök község közigazgatási területén több azonos közterületi elnevezés nem lehet (pl.: azonos nevű utca, tér, stb.)

(8) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(9) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket:

a) akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta, és személye közmegbecsülésnek örvend, vagy

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ez által személyének emléke megőrzésre méltó, vagy

c) akinek Balatongyörök életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Balatongyörök egészének vagy egy részének fejlődéséhez.

(10) Utcát elnevezni külföldi állampolgárságú személyről is lehet, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes értékeit gyarapította, vagy jelentős szerepet játszott hazánk vagy községünk életében.

(11) A személyről történő elnevezés esetén az utcanév előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(12) Kizárólag családi nevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó személyiség csak így ismert, illetőleg az elnevezés egy családról történik.

(13) Ha a névadó személy foglakozása, hivatása, vagy egyéb ismertető jegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor ez az utcanévben is feltüntethető.



Ha a Képviselő–testület a közterület nevéről szóló döntésében másképp nem rendelkezik, akkor a közterület nevét érintő döntés a közzététel (kihirdetés) napján lép hatályba.


III. fejezet

Házszámozás


5. §


(1) A névvel ellátott közterületek mentén beépített (lakóházak, egyéb épületek) és a beépítetlen építési telkeket (a továbbiakban együtt: ingatlanok) házszámmal kell ellátni. Adott közterületen több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető.

(2) A házszámozást az új utca elnevezéséről szóló képviselő-testületi döntést követően a jegyző végzi el.

(3) A közterületek házszámai egyessel kezdődnek úgy, hogy az utca jobb oldala a páratlan, a bal oldala a páros számozást kapja. A csak egyik oldalon beépíthető közterületek telkei folyamatosan számozandók. A közterületek számozása a község központból kivezető közterületek esetében a településközponttól kezdődően, a településközponttal párhuzamos közterületek esetében nyugatról keleti irányba, míg a többi közterület esetében délről északi irányba 1-es számmal indítva történik.

(4) Kialakult számozás után megosztott ingatlanok számozása úgy történik, hogy az eredeti ingatlanszám „/” jellel a, b, c, d …stb. alszámot kap, az újonnan kialakított telkek számának megfelelően. Saroktelek megosztását követően kialakult – nem saroktelekként visszamaradó – ingatlan számozása arra a névvel ellátott közterületre történik, amelyikkel a megosztás során újonnan kialakult ingatlan határos. A házszámozás oly módon történhet, hogy az illeszkedjen a közterület házszámozásának rendjébe. Amennyiben az adott közterületen már kialakult számozás van, akkor az újonnan kialakult ingatlanhoz legközelebbi kisebb számozású ingatlan szám „/” jellel a, b, c, d …stb. alszámot kap.

(5) Sorházas jellegű épületek esetén a rendeltetési egységek az ingatlanszám „/” jellel a, b , c. …stb. alszámot kapnak.

(6) Társasházban az önálló rendeltetési egységek számát az alapító okirat határozza meg.

(7) Telekegyesítés során a keletkező ingatlanon álló épületek megtartják eredeti házszámukat.

(8) Saroktelkeket arra a közterületre kell számozni, mellyel a telek hosszabb oldala határos. Egyenlő oldalhosszúság esetén a telket a településközponthoz közelebbi közterületre kell számozni.

(9) Terek esetén az óramutató járásával megegyező irányban 1-től kezdődően folyamatos számozást kell alkalmazni.



6. §


(1) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(2) Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha:

a) több ingatlan azonos utcanévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,

b) az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,

c) az ingatlan megosztásra kerül, vagy

d) az ingatlanok egyesítésére kerül sor.


7. §


(1) A közterületnév tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerint cseréjéről Balatongyörök Község Önkormányzata gondoskodik.

(2) A közterületnév táblákat az utca jobb oldalán, az utca elején és végén valamint az utca útkereszteződéseinél, minden sarokingatlanon el kell helyezni.

(3) A közterületnév táblákat a közterületről jól látható helyen, az ingatlan kerítésén, házfalon, vagy álló táblaként kell elhelyezni.

(4) Megváltozott közterületnév esetén a régi névtáblát piros átlós vonallal áthúzva, a változásról szóló döntést követő 1 évig az eredeti helyén kell tartani.

(5) A közterületnév táblák elhelyezését az ingatlanok tulajdonosai, használói tűrni kötelesek.


8. §


(1) A házszámtáblák elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének kell gondoskodnia úgy, hogy a házszámtábla közterületről jól látható legyen.

(2) Társasházak esetében a házszámtáblát lépcsőházanként, a bejárat felőli oldalon kell elhelyezni.

(3) Közterületi névtáblát a kezelő hozzájárulása nélkül eltávolítani, megrongálni, eltakarni vagy bármely más módon a tájékoztató jellegét megszüntetni tilos.


IV. fejezet

Záró rendelkezések

9. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő első napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépését megelőzően megállapított és kihelyezett közterületnév táblák és házszámok – azok megváltoztatásának szükségességéig – továbbra is érvényben maradnak.

(3) A rendelet mellékletét képezi Balatongyörök tételes utca és házszámozásának listája.




Biró Róbert                                                                Bertalanné dr. Gallé Vera

polgármester                                                                           jegyző