Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016.(V.24.) önkormányzati rendelete

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (V. 24.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások és azok igénybevételéről szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 25- 2016. 05. 25

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2016. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és azok igénybevételéről szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról


Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülte az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26 § és 132. § (4) bekezdése alapján kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások és azok igénybevételéről szóló 4/2015. (III.27.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja:


  1. §


A Rendelet kiegészül a következő, 13/A §-sal:


„13/A. § Házi segítségnyújtás igénybe vételéért fizetendő térítési díj támogatása

(1) A térítési díj támogatása a 23. § szerinti házi segítségnyújtásban részesülő ellátott részére kérelmére állapítható meg 1 éves időtartamra, amennyiben az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 400%-át.

(2) A támogatás mértéke az igénylő részére megállapított gondozási díj 30%-a.

(3) A kérelemhez a jogosultság igazolására a kérelmező köteles benyújtani a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központtal kötött megállapodást a házi segítségnyújtás szociális ellátás megállapításáról, továbbá csatolni köteles a gondozónője javaslatát a támogatás igénybevételéről.

(4) A megállapított támogatás folyósítása a szolgáltató felé történő közvetlen utalással történik.

(5) A térítési díj támogatására irányuló kérelmet az ellátott nevében a gondozója is benyújthatja.”


  1. §


A Rendelet 14 § (2) bekezdése kiegészül az alábbi, f) ponttal: 


„f) Házi segítségnyújtás igénybe vételéért fizetendő térítési díj támogatása”


  1. §


A Rendelet 19. § az alábbiak szerint módosul:


„(1) A Képviselő-testület Balatongyörök község közigazgatási területén életvitelszerűen, állandó jelleggel lakó személyek közül az alábbiak részére biztosít jövedelemtől függetlenül, alanyi jogon egyszeri pénzbeli támogatást:

   a) újszülöttek,

   b) 50. házassági évfordulót ünneplők,

   c) nyugdíjasok, három vagy több gyermeket nevelő családok,

   d) óvodások,

   e) iskolások.

(2) Az újszülöttek után, a támogatás összege gyermekenként 50.000 Ft.

(3) A támogatást a gyermek egy éves koráig lehet igényelni.

(4) A támogatásra való jogosultságot a gyermek születési anyakönyvi kivonatával valamint a szülő és a gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványával kell igazolni.

(5) Az 50. házassági évfordulót ünneplő házaspárok részére, a támogatás összege 50.000 Ft.

(6) A támogatásra való jogosultságot a házassági anyakönyvi kivonattal, valamint a felek lakcímet igazoló hatósági igazolványával kell igazolni.

(7) A Képviselő-testület a balatongyöröki lakóhellyel rendelkező és ténylegesen, életvitelszerűen Balatongyörökön tartózkodó nyugdíjasok és a három vagy több gyermeket nevelő családok részére, karácsonykor, legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 20%-nak megfelelő összegű, élelmiszer csomagot biztosít. Az élelmiszercsomagot kizárólag a jogosult veheti át személyesen, átvételi elismervény ellenében.

(8) Az óvodakezdési támogatás összege gyermekenként: 10.000.-Ft.

(9) Az óvodakezdési támogatásra való jogosultságra, az az állandó lakóhellyel rendelkező szülői felügyeletet gyakorló szülő vagy a családbafogadó gyám jogosult, akinek lakóhelye január 1. napján a településen van, és gyermeke a balatongyöröki óvodába jár.

  1. A jogosult a kérelmet az óvodai nevelési év kezdetéig nyújthatja be.”
  2. Az óvodakezdési támogatásra való jogosultságot az óvoda által kibocsátott felvételi határozattal, vagy az óvoda által kibocsájtott óvodalátogatási igazolással, valamint a szülő és a gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványával kell igazolni.
  3. A Képviselő-testület évi egy alkalommal 15.000 Ft összegű iskolakezdési támogatásban részesíti Balatongyörök községben lakóhellyel rendelkező és ténylegesen, életvitelszerűen Balatongyörökön tartózkodó alap, közép- és felsőfokú tanintézetben tanuló gyermek eltartóját, illetőleg nagykorú személy esetében a nagykorú személyt.
  4. Az iskolakezdési támogatásra való jogosultságot az iskola által kibocsátott felvételi határozattal, vagy az iskola által kibocsájtott iskolalátogatási igazolással, valamint a szülő és a gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványával kell igazolni.
  5. Az újszülöttek, az 50. házassági évfordulót ünneplők részére biztosított támogatási formák biztosításáról, és az iskolakezdési támogatásról és óvodakezdési támogatásról, Balatongyörök község Polgármestere határozattal dönt, egyben megteszi a szükséges intézkedéseket azok átadására.”





(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.



Balatongyörök, 2016. május 19.






                                               Biró Róbert                            Bertalanné dr. Gallé Vera

                                               polgármester                                      jegyző









Kihirdetési záradék:



A Rendelet kihirdetése a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltségének hírdetőtábláján való kifüggesztéssel a mai napon megtörtént.



Balatongyörök, 2016. május  24.




                                                                       Bertalanné dr. Gallé Vera

                                                                                  jegyző