Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és azok igénybevételéről

Hatályos: 2020. 03. 01- 2021. 05. 05

Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról és azok igénybevételéről

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 19. pontjában rögzített, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény 132. § (4) g) alapján a Balatongyörök Önkormányzata által pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és azok igénybevételéről az alábbi rendeletet alkotja:

I. RÉSZ

A rendelet célja, alapelvei

1. § (1) A rendelet célja, hogy a képviselő-testület eleget tegyen a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban Sztv.) által előírt szabályozási kötelezettségének, és a szociális gondoskodás hatáskörébe tartozó feladatait tekintve megállapítsa az egyes ellátásokra való jogosultság feltételeit, az ellátás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.

(2) Az önkormányzat által biztosított és megszervezett szociális gondoskodás célja és rendeltetése az, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik életkoruk, egészségi állapotuk, jövedelmi és vagyoni helyzetük folytán problémáik megoldására önerőből nem képesek. Az ellátást igénylők kötelesek arra, hogy helyzetük javítása érdekében, a tőlük elvárható módon mindent megtegyenek, amennyiben pedig a támogatásra szoruló élethelyzet nekik felróható okból következett be, életmódjuk, életvezetésük megváltoztatásával kötelesek elősegíteni helyzetük javítását.

(3) A szociális gondoskodás biztosítása érdekében az önkormányzat valamint annak szervei, továbbá a településen működő oktatási, egészségügyi és civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kötelesek kezdeményezni.

A rendelet hatálya [1]

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed:

  • 1. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdése szerint Balatongyörök Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkezőkre;
  • 2. Az Szt 6. §-a alapján azon hajléktalan személyekre, akik az ellátás igénybevételekor nyilatkozatukban tartózkodási helyként Balatongyörök Község illetékességi területét jelölték meg;
  • 3. Lakcímükre tekintet nélkül az Szt 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre”

Értelmező rendelkezések [2]

3. § E rendeletben használt fogalmak tekintetében az Szt., továbbá a végrehajtására kiadott jogszabályok irányadó rendelkezései szerint, azokkal összhangban kell megfelelően értelmezni.”

Eljárási rendelkezések [3]

4. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások megállapítása iránti kérelmek írásban vagy szóban a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltségen, illetve az igazgatási ügyintézőnél nyújthatók be. A szóban előterjesztett kérelmet jegyzőkönyvbe kell foglalni.

(2) A Hivatal a kérelmező által benyújtott kérelmeket és igazolásokat, valamint a közölt adatok valódiságát megvizsgálja, szükség estén környezettanulmányt végezhet.

(3) Az ellátásokra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga, valamint a családjában, háztartásában élők személyi adatairól, jövedelmi, vagyoni viszonyairól nyilatkozni, továbbá a jövedelmi viszonyokra vonatkozó adatokat, bizonyítékokat becsatolni. Amennyiben kérelmező jövedelmét igazolni nem tudja, erre vonatkozóan büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tehet. A nyilatkozatban foglaltak valódiságát a Hivatal ellenőrizheti.

(4) Ha a (3) bekezdés szerinti jövedelemnyilatkozatban foglaltak vitathatóak, az Szt. 10. § (6) bekezdése, valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet (továbbiakban: Szvhr.) 3. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

(5) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság elbírálása során alkalmazott jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdésében, vagyonvizsgálat esetén az Szt. 4. §-ában foglaltak az irányadók.

(6) Adathiányosan előterjesztett kérelem esetén, 8 napon belül a kérelmezőt – a határidő megjelölésével hiánypótlásra kell felhívni.

(7) Az e Rendeletben szabályozott szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét a Képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át.

5. § (1) A jogosulatlanul igénybevett ellátásra vonatkozó szabályokat az Szt. 17. §-a tartalmazza.

(2) Ha az Önkormányzat Képviselő-testülete és polgármestere hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból

  • a) csökkentheti vagy elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét,
  • b) részletekben fizettetheti meg.

6. § A szociális ellátásokra vonatkozó adatkezelésre az Szt. 18-24. §-ában foglaltak az irányadók.

7. §

8. §

A szociális gondoskodás rendszere

9. § (1) Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeit az alábbi pénzbeli és természetben nyújtott ellátásokkal biztosítja:

  • a) települési támogatás
  • b) rendkívüli települési támogatás
  • c) közköltségen történő temettetés,
  • d) egyes lakossági csoportok támogatása,

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatás keretében a rászorultaknak biztosítja:

  • a) támogató szolgálat,
  • b) szociális étkeztetés,
  • c) házi segítségnyújtás,
  • d) családsegítés,
  • e) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

II. RÉSZ

SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGŐ PÉNZBELI ELLÁTÁSOK

Települési támogatás

10. § (1) Az önkormányzat települési támogatást nyújt a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén (a továbbiakban: lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás).

(2) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

  • a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,
  • b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,
  • c) a háztartás miden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,
  • d) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

  • a) (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy
  • b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-vel növekszik.

(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) A lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450,-Ft.

(7) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

  • a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,
  • b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,
  • c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,
  • d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,
  • e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(8) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás egy hónapra jutó összege

  • a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30 %-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át,
  • b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 2.500,-Ft, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(9) A (8) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:

J-0,5

TM = 0.3 - NYM x 0,15

__________

NYM

ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(10) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személye és háztartások számától.

(11) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást, a kérelem benyújtása hónapjának első napjától, egy évre kell megállapítani.

10/A. § (1) [7] [8] Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosít annak a község közigazgatási területén életvitelszerűen, állandó jelleggel lakó személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetében a 400 %-át és a kérelmezőnek, valamint a vele egy háztartásban élők egyikének sincs vagyona.

(2) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra az a személy, család:

  • a) akinek lakóingatlana tűzifával nem fűthető,
  • b) üresen álló nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen nem élnek,
  • c) aki e rendelet 10. § (1) bekezdése szerinti támogatásban részesül
  • d) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.

(3) Tűzifa támogatás ugyanazon helyrajzi számon lévő lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4) Egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége legalább 1 m3, legfeljebb 5 m3 lehet.

(5) A tüzelőanyag támogatásban részesülő személy a tüzelőanyagot nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

(6) A kérelem a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltségén nyújtható be.

(7) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(8) [9] [10] [11] A kérelmeket április 15-május 15. közti időtartamban lehet benyújtani.

11. § (1) Települési támogatás állapítható meg annak a nagykorú, balatongyöröki lakóhelyű személynek, aki a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végzi, és részére a járási hivatal ápolási díjat nem folyósít.

(2) [12] A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolása, gondozása céljából nem állapítható meg települési támogatás annak az igénylőnek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedülálló esetén 400%-át. Az igénylőnek háziorvosi szakvéleménnyel jelen rendelet 1. melléklete alapján kell igazolni a hozzátartozó tartósan beteg állapotát.

(3) [13] A (2) bekezdés alapján megállapított települési támogatás havi összege a mindenkori központi költségvetési törvényben meghatározott ápolási díj alapösszegének 80%-ával azonos.”

(4) A (2) bekezdés alapján megállapított települési támogatásban részesülő napi 4 órát meg nem haladó munkát vállalhat.

(5) Az ápolási tevékenységhez nyújtott települési támogatást, a kérelem benyújtását követő hónap első napjától egy évre kell megállapítani, azzal, hogy aki ezen időtartam alatt ápolási díjra való jogosultságot szerez köteles erről az önkormányzatot értesíteni, és a részére megállapított települési támogatást e naptól meg kell szüntetni.

(6) Az ápolási jogosultság megállapításánál, illetve megszüntetésénél az Sztv. 42.§ (1)-(3) bekezdései az irányadók.

(7) Az ápolt személy halála esetén, az ellátás folyósítását a halál bekövetkeztének hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni.

12. § (1) Települési támogatás nyújtható kérelemre annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott (temettető), annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozója volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti. Települési támogatás annak az eltemettetőnek nyújt az Önkormányzat, akinek a családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, egyedülélő esetén annak 400 %-át.

(2) A támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeinek 10%-ánál, de elérheti annak teljes összegét is, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti.

(3) Balatongyörök községben, a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét a Képviselő-testület 100.000 forintban állapítja meg.

(4) A települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a temetés költségeiről a segélyt kérő vagy a vele közös háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák eredeti példányát.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott számlákra a megállapított támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét, valamint a határozat számát rá kell vezetni, majd a számlákat a kérelmező részére vissza kell adni.

(6) A települési támogatás a temetés költségeit igazoló számla hiányában is – utólagos elszámolási kötelezettség mellett – megállapítható.

(7) A települési támogatás természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható közvetlenül a temetkezést végző gazdálkodó szervezet vagy vállalkozó felé történő utalással.

13. § (1) Kérelemre gyógyszerkiadások viseléséhez települési támogatás biztosítható rászorultsági alapon annak a személynek, akinek a járási hivatal közgyógyellátásra való jogosultságot nem állapított meg, és akinek a családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 25 %-át eléri, vagy meghaladja.

(2) Az (1) bekezdés alapján megállapított települési támogatás havi összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 20%-ával azonos.

(3) A gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazoláson kívül a szükséges gyógyszereket, azok havi adagját, a gyógykezelés időtartamát is feltüntető háziorvosi vagy szakorvosi igazolást, valamint a gyógyszertár igazolását az orvosi igazoláson szereplő gyógyszerek, illetve gyógyászati segédeszközök költségéről.

(4) A gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától egy évre kell megállapítani, azzal, hogy aki ezen időtartam alatt közgyógyellátásra való jogosultságot szerez köteles erről az önkormányzatot értesíteni, és a részére a gyógyszerkiadások viseléséhez megállapított települési támogatást e naptól meg kell szüntetni.

13/A. § Házi segítségnyújtás igénybe vételéért fizetendő térítési díj támogatása

(1) [15] Jövedelemhatártól függetlenül a térítési díj támogatása a 23. § szerinti házi segítségnyújtásban részesülő ellátott részére kérelmére állapítható meg 1 éves időtartamra.

(2) A támogatás mértéke az igénylő részére megállapított gondozási díj 30%-a.

(3) A kérelemhez a jogosultság igazolására a kérelmező köteles benyújtani a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központtal kötött megállapodást a házi segítségnyújtás szociális ellátás megállapításáról, továbbá csatolni köteles a gondozónője javaslatát a támogatás igénybevételéről.

(4) A megállapított támogatás folyósítása a szolgáltató felé történő közvetlen utalással történik.

(5) A térítési díj támogatására irányuló kérelmet az ellátott nevében a gondozója is benyújthatja.

14. § (1) A települési támogatás pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható.

(2) Természetbeni ellátások különösen:

  • a) iskolás gyermekek tankönyv- és tanszerellátásának támogatása,
  • b) tandíj támogatása, átvállalása,
  • c) oktatási, nevelési intézmény által szervezett rendezvények (pl. iskolai kirándulás) való részvétel költségének átvállalása,
  • d) a gyermek szellemi fejlődését, tanulását elősegítő tanfolyam, képzés díjának átvállalása,
  • e) intézményi térítési díjának részben, vagy egészben történő átvállalása,
  • f) [16] Házi segítségnyújtás igénybe vételéért fizetendő térítési díj támogatása

(3) A települési támogatás elsősorban akkor állapítható meg természetbeni ellátás formájában, ha

  • a) a kérelem természetbeni támogatásra irányul,
  • b) a kérelem a gyermek étkezési térítési díjának támogatására irányul, vagy
  • c) az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a szülő (gondozó) a pénzbeli támogatást nem a gyermek nevelésére, gondozására fordítja.

(4) E rendeletben szabályozott esetekben egyszerűsített határozat hozható, ha a hatóság a kérelemnek helyt ad, és az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél.

(5) Az e rendelet szerinti pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítására vonatkozó hatáskört (ideértve az ellátás megszüntetését is) a Képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át.

(6) [17] A települési támogatás kifizetésének időpontjáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban kell rendelkezni.

Rendkívüli települési támogatás

15. § (1) [18] Kérelemre vagy hivatalból a képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesíti azt a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások (betegség, elemi kár) miatt anyagi segítségre szorul, és családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülélő esetében a 400 %-át.

(2) Rendkívüli települési támogatás csak azon kérelmező részére állapítható meg, akinél a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet önhibáján kívül következett be. Kérelmező ennek igazolására köteles csatolni - a saját magára (amennyiben munkaképes korú) továbbá a vele közös háztartásban élő munkaképes korú, de jövedelemmel nem rendelkező hozzátartozójára vonatkozóan - a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Keszthelyi Kirendeltségének igazolását arról, hogy munkanélküliként nyilvántartják, de részére a kirendeltség megfelelő állást felajánlani nem tud.

(3) Rendkívüli települési támogatás természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható.

(4) Természetbeni ellátásként kell megállapítani a rendkívüli települési támogatást, ha

  • a) a kérelem erre irányul, vagy
  • b) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a támogatás felhasználása nem a rendeltetésének megfelelően történik.

(5) A természetben nyújtott rendkívüli települési támogatás formája lehet: élelmiszercsomag, élelmiszervásárlási utalvány, tüzelővásárlási utalvány, közüzemi díjak kifizetése, a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás térítési díjának kifizetése.

(6) [19] A készpénzben nyújtott rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként legalább 5. 000 forint, de legfeljebb 100.000 forint lehet.

(7) [20] Egy naptári éven belül ugyanaz a család, illetve személy kettő alkalommal, mindösszesen 200.000 forint rendkívüli települési támogatásban részesíthető, beleértve a természetbeni ellátásként nyújtott települési támogatás összegét is.

16. §

17. § (1) A képviselő-testület a gyermeket, fiatal felnőttet rendkívüli települési támogatásban részesíti, ha a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában időszakos létfenntartási gondnak, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek tekinthető különösen:

  • a) szülő balesete, halála,
  • b) családot ért elemi kár,
  • c) szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, illetve a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadás,
  • d) szülő, gyermek betegsége, fogyatékossága,
  • e) gyermek tartós, vagy átmeneti nevelésbe vételének megszűnése, illetve családba történő visszahelyezése, továbbá a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartása,
  • f) gyermek iskoláztatásával járó rendkívüli kiadás.

(3) Fiatal felnőtt részére csak abban az esetben állapítható meg rendkívüli települési támogatás, ha közép vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, és a 24. évét még nem töltötte be.

(4) A támogatás egyszeri összege, gyermekenként ötezer forinttól húszezer forintig terjedhet.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott összegnél magasabb összegű támogatás állapítható meg gyermekenként egy alkalommal, ha az (2) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott helyzet áll elő.

(6) Rendkívüli települési támogatás egy naptári éven belül gyermekenként legfeljebb négy alkalommal adható. Ettől eltérni akkor lehet, ha a négy alkalommal történt támogatás után a gyermeket nevelő családban az (2) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott helyzet áll elő.

(7) A települési támogatásra való jogosultság elbírálásához fiatal felnőtt esetén be kell csatolni az oktatási intézmény igazolását a tanulói, hallgatói jogviszony fennállásáról.

(8) Az egy főre jutó jövedelem megállapításánál a Gyvt. 131. § (2) bekezdését kell alkalmazni. Ettől eltérni akkor lehet, ha a jövedelmi viszonyokban igazolható ok miatt tartós romlás vélelmezhető.

Közköltségen történő temettetés

18. § (1) Balatongyörök Önkormányzata közigazgatási területén elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről az önkormányzat polgármestere önkormányzati hatáskörben – a halálesetről való tudomásszerzést követő 30 napon belül – gondoskodik, ha

  • a) nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy
  • b) az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

(2) Az elhunyt személy elhalálozása időpontjában fennálló lakóhelye (a továbbiakban: utolsó lakóhely) szerinti települési önkormányzat a köztemetés költségét az (1) bekezdés szerinti önkormányzatnak megtéríti. A megtérítés iránti igényt a köztemetés elrendelésétől számított hatvan napon belül kell bejelenteni.

(3) Az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti települési önkormányzat

  • a) a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy
  • b) az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.

(4) A (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a polgármester mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt.

(5) Amennyiben a visszafizetésre kötelezett személy családjának a köztemetés költségeinek megtérítése megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból

  • a) elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, és vagyonnal nem rendelkezik, vagy
  • b) 50%-át elengedheti, és kérelemre részletekben fizettetheti meg, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.

(6) Ha az elhunyt személynek utolsó lakóhelye nem volt, vagy az nem ismert, úgy a temetési költséget viselő önkormányzat a (3) bekezdés szerint jár el.

Egyes lakossági csoportok támogatása

19. § (1) A Képviselő-testület Balatongyörök község közigazgatási területén életvitelszerűen, állandó jelleggel lakó személyek közül az alábbiak részére biztosít jövedelemtől függetlenül, alanyi jogon egyszeri pénzbeli támogatást:

  • a) újszülöttek,
  • b) 50. házassági évfordulót ünneplők,
  • c) nyugdíjasok, három vagy több gyermeket nevelő családok,
  • d) óvodások,
  • e) iskolások.

(2) Az újszülöttek után, a támogatás összege gyermekenként 50.000 Ft .

(3) A támogatást a gyermek egy éves koráig lehet igényelni.

(4) A támogatásra való jogosultságot a gyermek születési anyakönyvi kivonatával valamint a szülő és a gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványával kell igazolni.

(5) Az 50. házassági évfordulót ünneplő házaspárok részére, a támogatás összege 50.000 Ft .

(6) A támogatásra való jogosultságot a házassági anyakönyvi kivonattal, valamint a felek lakcímet igazoló hatósági igazolványával kell igazolni.

(7) [23] A Képviselő-testület a balatongyöröki lakóhellyel rendelkező és ténylegesen, életvitelszerűen Balatongyörökön tartózkodó nyugdíjasok részére legfeljebb 5 ezer forint értékű, a három vagy több gyermeket nevelő családok részére családonként legfeljebb 10 ezer forint értékű utalványt biztosít karácsonykor. Az utalványok átvétele kizárólag személyesen, vagy meghatalmazás birtokában történhet, átvételi elismervény ellenében.

(8) [24] Az óvodakezdési támogatás összege első alkalommal, a kiscsoportba lépéskor 20 ezer forint gyermekenként, az ezt követő években 10 ezer forint gyermekenként.

(9) Az óvodakezdési támogatásra való jogosultságra, az az állandó lakóhellyel rendelkező szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy a családbafogadó gyám jogosult, akinek lakóhelye január 1. napján a településen van, és gyermeke a balatongyöröki óvodába jár.

(10) A jogosult a kérelmet az óvodai nevelési év kezdetéig nyújthatja be.”

(11) Az óvodakezdési támogatásra való jogosultságot az óvoda által kibocsátott felvételi határozattal, vagy az óvoda által kibocsájtott óvodalátogatási igazolással, valamint a szülő és a gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványával kell igazolni.

(12) [25] [26] A Képviselő-testület évi egy alkalommal iskolakezdési támogatásban részesíti Balatongyörök községben lakóhellyel rendelkező és ténylegesen, életvitelszerűen Balatongyörökön tartózkodó alap, közép- és felsőfokú tanintézet nappali tagozatán tanuló gyermek eltartóját, illetőleg nagykorú személy esetében a nagykorú személyt. Az iskolakezdési támogatás összege az első évfolyamba lépéskor (általános iskola 1. osztály, középfokú tanintézmény 9. évfolyam, valamint a felsőfokú oktatás első évfolyama) 30 ezer forint gyermekenként, az ezt követő évfolyamokon 20 ezer forint gyermekenként.

(13) Az iskolakezdési támogatásra való jogosultságot az iskola által kibocsátott felvételi határozattal, vagy az iskola által kibocsájtott iskolalátogatási igazolással, valamint a szülő és a gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványával kell igazolni.

(14) Az újszülöttek, az 50. házassági évfordulót ünneplők részére biztosított támogatási formák biztosításáról, és az iskolakezdési támogatásról és óvodakezdési támogatásról, Balatongyörök község Polgármestere határozattal dönt, egyben megteszi a szükséges intézkedéseket azok átadására.

III. RÉSZ

SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK, AZOK IGÉNYBEVÉTELE, VALAMINT A FIZETENDŐ TÉRÍTÉSI DÍJAK

20. §

Étkeztetés

(1) Az önkormányzat azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorultnak kell tekinteni:

a) aki nyugellátásban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül,

b) életkortól függetlenül azt, akinek a szolgáltatás nyújtását az egészségi állapota indokolja,

c) a súlyosan mozgáskorlátozott személyt,

d) a súlyos fogyatékos személyt,

e) a pszichiátriai beteget,

f) a szenvedélybeteget,

g) akire tekintettel ápolási díjat folyósítanak,

h) a hajléktalant,

i) az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban részesülő személyt.

(3) Az étkeztetés történhet

a) házhozszállítással,

b) a jogosult általi elvitellel.

21. § (1) A szociális étkeztetés megállapítása iránti kérelmet jelen rendelet 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) [27] Az étkeztetésért térítési díjat kell fizetni. Az intézményi térítési díjat az önkormányzat képviselő-testülete minden évben külön rendeletben határozza meg

(3) [28] Az intézményi térítési díjat az Sztv. 115. § (1) bekezdésében foglaltak figyelembevételével kell megállapítani.

(4) A szociális ebédnek a kiosztóhelytől történő házhozszállítását az önkormányzat saját költségén teljesíti. A házhozszállítás szükségességét a háziorvosnak igazolnia kell.

(5) A személyi térítési díj összege 50%-os mértékben csökkenthető, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át, egyedülálló esetén 150%-át.

(6) A személyi térítési díj mérséklése iránti kérelmek ügyében a polgármester határozattal dönt.

(7) A fenntartó ingyenes ellátásban részesíti azt a jogosultat, akinek a családja jövedelemmel (Sztv. 119/C. §) nem rendelkezik, ingatlan vagyona, valamint tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs.

(8) [29] A szociális étkeztetést az önkormányzat vállalkozási szerződés alapján, vásárolt élelmezés útján látja el.

22. § (1) Az étkeztetés biztosítását meg kell szüntetni, ha

  • a) az ellátás megszüntetését a jogosult kéri,
  • b) az ellátás megállapítása határozott időre történt,
  • c) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább egy hónapig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki,
  • d) az ellátott a részére megállapított személyi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta.

(2) az ellátás megszüntetésére az (1) bekezdés c) és d) pontok esetében az igénybevételi naplót vezető, tesz javaslatot a polgármester felé

(3) Az étkeztetés megszüntetéséről a polgármester határozatot hoz, mellyel értesíti az ellátottat, illetve törvényes képviselőjét, valamint a pénzügyi ügyintézőt.

Házi segítségnyújtás

23. § (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást, az Sztv. 63. §-ában foglalt feltételekkel.

(2) Balatongyörök község Önkormányzata a szolgáltatást a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központtal (székhely: 8360 Keszthely, Csók István u. 1/A ) történő feladat ellátási szerződés keretében biztosítja.

(3) A házi segítségnyújtás igénybevételére irányuló kérelmet a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ intézmény vezetőjénél kell benyújtani.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

24. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a házi segítségnyújtást végző szociális szolgáltató, illetve intézmény biztosíthat.

(2) Balatongyörök község Önkormányzata a szolgáltatást a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás (székhely: 8360 Keszthely, Csók István u. 1/A ) Szociális Szolgáltató Központtal feladat ellátási szerződés keretében biztosítja.

(3) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételére irányuló kérelmet a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ intézmény vezetőjénél kell benyújtani.

Családsegítés

25. § (1) Balatongyörök Község Önkormányzata a szociális és mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítséget igénylő személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából családsegítő szolgáltatást biztosít a Zalaszántó székhelyű Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat közreműködésével.

(2) A családsegítés keretében az Sztv. 64. § (2) bekezdésében foglalt szolgáltatásokat biztosítani kell.

(3) A Családsegítő Szolgálatnak az egyén és a család számára nyújtott szolgáltatása térítésmentes.

Támogató szolgáltatás

26. § (1) A támogató szolgáltatás célja a fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása, melyet Balatongyörök község Önkormányzata a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ közreműködésével biztosít.

(2) A támogató szolgáltatás keretében az Sztv. 65/C. § (3) bekezdésében foglaltakat biztosítani kell.

(3) A támogató szolgáltatás igénybevétele során szociálisan rászorultnak minősül a súlyosan fogyatékos személy.

(4) A (3) bekezdés alkalmazásában súlyosan fogyatékos a külön jogszabály szerinti fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban részesülő személy.

(5) Az ellátás igénybevételére irányuló kérelmet az intézményvezetőnél (8360 Keszthely, Csók István u. 1/A.) kell előterjeszteni.

Záró rendelkezések

27. § (1) Jelen rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet rendelkezéseit a hatályba lépése után indult ügyekben kell alkalmazni.

(3) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról és azok igénybevételéről szóló 17/2013. (XII. 2.) önkormányzati rendelete, valamint az azt módosító 10/2014. (V. 22.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1. melléklet a 4/2015 (II.27.) önkormányzati rendelethez

Tájékoztató

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY
a települési támogatás megállapításához/kötelező felülvizsgálatához
(A tartósan beteg személy háziorvosa tölti ki.)
I. Igazolom, hogy

Neve: ............................................................................................................................................................

Születési neve: ............................................................................................................................................................

Anyja neve: ...........................................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ................................................................................................................................................

Lakóhely: ...........................................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ...........................................................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .............................................................................................................................

 tartósan beteg.
A tartós betegség jellege: ……………………………………………………….

II. Szakvéleményem szerint a fent nevezett személy fogyatékossága/betegsége miatt állandó és tartós gondozásra, ápolásra szorul. A gondozás, ápolás várható időtartama:

 3 hónapnál hosszabb, vagy

 3 hónapnál rövidebb.

Dátum: ............................................................


.....................................................
háziorvos aláírása

P. H.

Tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

2. melléklet a 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelethez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás – étkeztetés- igénybevételéhez

1. Az ellátást kérelmező adatai:

Név:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, időpontja:

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

Értesítési címe:
Állampolgársága:

Bevándorolt, letelepedett vagy menekült hontalan jogállása, a szabad mozgás és tartózkodás
Jogára vonatkozó adat:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:

Az ellátást kérő
Cselekvőképes Cselekvőképtelen (a megfelelő aláhúzandó)

Törvényes képviselő adatai:
Név:

Lakóhely:



Tartására köteles személy

a) neve:

b) lakóhelye:

Telefonszáma:

Legközelebbi hozzátartozójának (törvényes képviselőjének)

a) neve:

b) lakóhelye:

c) telefonszáma:

2. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó adatok:

Étkeztetés

milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását:

az étkeztetés módja:

elvitellel

kiszállítással (a megfelelő aláhúzandó)

3. A szociális rászorultság indoka:

a) aki nyugellátásban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül,
b) életkortól függetlenül azt, akinek a szolgáltatás nyújtását az egészségi állapota indokolja,
c) a súlyosan mozgáskorlátozott személyt,
d) a súlyos fogyatékos személyt,
e) a pszichiátriai beteget,
f) a szenvedélybeteget,
g) akire tekintettel ápolási díjat folyósítanak,
h) a hajléktalant,
i) a rendszeres szociális segélyben részesülő személyt,
(a megfelelő bekarikázandó)

4.Nyilatkozat
Alulírott nyilatkozom, hogy más szolgáltatónál, intézménynél valamilyen alapszolgáltatást

Nem veszek igénybe igénybe veszek (a megfelelő aláhúzandó)
Soron kívüli ellátást
nem kér kér .(a megfelelő aláhúzandó)
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben és abban foglalt nyilatkozatokban közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak az eljárás során történő felhasználásához.
Tájékoztatom, személyes adatainak az országos TAJ alapú elektronikus nyilvántartásban történő kezeléséről.

Dátum:……………………………………………………….

Az ellátást kérelmező (törvényes képviselő) aláírása:…………………………………..

Az ellátást kérelmező személyre vonatkozó személyes adatok:

Név: ..........................................................................................................................................

Születési név: .............................................................................................................................

Anyja neve: ................................................................................................................................

Születési hely, idő: ......................................................................................................................

Lakóhely: ...................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ......................................................................................................................

(itt azt a lakcímet kell megjelölni, ahol a kérelmező életvitelszerűen tartózkodik)

Telefonszám (nem kötelező megadni): .........................................................................................

Az 1993. évi III. törvény 117/B. §-a szerint a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy vállalja-e (a rovat kitöltése nem minősül tényleges vállalásnak):

igen - ebben az esetben a jövedelemnyilatkozat további részét és a „III. Vagyonnyilatkozat” nyomtatványt nem kell kitölteni,

nem

Az ellátást kérelmező személyre vonatkozó jövedelmi adatok:

A jövedelem típusa

Nettó összege

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem

Összes jövedelem

Kiskorú igénybe vevő esetén a családban élőkre vonatkozó (nettó) jövedelmi adatok:

A család létszáma: .................... fő

Munka-
viszonyból
és más
foglalkoztatási
jogviszonyból
származó

Társas és
egyéni
vállalkozásból,
őstermelői,
szellemi és
más önálló
tevékeny-
ségből
származó

Táppénz,
gyermek-
gondozási
támogatások

Önkormányzat
és munkaügyi
szervek által
folyósított
ellátások

Nyugellátás
és egyéb
nyugdíjszerű
rendszeres
szociális
ellátások

Egyéb
jöve-
delem

Az ellátást igénybe vevő kiskorú

A közeli
hozzátartozók neve,
születési ideje

Rokoni
kapcsolat

1)

2)

3)

ÖSSZESEN:

(szükség esetén a táblázat sorai bővíthetők)

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. A térítési díj megállapításához szükséges jövedelmet igazoló bizonylatokat egyidejűleg csatoltam. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak az eljárás során történő felhasználásához.

Dátum: ................................................

................................................................
Az ellátást igénybe vevő
(törvényes képviselő) aláírása