Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017.(XI.27.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 08. 31

Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017.(XI.27.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

2023.01.01.

Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi sajátosságok és az arányos közteherviselés elvének figyelembe vételével a község illetékességi területén határozatlan időre bevezetett települési adóról a következő rendeletet alkotja:

Az adókötelezettség

1. §1 Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő, az ingatlannyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, gyep, nádas, fásított terület és erdő művelési ágban nyilvántartott földrészlet (a továbbiakban: ingatlan).

Az adó alanya

2. § (1) Az adó alanya az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az ingatlan tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az ingatlant az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

(2) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

(3) E rendelet személyi hatálya nem terjed ki a Htv. 1/A. § -ban meghatározottakra.

Az adó alapja

3. § Az adó alapja az ingatlan m2-ben számított területe.

Az adó évi mérték

4. § (1) Az adó mértéke az ingatlannyilvántartásban zártkertiként megjelölt ingatlanok esetén: 20 Ft/m2/év.

(2) Az adó mértéke az ingatlannyilvántartásban külterületiként megjelölt és a Helyi Építési Szabályzat szerint beépítésre szánt területen fekvő ingatlanok esetében: 20 Ft/m2/év.

(3)2 Az adó mértéke az ingatlannyilvántartásban külterületiként megjelölt és a Helyi Építési Szabályzat szerint beépítésre nem szánt területen fekvő ingatlanok esetén: 10 Ft/m2/év.

Az adómentesség

5. § (1)3 Mentes az adó alól az az ingatlan, amely a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény rendelkezéseinek megfelelően legalább 80 %-ban ténylegesen termő szőlőkultúrával megművelt. Ennek igazolása minden évben szükséges. A mentességi kérelemhez csatolni szükséges az érintett ingatlanról készült fotódokumentációt, amennyiben rendelkezésre áll, hegyközségi igazolást, mellyel közhitelesen bizonyítható, hogy a kérdéses tárgyi szőlőterületen szőlőtermesztés folyik. A mentesség csak és kizárólag adóhatósági ellenőrzést követően adható meg.

(2)4 Mentes továbbá az adó alól az a 3000 m2 alatti ingatlan, melyen épület, építmény áll.

(3)5

(4)6

Adókedvezmény

6. §7 (1) Jelen rendelet hatálya alá tartozó ingatlan 80 % adókedvezményre jogosult, ha az ingatlan tekintetében adófizetésre kötelezett magánszemély, vagy a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti közeli hozzátartózója, élettársa életvitelszerűen Balatongyörökön lakik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kedvezmény alkalmazása szempontjából életvitelszerű lakóhely az:

a) ahonnan az adóalany az életét szervezi, rendszeresen munkába vagy oktatási intézménybe indul, oda tér haza,

b) ahol az életviteléhez szükséges tevékenységeket leginkább folytatja,

c) amely családi élete helyszínéül szolgál,

d) a melyre vonatkozóan közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe,

e) amely elsődleges címként jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

(3) Az életvitelszerű használat igazolásához minden esetben szükséges az alábbi dokumentumok benyújtása:

a) az érintett írásbeli nyilatkozata,

b) az érintett lakcímkártyája,

c) az ingatlanra vonatkozó közüzemi számlák (vízdíj, elektromos áram, hulladékszállítás),

d) az életvitelszerű használat vitatása esetén munkáltatói igazolás és iskolalátogatási igazolás.

Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

7. § (1) Az adókötelezettség a tulajdonjog megszerzését követő év első napján kezdődik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3)8 Az 5. § (1) bekezdés szerinti mentességi kérelmet minden év január 15. napjáig kell benyújtani az adóhatósághoz.

(4)9 Az adóalanyt bejelentési kötelezettség terheli az adókötelezettségét érintő változás esetén. A bejelentést a változást követő 15 napon belül kell megtennie a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltségén.

Az adó bevallása és megfizetése

8. § (1) Az adó az adóalany önbevallása alapján kerül megállapításra. Az adót évi két egyenlő részletben, minden év március 15-ig, illetve szeptember 15-ig köteles megfizetni az önkormányzati adóhatóságnál.

(2) Az adót az ingatlan ingatlan-nyilvántartásban szereplő teljes területe után kell megfizetni.

Átmeneti rendelkezések10

8/A. § 2023. évben az adóalanyok bevallása alapján az adót április 15-ig, illetve szeptember 15-ig kell megfizetni az önkormányzati adóhatóságnál.

Záró rendelkezések11

9. § Ez a rendelet 2018. január 01. napján lép hatályba.

1

Az 1. § a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdése a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (1) bekezdése a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § (2) bekezdése a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (3) bekezdését a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 5. § (4) bekezdését a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 6. § a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 7. § (3) bekezdése a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 7. § (4) bekezdését a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.

10

Az „Átmeneti rendelkezések” alcímet (8/A-9. §-t) a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

11

A „Záró rendelkezések” alcím címét a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be. A „Záró rendelkezések” alcím címét a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte.