Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015.(IV.29.) önkormányzati rendelete

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2015. (IV. 29) önkormányzati rendelete a szociális ellátások és azok igénybevételéről szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 30- 2015. 04. 30

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testülete

8/2015. (IV. 29) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és azok igénybevételéről szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról


Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülte az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26 § és 132. § (4) bekezdése alapján kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások és azok igénybevételéről szóló 4/2015. (III.27.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja:


  1. §


A Rendelet 2. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„2. § A rendelet hatálya

  1. A rendelet hatálya kiterjed:
  1. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdése szerint Balatongyörök Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkezőkre;
  2. Az Szt 6. §-a alapján azon hajléktalan személyekre, akik az ellátás igénybevételekor nyilatkozatukban tartózkodási helyként Balatongyörök Község illetékességi területét jelölték meg;
  3. Lakcímükre tekintet nélkül az Szt 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre”


  1. §


A Rendelet 3 §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„ 3. §

Értelmező rendelkezések

E rendeletben használt fogalmak tekintetében az Szt., továbbá a végrehajtására kiadott jogszabályok irányadó rendelkezései szerint, azokkal összhangban kell megfelelően értelmezni.”


  1. §


A Rendelet 4-6. §-ai az alábbiak szerint módosulnak:


„ Eljárási rendelkezések

4. §


(1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások megállapítása iránti kérelmek írásban vagy szóban a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltségen, illetve az igazgatási ügyintézőnél nyújthatók be. A szóban előterjesztett kérelmet jegyzőkönyvbe kell foglalni.

(2) A Hivatal a kérelmező által benyújtott kérelmeket és igazolásokat, valamint a közölt adatok valódiságát megvizsgálja, szükség estén környezettanulmányt végezhet.

(3) Az ellátásokra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga, valamint a családjában, háztartásában élők személyi adatairól, jövedelmi, vagyoni viszonyairól nyilatkozni, továbbá a jövedelmi viszonyokra vonatkozó adatokat, bizonyítékokat becsatolni. Amennyiben kérelmező jövedelmét igazolni nem tudja, erre vonatkozóan büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tehet. A nyilatkozatban foglaltak valódiságát a Hivatal ellenőrizheti.

 (4) Ha a (3) bekezdés szerinti jövedelemnyilatkozatban foglaltak vitathatóak, az Szt. 10. § (6) bekezdése, valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet (továbbiakban: Szvhr.)  3. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

(5) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság elbírálása során alkalmazott jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdésében, vagyonvizsgálat esetén az Szt. 4. §-ában foglaltak az irányadók.

(6) Adathiányosan előterjesztett kérelem esetén, 8 napon belül a kérelmezőt – a határidő megjelölésével hiánypótlásra kell felhívni.

      (7) Az e Rendeletben szabályozott szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét a Képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át.”


„5. §

  1. A jogosulatlanul igénybevett ellátásra vonatkozó szabályokat az Szt. 17. §-a tartalmazza.
  2. Ha az Önkormányzat Képviselő-testülete és polgármestere hatáskörébe tartozó szociális  ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból

a) csökkentheti vagy elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét,

b) részletekben fizettetheti meg.”


„6. §

A szociális ellátásokra vonatkozó adatkezelésre az Szt. 18-24. §-ában foglaltak az irányadók.”



4. §

A Rendelet 14. § (6) bekezdésében az „önkormányzati segély” szövegrész „települési támogatás” szövegrészre módosul.


5. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba és hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

 (2) Hatályát veszíti továbbá a Rendelet 7-8. §-a, valamint 16. §-a.


Balatongyörök, 2015. április 29.



                                               Biró Róbert                            Bertalanné dr. Gallé Vera

                                               polgármester                                      jegyző