Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016.(IV.25.) önkormányzati rendelete

a strandfürdő működési rendjéről

Hatályos: 2019. 05. 01- 2020. 05. 31

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének

9/2016. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a strandfürdő működési rendjéről


Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A Rendelet hatálya


  1. §


  1. A Rendelet területi hatálya Balatongyörök Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában és kezelésében lévő községi strand területére (Balatongyörök, 1124/4 hrsz), illetve az önkormányzat által fenntartott és üzemeltetett autóparkolókra (Petőfi utca, Balaton utca parkolók) terjed ki.
  2. A Rendelet személyi hatálya kiterjed a strandi szolgáltatásokat igénybe vevőkre, a strand üzemeltetését, kereskedelmi, vendéglátó-ipari és egyéb szolgáltatásait biztosító jogi és nem jogi személyekre, valamint azok alkalmazottaira.



A strand üzemelésének szabályai


  1. §


  1. A strand adott évre szóló üzemelési időtartamát a Képviselő-testület állapítja meg.
  2. Nyitvatartási idő után a strand szabad strandként működik és a vendégek csak saját felelősségükre vehetik igénybe.
  3. A nyitvatartási időben a vendégek a strand pénztárainál lévő hivatalos bejáratokat vehetik igénybe.
  4. Nem minősül hivatalos bejáratnak a kereskedelmi és vendéglátó egységek hátsó bejárata, melyeket kizárólag a kereskedők és alkalmazottaik használhatnak bejárás és árufeltöltés céljára.
  5. A kereskedelmi és vendéglátó egységek hátsó bejáratát az egység üzemeltetői – a (4) bekezdésben foglalt eset kivételével – folyamatosan kötelesek zárva tartani és megakadályozni, hogy azon keresztül a strandra fürdőzők átjárhassanak. Az ebből eredő szabályszegésért a kereskedelmi és vendéglátó egység üzemeltetője felel.
  6. A strand területére gépjárművel csak áruszállítás céljából szabad behajtani. Az áru le-és felrakásához szükséges idő után a strand területét a gépjárművel haladéktalanul el kell hagyni.


  1. §


  1. Az Önkormányzat a strand nyitvatartási idejében biztosítja a jogszabályok előírásainak megfelelő üzemeltetést.
  2. Nyitvatartási idő alatt az Önkormányzat a fürdőhely kijelölési eljárás során kiadott szakhatósági hozzájárulásokban és engedélyekben meghatározottak szerint biztosítja a strand működési feltételeit, így különösen:
  • a fürdőzők átöltözésének lehetőségét,
  • a vízbelépéshez megfelelő számú, biztonságos, kapaszkodóval ellátott lépcsőt helyez ki,
  • az elsősegélynyújtást, a mentés személyi és tárgyi feltételeit
  • gondoskodik a strand területének, valamint a WC-zuhanyzó, öltöző épületének folyamatos tisztán tartásáról.
  • a viharjelzésről és a vihar veszélyéről a vízimentő közreműködésével a fürdőzőket folyamatosan figyelmezteti.
  • tájékoztatja a vendégeket a strand használatának rendjéről, a strandi szolgáltatásokról.
  • jogszabályban előírt módon jelöli meg a fürdőhely határát a parton és bójákkal a vízben, valamint a mélyvíz kezdetét.


  1. §


A nyitvatartási időt követően az Önkormányzat elvégezteti a közegészségügyi előírásoknak megfelelő takarítást. Gondoskodik továbbá a zöldterületek folyamatos rendben tartásáról, a strandfürdő területén keletkező szemét folyamatos összegyűjtéséről.


  1. §


  1. Az Önkormányzat az általa meghatározott szolgálati rendben a Balatongyöröki Községi Strandon vagyonvédelmi tevékenység ellátását biztosítja, megbízási szerződés alapján.
  2. A strand területén talált, illetve elveszett tárgyakat a strand pénztáránál vagy az önkormányzati hivatalban kell leadni, kezelésükre és nyilvántartásukra a vonatkozó jogszabályok az irányadóak.


  1. §


  1. A fürdőző vendégek strandra bevitt értékeiért az üzemeltető felelősséget nem vállal.
  2. A strand területén lévő közhasználatú eszközök és felszerelések rendeltetéstől eltérő használatából eredő balesetekért az Önkormányzat felelősséget nem vállal. Az e jellegű, rendeltetéstől eltérő használatból eredő károkért a károkozó felel.



A strand területhasználati szabályai

7. §

  1. A strand területén kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet csak az Önkormányzat Képviselő-testületének hozzájárulásával, az általa megállapított feltételek szerint, területbérleti szerződés vagy egyéb polgári jogi szerződés alapján lehet folytatni.
  2. A strand területén kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató tevékenységet végző egységek tulajdonosai és üzemeltetői kötelesek gondoskodni az üzlet, illetve az ahhoz tartozó kerthelyiség, az általuk bérelt terület folyamatos takarításáról és rendben tartásáról.
  3. A strandon üzemelő vendéglátó és kereskedelmi egységek üzemeltetői kötelesek betartani a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló 15/2012. (VI.26.) önkormányzati rendelet szabadtéri zene- és egyéb műsorjel-szolgáltatásra vonatkozó rendelkezéseit.


  1. §


Az Önkormányzat a Petőfi utcában és Balaton utcában ingyenes autóparkolót tart fenn. A parkolók őrzését az önkormányzat nem biztosítja, ezért a parkolókban elhelyezett gépjárművekért, az abban hagyott értékekért az Önkormányzat felelősséget nem vállal.


A strand használatának szabályai

  1. §


  1. A fürdőző vendégek kötelesek a strandot, azok berendezési tárgyait és felszereléseit mások nyugalmának és biztonságának zavarása nélkül, rendeltetésüknek megfelelően használni. Ennek megfelelően és ennek érdekében:
  • A strand területére bármilyen állatot – őrkutyás biztonsági szolgálat és a vakvezető kutya kivételével – bevinni, a Balatonban fürdetni tilos
  • A strand területén kerékpározni, vagy bármilyen gépjárművel behajtani - az üzemelési időn kívül is – tilos, kivéve a strand rendeltetésszerű használatát, fenntartását szolgáló járműveket.
  • Vízi járművet bevinni csak és kizárólag a strand hátsó bejáratánál szabad.
  • Tilos a fürdőzésre kijelölt vízterületen vízi járművel közlekedni – kivéve a mentéshez szükséges vízi jármű.
  • A strand területéhez tartozó partszakaszon az év bármely időszakában horgászni tilos. E tilalom alól a Képviselő-testület eseti engedélye felmentést adhat.
  • Reklámozási tevékenységet végezni a strand területén csak a Képviselő-testület engedélyével szabad.
  1. A strand működési és használati rendjét egyebekben a Strandfürdő Üzemeltetési Szabályzata tartalmazza.


A strandi belépő díjak

10. §


(1) A kijelölt strandfürdőkbe nyitvatartási időben csak díjfizetés ellenében, vagy az e rendeletben rögzített igazolvány megléte esetén lehet belépni és ott tartózkodni. A belépésre jogosító jegyet, igazolványt más személyre átruházni tilos. A négy éven aluli gyermekek számára ingyenes a belépés.

(2) Balatongyörökön tárgyév január 1-jén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezők a községi strandra – e § (5) bekezdésében regisztrációs díj megfizetése után - ingyenes belépésre jogosultak, amennyiben 5 évre visszamenőleg nincs nyilvántartott helyi adó tartozásuk, illetve eleget tettek helyi adó bevallási kötelezettségüknek..

(3) Azok a személyek, akik nem rendelkeznek állandó lakóhellyel Balatongyörökön, de a község közigazgatási területén üdülőingatlan-tulajdonosok, e rendelet mellékletében meghatározott kedvezményes szezonbérletre jogosultak (szezonjegy üdülőtulajdonosok részére), amennyiben 5 évre visszamenőleg nincs nyilvántartott helyi adó tartozásuk, illetve eleget tettek adóbevallási kötelezettségüknek.

(4) Az ingyenes belépésre jogosult állandó és a szezonjegyre jogosult üdülőingatlan tulajdonnal rendelkezők maximálisan 5 hozzátartozói szezonjegyet igényelhetnek név szerint megnevezett a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozóik részére.Közös tulajdonban álló üdülőingatlan esetében is ingatlanonként legfeljebb öt további hozzátartozói szezonjegy igényelhető. Jelen bekezdés alkalmazása szempontjából közeli hozzátartozónak minősül a

[1](5) A kedvezményekre való jogosultságot a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltsége által kiállított igazolás alapján lehet igénybe venni. Az igazolás birtokában érvényes lakcímigazolvány és személyazonosító igazolvány bemutatásával, a községi strandon igényelhető a belépésre jogosító, évente érvényesítendő fényképes igazolvány kiállítása. A belépésre jogosító fényképes igazolvány kiváltására minden év május 20. napját követően van lehetőség, 1 db 1 évnél nem régebbi igazolványkép és a személyi igazolvány bemutatásával, illetőleg érvényesítés esetén a jogosultság újabb igazolásával. Az állandó lakosoknak a belépésre jogosító igazolvány a tárgyévben első alkalommal történő kiállításakor, illetve érvényesítésekor 500.- Ft regisztrációs díjat kell fizetni. Az üdülőtulajdonosoknak, illetve a hozzátartozói szezonjegy tulajdonosnak a tárgyévben első alkalommal történő kiállításakor, illetve érvényesítésekor a mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

A belépésre jogosító igazolvány újbóli kiállítása és érvényesítése esetén (az igazolvány elveszik, megsemmisül, ellopják) 2000 Ft díjat kell fizetni.

(6) E rendelet melléklete szerinti háromnapos kedvezményes jegy, valamint kedvezményes hetijegy illeti meg azokat a személyeket, akik rendelkeznek a Balatongyöröki Turisztikai Egyesület által kiállított, úgynevezett „West-Balaton Card” kedvezménykártyával.

(7) A strandbelépők árait a rendelet melléklete tartalmazza.


Záró rendelkezések

  1. §


  1. Ez a Rendelet 2016. május 01. napján lép hatályba.
  2. A Rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének az üdülőhely általános rendjéről szóló 22/2007. (XI.26.) önkormányzati rendelete, valamint az ezt módosító 13/2008. (X.27.), 3/2009. (III.6.) és 6/2011. (VI.18.) önkormányzati rendeletek.


Balatongyörök, 2016. április 21.



            Biró Róbert sk.                                                          Bertalanné dr. Gallé Vera sk.

            polgármester                                                              jegyző



Kihirdetési záradék:


A Rendelet kihirdetése a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltségének hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel a mai napon megtörtént.


Balatongyörök, 2016. április 25.


Bertalanné dr. Gallé Vera sk.

            jegyző




Egységes szerkezetbe foglalva: Balatongyörök, 2018. május 11.



Bertalanné dr. Gallé Vera sk

            jegyző



  1. melléklet a 9/2016. (IV. 25.) önkormányzati rendelethez[2]



Strandi belépőjegyek árai

BELÉPŐJEGYEK

Felnőtt

Gyermek*

Napijegy

1000

500

Háromnapos jegy

2500

1200

Háromnapos kedvezményes jegy

1800

900

Hetijegy

6000

3000

Kedvezményes hetijegy

4200

2100

Szezonjegy

25000

12500

Szezonjegy üdülőtulajdonosok részére

6000

3000

Hozzátartozói szezonjegy

6000

3000

Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyermek)

2500

Úszójegy (17:00 órától)

700

400

Csoportos gyermekkedvezmény: 20 főtől 20 % kedvezmény

* Gyermekjegy 4-től 18 éves korig váltható


KABINJEGYEK


Napi

800

Heti

4500

Havi

13000

Szezon

25000




Az értékmegőrző használati díja:


Az értékmegőrző használata 1000 Ft kaució megfizetéséhez kötött.

Az értékmegőrző díja 400 Ft/6 óra/értékmegőrző.














Módosította Balatongyörök Község Önkormányzatának 6/2017. (IV. 24.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2017. május 01. napjától

Módosította Balatongyörök Község Önkormányzatának 6/2017. (IV. 24.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2017. május 01. napjától

Módosította Balatongyörök Község Önkormányzatának 6/2017. (IV. 24.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2017. május 01. napjától

Módosította a 10/2018. (V. 11.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. május 12. napjától

Módosította a 10/2019. (IV. 23.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2019. május 01. napjától





[1]

Módosította a 10/2019. (IV. 23.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2019. május 01. napjától