Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017.(V.23.) önkormányzati rendelete

A közterületek használatáról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2020. 04. 22

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének

8/2017. (V.23.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról


Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 54. § (5) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (3) és (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja (a továbbiakban: Rendelet):


1. §

Általános rendelkezések


  1. A Rendelet célja településképi, kereskedelmi, idegenforgalmi, közegészségügyi, köztisztasági és közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vételével meghatározni a közterület rendeltetéstől eltérő célú használatának szabályait.
  2. A közterületet, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit állaguk sérelme nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával, rendeltetésszerűen, mindenki ingyenesen használhatja.
  3. A közterület rendeltetésszerű használata alatt az Étv. 54. § (4) bekezdésében foglaltak az irányadók.
  4. A Rendelet alkalmazásában közterület az Étv. 2. § 13. pontjában, valamint a közterület felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27. § a) pontjában meghatározott közterület.


2. §

A Rendelet hatálya


A Rendelet hatálya kiterjed az 1. § (4) bekezdésében foglalt közterületekre.


3. §

A közterület rendeltetéstől eltérő célú használata


(1) Közterületet az 1. § (3) bekezdésében foglalt közterületi funkcióktól eltérően csak az önkormányzattal kötött közterület bérleti szerződés alapján lehet használni és csak olyan tevékenységekre, amelyekre e rendelet felhatalmazást ad.


(2) Közterület felbontása érvényes és hatályos közterület-bontási engedély alapján lehetséges.


4. §

A közterület bérleti szerződés


(1) A közterületet rendeltetésétől eltérően használni közterület bérleti szerződés (a továbbiakban: bérleti szerződés) alapján, közterület-használati díj megfizetése ellenében lehet. A közterületi díjak mértékét a Rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(2) A bérleti szerződés megkötésére irányuló kérelmet a rendelet 4. melléklete, közterület-felbontási kérelmet pedig a rendelet 5. melléklete szerinti formanyomtatvány benyújtásával kell kezdeményeznie annak, aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra kívánja használni. A kérelmet a tevékenység megkezdése előtt legalább 15 nappal kell benyújtani a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltségéhez (a továbbiakban: Hivatal).


(3) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét (természetes személy esetén természetes azonosító adatait is) és állandó lakó- vagy telephelyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását (helyszínrajz, rajz, fotó),

d) a közterületen elhelyezni kívánt tárgy megnevezését, méretét, feliratát és az elhelyezés módját,

e) mellékletként a szakhatóságok hozzájárulását (szükség esetén).


(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) jogi személy esetében: azonosító adatait igazoló dokumentumokat (kivonat a szervezet nyilvántartott adatairól, létesítő okirat, bírósági bejegyzés másolatának becsatolásával, lekérdezés a civil szervezetek jegyzékéből, cégjegyzékből), továbbá amennyiben nem a képviseletre jogosult jár el, akkor teljes bizonyító erejű meghatalmazást,

b) a közterületen folytatni kívánt engedélyköteles tevékenység gyakorlására jogosító okirat hivatalos másolatát, adott tevékenység jogszerű végzését igazoló dokumentum, működési engedély, kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételéről szóló igazolás másolatát,

c) mutatványos tevékenység esetén a berendezés műszaki alkalmasságának tanúsítását.


(5) A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.


(6) A közterület bérleti szerződés nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését.


(7) A szakhatóságok hozzájárulását a kérelmező köteles beszerezni.


(8) Közterület bérleti szerződés csak ideiglenes jelleggel - meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig (pl. vendéglátó előkert fennállásáig) – köthető. Az építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységre - különösen állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére – közterület bérleti szerződés csak az építési munka végzésének tartamára adható.


(9) A képviselő-testület egyedi engedélyével hosszabb időtartamú bérleti szerződés is köthető.


(10) A közterület-használati kérelem elbírálása során figyelembe kell venni:

a) az Önkormányzat hatályos helyi építési szabályzatát

b) a településképi, műemlékvédelmi, közlekedési, közegészségügyi, kereskedelmi és turisztikai szempontokat.


5. §

A közterület bérleti szerződés alapján történő hasznosítás


(1) Közterület bérleti szerződés szükséges:

a) a közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet,

b) árusító- és egyéb fülke, bódé, pavilon, büfés kocsi elhelyezésére,

c) mozgó árusítás és mozgóbolt céljából,

d) építési munkával kapcsolatos létesítményekre, berendezésekre, építési törmelék elhelyezésére,

e) idényjellegű, alkalmi jellegű árusításra, szolgáltató tevékenységre, árukirakodásra, árusításra (különösen zöldség, gyümölcs, ünnepekhez kapcsolódó árusítás, tevékenység),

f) filmfogatásra,

g) vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz kialakítására,

h) rendezvényekhez, kiállításokhoz, vásárokhoz kapcsolódó ideiglenesen elhelyezett építmény, berendezés, egyéb elkerített, valamint a rendezvény helyszínéül szolgáló terület céljából, továbbá a szórakoztató és mutatványos tevékenység céljából,

i) üzemképtelen jármű tárolására,

j) tüzelő vagy egyéb tárgy (különösen költözködés során bútorok és háztartási felszerelések, konténerek) rakodására és tárolására, ha ez az időtartam a 24 órát meghaladja,

k) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére.


(2) Közterület bérleti szerződés alapján a használatba vevő használati díj megfizetése mellett jogosult a közterület-használati engedélyben megjelölt közterületet az abban megjelölt célra, módon és időtartamban, a rendeltetésétől eltérő célra használni. A közterület rendeltetéstől eltérő használata csak olyan módon történhet, hogy az egyéb közterületek használatát ne zavarja.


(3) A közterület-használó köteles az elfoglalt közterület használata során a közterület fenntartásával, tisztántartásával kapcsolatos feladatokat elvégezni, valamint biztosítani a munkavédelmi és egyéb jogszabályi előírások betartását, a balesetveszély elkerülését.


6. §

Közterület-felbontási engedéllyel bontható felületek


(1) Minden önkormányzati tulajdonú közterület felbontásához - függetlenül annak burkolatától – közterület-felbontási engedély szükséges. A közterület-felbontási engedély tartalmazza a közterület-felbontással érintett terület használati díját is, melynek díjtételeit a 2. melléklet tartalmazza.

(2) Közterületen végzett építési munka céljából közterületet felbontani november 1-je és március 31-e között nem lehet. A közterület felbontási engedélyeket úgy kell kiadni, hogy a munkálatokat az adott év október 31-ig be kell fejezni, a helyreállítást el kell végezni. Ezen tilalom alól a polgármester egyedi felmentést adhat abban az esetben, ha

a) az időjárási körülmények lehetővé teszik a szakszerű helyreállítást,

b) továbbá a felbontás elmaradása igazolhatóan jelentős anyagi veszteséggel járna a kérelmező számára.


(3)[1]


(4) A közterület-felbontási kérelem tartalmazza:

a) a részletes kiviteli tervet, mely tartalmazza a felbontás módját, a felbontásnál használatos technológiát és alkalmazandó gépeket, a felbontás térbeli és időbeli ütemezését, továbbá a helyreállítás módját, a helyreállításnál alkalmazandó technológiát és anyagokat, azok tömörítésének, szerkezeti vastagságának mértékét.

b) a kérelemben rögzíteni kell a bontásért és helyreállításért felelős személy nevét, szakképesítését, kamarai nyilvántartási számát, valamint a helyreállítás vállalt határidejét.

c) A felbontás előtti állapotot rögzítő fotódokumentációt.


(5) A közterület-felbontási engedély tartalmazza kérelmező azonosító adatain túl:

a) helyszín megnevezését (utca, házszám, hrsz.),

b) munkavégzés időpontját,

c) helyreállításért felelős cég, személy megnevezését,

d) helyreállítási előírásokat (szilárd útburkolat, járda, kavicsolt földút, parkosított terület, útpadka, stb.)


(6) A közterület felbontását kérő a helyreállítás szakszerűségének és első osztályú minőségének biztosítása érdekében letéti díjat köteles fizetni a közterület helyreállításáig. Letéti díj megfizetése nélkül a közterület-felbontás nem kezdhető meg. A letéti díj biztosítja az Önkormányzat által elvégzendő helyreállítás fedezetét arra az esetre, ha a kérelmező nem végzi el a helyreállítást, vagy nem megfelelő minőségben végzi el azt. A letéti díj az Önkormányzat által nyitott letéti számlára kerül és akkor fizethető vissza, ha a kérelmező a helyreállítást határidőben, a kiviteli tervben, a hatályos szabványoknak megfelelően, első osztályú minőségben elvégezte. Amennyiben az Önkormányzat a kérelmező nem határidőben, vagy nem megfelelő minőségben történő helyreállítása miatt saját hatáskörében rendeli meg más vállalkozónál a helyreállítás elvégzését, abban az esetben azt a letéti díjból, számlával igazolhatóan jogosult elvégeztetni. A letéti díj visszafizetésre kerülő összegére kamat nem jár. A letéti díj vagy fennmaradó részének visszafizetésére a közterület-bontás és -helyreállítás befejezését igazoló, a felek által felvett jegyzőkönyv aláírását követően 8 munkanapon belül kerül sor.

A közterület helyreállítása a közterület bontási hozzájárulásban meghatározott mértékű és minőségű kell, hogy legyen.


(7) A (6) bekezdés szerinti letéti díj mértékét a rendelet 3. melléklete tartalmazza.


(8)[2] A közmű meghibásodásokból adódó közterület bontásokra jelen szakasz (1)-(6) bekezdése nem vonatkozik. A közmű meghibásodásokból adódó közterület bontások esetében utólagos bejelentési kötelezettsége van a közmű szolgáltatójának, ami alapján a Hivatal munkatársa ellenőrzi a helyreállítást. Nem megfelelő helyreállítás esetén tájékoztatást küld a helyreállítási előírásokról, határidő megjelölésével. Ha a megjelölt határidő leteltét követően a Hivatal munkatársa azt állapítja meg, hogy nem az előírt minőségben történt a helyreállítás, a Rendelet 12. § szerint kell eljárni a közmű szolgáltatójával szemben.


7. §

Reklámok, önálló hirdető berendezések, tájékoztató táblák kihelyezésével kapcsolatos szabályok


(1) A reklámokat, reklámberendezéseket, önálló hirdető berendezéseket és táblákat a meglévő épített környezetbe, településképbe illeszkedő módon kell elhelyezni. A reklámberendezés környezetbe illeszkedését az elhelyezőnek az építészeti műszaki tervdokumentációhoz csatolt látványtervvel kell igazolnia.

(2) Reklám, önálló hirdető berendezés és tábla elhelyezése csak a településképi védelemről szóló önkormányzati rendeletekben meghatározott településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően lehetséges.

(3) A reklám fogalma alatt a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény [Reklámtv.] szerinti gazdasági reklámot kell érteni.


8. §

A járművek elhelyezésével, javításával kapcsolatos szabályok


(1) Kamion, autóbusz, traktor, munkagép, 3,5 tonna összsúlyt meghaladó tehergépkocsi, továbbá pótkocsi, utánfutó és lakókocsi közterületen nem tárolható, kivéve a kijelölt parkolóhelyeket.


(2) Közterületen üzemképtelen vagy sérült jármű nem tárolható. Az üzembentartó vagy a tulajdonos az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles haladéktalanul eltávolítani.


8/A. §[3]

Közterületen történő sátrazás, kempingezés


Tilos közterületen sátorozni, kempingezni, 22.00-06.00 óráig lakókocsiban tartózkodni.


9. §

A közterület filmforgatási célú használata


  1. Filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
  2. A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.
  3. Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható, ha a forgatás időtartama nem haladja meg a 10 napot. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.
  4. a) A közterület használati díj összege 10%-kal csökkenthető, amennyiben a közterület-használat nem haladja meg az 5 napot. Amennyiben a hatósági szerződés szerint a közterület használat nem haladja meg az 5 napot, de a tényleges használat annál hosszabb, a közterület használat teljes időtartamára a díjat a kedvezmény figyelmen kívül hagyásával kell megfizetni.

b) A közterület használati díj összege 30%-kal csökkenthető, ha a film forgatásának célja Balatongyörök történelmének, kulturális örökségének, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, közművelődési kínálatának, közösségi színtereinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek, az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek bemutatása.

  1. A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.
  2. A turisztikailag kiemelt területnek minősülő Községi strandon  a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet.
  3. Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.
  4. A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


10. §

Közterület bérleti szerződés nélkül végezhető tevékenységek


Nem kell közterületi-használati engedély:


a) közút vagy járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút vagy járda területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett nyomvonalas közművezetékek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,

d) utcabútorok (közterületi hulladékgyűjtő edények, kerékpártárolók, padok) kihelyezéséhez.


11. §

A közterület bérleti szerződés megtagadásának esetei


Nem adható közterület-használati hozzájárulás:

a) zöldterületekre, ha a tervezett használat az ott levő növényállományt maradandóan károsítja és a helyreállítása nem lehetséges, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez, fenntartásához nélkülözhetetlen munkálatokat,

b) olyan tevékenység gyakorlásához, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné,

c) a településképi, városrendezési, műemlékvédelmi, közlekedési, környezetvédelmi, közegészségügyi és köztisztasági előírásokkal, kereskedelmi és turisztikai szempontokkal ellentétes,

d) nem köthető bérleti szerződés azzal, akinek az önkormányzatnál vagy intézményénél, a Bertha Bulcsú Művelődési Ház és Könyvtárnál (a továbbiakban: intézmény) lejárt, rendezetlen közterület-használati díj, vagy egyéb díjtartozása van (pl. helyi adó).


12. §[4]

Jogellenes közterület-használat következményei


(1) Amennyiben a Hivatal azt tapasztalja, hogy a közterületet rendeltetésétől eltérő célra a tulajdonos Önkormányzat engedélye nélkül használják, illetve a közterületet nem jelen Rendelet előírásainak megfelelően bontanak fel, illetve állítanak helyre, a jogellenes magatartásról a helyszínen jegyzőkönyvet készít, egyidejűleg Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 17/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelete szerint eljárást kezdeményez.


(2) A Hivatal az eredeti állapotot azonnal helyreállíthatja, ha az élet- és balesetveszély, vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében, jelentős közérdekből egyébként indokolt vagy turisztikailag kiemelt területen valósult meg. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.”


13. §

Eljárási rendelkezések


(1) A közterület bérleti szerződéssel kapcsolatos eljárás – a 17. § (3) bekezdésében foglaltak kivételével - átruházott hatáskörben a polgármester hatáskörébe tartozik.


(2) A közterület bérleti szerződés megkötésekor figyelembe kell venni a helyi építési szabályzatot, a településképi, műemlékvédelmi, köztisztasági, közlekedési, a vonatkozó kereskedelmi, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételeket  fennállását is.


(3) Közterület bérleti szerződés csak akkor köthető meg, ha a vonatkozó jogszabályok, szakhatósági előírások és az e rendeletben foglalt feltételek azt lehetővé teszik.


(4) A közterület-használati engedély másra nem ruházható át.


(5) A közterület használati díjakat a képviselő-testület évente, legkésőbb december 31-ig felülvizsgálja.



14. §

A közterület bérleti szerződés megszűnése


(1) A kérelmező kérésére a közterület bérleti szerződés megszüntethető, illetve felmondható.


(2) A közterület bérleti szerződés időtartamától függően – az adott ügy körülményeit figyelembe véve – a szerződés megszüntethető, illetve felmondható az Önkormányzat részéről, ha közterületet eredeti céljára kívánja hasznosítani vagy települési közösségi létesítményt kíván elhelyezni. Ebben az esetben időarányosan vissza kell téríteni a közterület-használati díjat.


(3) A szerződést azonnali hatállyal meg lehet szüntetni, ha a használója a közterületet nem a szerződésben rögzített célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.


(4) Ha a szerződés megszüntetésre kerül, a közterület használója köteles saját költségén az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.


(5) Ha a közterület-használat a (3) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.


15. §

A közterület-használati díj


(1) A közterület használatáért e rendelet 1. melléklete szerinti közterület-használati díjat kell fizetni. A díjat a használó, a közterület bérleti szerződésben rögzített időtartamra és módon a közterület tényleges használatára, vagy a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, teljesíteni.


(2) A közterület-használati díjat a közterület bérleti szerződésben meghatározott tárgyidőszakra és ütemezésben kell megfizetni.


(3) A közterület-használat időtartama alatt a mindenkor hatályos díjakat kell megfizetni.


(4)[5]


(5) A közterület-használati díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap és m2 egésznek számít.



16. §

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól


(1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) az Önkormányzat által közterület-fenntartói szolgáltatást nyújtó létesítményekért, berendezésekért, közterületi munkálataiért,

b) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, a tűzoltóság és a vízügyi szolgálat közterületi létesítményeiért,

c) Önkormányzat vagy intézménye által szervezett rendezvények esetében,

f) utcabútorok (közterületi hulladékgyűjtő edények, kerékpártárolók, padok) kihelyezése esetén.


(2) A közterület-használati díj a polgármester döntése alapján korlátlanul csökkenthető vagy akár el is engedhető, ha

a) a közterület használatára közfeladat ellátása céljából és a közfeladat ellátásához szükséges mértékben van szükség,

b) a község érdekében végzett építési, felújítási munkálatok esetében,

c) humanitárius és karitatív célok érdekében végzett tevékenység esetében,

d) különösen indokolt egyéb esetben, egyedi elbírálás alapján.


17. §

Egyéb különös rendelkezések


  1. A községi strand területe (1124/4 hrsz), a Dísz tér (392/1 hrsz) és a Szépkilátó (083/2 és 706 hrsz) kiemelt közterületnek minősül, melynek használatára az önkormányzattal kötött egyedi területbérleti szerződés alapján kerülhet sor. A bérleti díj legalacsonyabb mértéke megegyezik a Rendelet 1. számú mellékletében szereplő közterület használati díj mértékével.


  1. A területbérleti szerződések megkötésénél a Rendelet rendelkezéseit figyelembe kell venni.


  1. A kiemelt területekre vonatkozó, hosszabb időtartamú (egy éven túli) területbérleti szerződés megkötésére irányuló kérelmek elbírálása, a területbérleti szerződések jóváhagyása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


  1. Az önkormányzat vagy intézménye által szervezett rendezvények esetében a rendezvény megtartásához szükséges közterületen a rendezvény szervezője vagy az intézményvezető előzetesen engedélyezi a területen az árusok, szolgáltatók részvételét, akik kötelesek a szervező által kijelölt területet elfoglalni. Az igénybe vevők helypénzt fizetnek az általuk elfoglalt területtel arányosan, melyet a rendezvény szervezője (önkormányzat által szervezett rendezvény esetén az önkormányzat felhatalmazott dolgozója, az intézménye által szervezett rendezvény esetén az intézményvezető) szed be. Az intézmény által szervezett rendezvények esetén a helypénz az intézmény bevételét képezi.


  1. A helypénz mértéke megegyezik az 1. számú melléklet II. pontjában foglalt közterületi használati díj mértékével.


18. §

A rendelet hatályba lépése


(1) A rendelet 2017. június 01. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) A Rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület-használatról szóló 18/2007. (X. 29.) önkormányzati rendelete.


Balatongyörök, 2017. május 18.



                        Biró Róbert sk.                                               Bertalanné dr. Gallé Vera sk.

                        polgármester                                                   jegyző



Kihirdetési záradék:


A Rendelet kihirdetése a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatongyöröki Kirendeltségének hirdető tábláján történő kifüggesztéssel a mai napon megtörtént.


Balatongyörök, 2017. május 23.


                        Bertalanné dr. Gallé Vera sk.

                                    jegyző


Egységes szerkezetbe foglalva: 2018. december 14.


Bertalanné dr. Gallé Vera sk.

jegyző



  1. melléklet a 8/2017. (V.23.) önkormányzati rendelethez


A közterület-használat díjtételei:




Közterület foglalás célja

Közterület használati díj


1.

A közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető, ernyőszerkezet



6000 Ft/m2/év

2.

Árusító- és egyéb fülke, bódé, pavilon, büfé kocsi elhelyezésére:



1500 Ft/m2/hó

3.

Mozgó árusítás, mozgóbolt


2000 Ft/alkalom

4.

Építési munkával kapcsolatos létesítményekre, berendezésekre, építési törmelék elhelyezésére


50 Ft/m2/nap


5.

Idényjellegű, alkalmi jellegű árusításra, mozgóárusításra, szolgáltató tevékenységre, árukirakodásra (pl. zöldség, gyümölcs, ünnepekhez kapcsolódó árusítás, tevékenység)




150 Ft/m2/nap



6.

Vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz kialakítására, illetve felépítmény által elfoglalt önkormányzati terület díja

  • strand területén
  • Dísz téren
  • Szépkilátónál



  • 5000 Ft/m2/év
  • 6000 Ft/m2/év
  • 5000 Ft/m2/év





7.

Kiállítások, rendezvények a II. pontban foglalt kivételekkel



1000 Ft/m2/nap

8.

Üzemképtelen jármű tárolására

1000 Ft/m2/nap


9.

Tüzelő vagy egyéb tárgy rakodására és tárolására

200 Ft/m2/nap


10.

Községi strandon idényjelleggel végzett szolgáltatások:

-Hennafestés, karkötőkészítés, saját készítésű ékszerek, vattacukor és popcorn árusítása (4 m2)




30.000 Ft/hó


-Játszólabirintus működtetése (20 m2)

80.000 Ft/szezon


-Ugrálóvár működtetése (80 m2)

120.000 Ft/szezon


-Dodgem pálya működtetése (170 m2)

255.000 Ft/szezon


11.

Jelen mellékletben felsorolt használati célok egyikébe sem sorolható igény


egyedi elbírálás alapján





Az Önkormányzat, vagy intézménye által szervezett rendezvényekhez kapcsolódó közterület használati díjak:


Vendéglátó szolgáltatás:


Pünkösd (1 napos)

  • borház - 10 e Ft
  • kis büfés (italos) - 15 e Ft
  • nagy büfés 30 e Ft

Borfesztivál (4 napos)

  • borház- 55 e Ft
  • kis büfés (italos, kürtőskalács stb) - 55 e Ft
  • nagy büfés (meleg ételes)- 120 e Ft

Bor és Dal Fesztivál (3 napos)

  • borház - 65 e Ft
  • kis büfés (italos, kürtőskalács stb) - 65 e Ft
  • nagy büfés (meleg ételes) - 80 e Ft

Szüret (1 napos)

  • borház - 10 e Ft
  • kis büfés (italos, kürtőskalács stb) - 15 e Ft
  • nagy büfés 30 e Ft

Egyéb rendezvény

  • borház - 10 e Ft
  • kis büfés (italos) - 15 e Ft
  • nagy büfés 30 e Ft


Vásáros tevékenység esetén:


Pünkösd (1 napos)

  • 3 m hosszú hely 1 napra 4 e Ft - minden plusz méter ezen felül napi 2 e Ft
  • mozgóárus 2 e Ft (pl. lufibohóc)

Borfesztivál (4 napos)

  • 3 m hosszú hely 4 napra 12 e Ft - minden plusz méter ezen felül napi 2 e Ft
  • mozgóárus 7 e Ft

Bor és Dal Fesztivál (3 napos)

  • 3 m hosszú hely 3 napra 8 e Ft - minden plusz méter ezen felül napi 2 e Ft-ot
  • mozgóárus 6 e Ft

Szüret  (1 napos)

  • 3 m hosszú hely 1 napra 4 e Ft - minden plusz méter ezen felül napi 2 e Ft
  • mozgóárus 2 e Ft

Egyéb rendezvény

  • 3 m hosszú hely 1 napra 4 e Ft - minden plusz méter ezen felül napi 2 e Ft
  • mozgóárus 2 e Ft


A díjak a rendezvény időtartamára szólnak.





  1. melléklet a 8/2017. (V.23.) önkormányzati rendelethez


A közterület-felbontás díjtételei:




Közterület-foglalási tevékenység

megnevezése,

a közterület igénybevételének célja


A közterület-foglalási díjszabás mértéke








1.

Közterület-felbontás aszfalt, beton burkolaton

150

Ft/m2/nap



2.

Közterület-felbontás díszkő burkolaton

120

Ft/m2/nap



3.

Közterület-felbontás egyéb, nem szilárd burkolaton

80

Ft/m2/nap





[6]A közterület felbontásért fizetendő minimális díj 10.000.- Ft.

Az árak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.




  1. melléklet a 8/2017. (V.23.) önkormányzati rendelethez


A közterület-felbontás esetén irányadó letéti díj mértéke:



  1. Nem szilárd burkolat, vagy föld- és zöldfelület esetén                     5.000.-  Ft/m2


  1. Járda és térkő burkolat felbontása esetén                                           10.000.-  Ft/m2


  1. Szilárd útburkolat felbontása esetén                                                  20.000.- Ft/m2



  1. melléklet a 8/2017. (V.23.) önkormányzati rendelethez


közterület-használati kérelem


1. Kérelmező neve



2. (Természetes személy esetén) születési hely, idő, anyja neve


3. Lakcíme (vagy székhely, telephely címe)



4. Az elfoglalni kívánt közterület pontos helye




5. közterületen elhelyezni kívánt tárgy megnevezése, módja (mobil, függesztett, talajhoz rögzített):


6. Nagysága (m2)



7. Helyrajzi száma



8. A kért területfoglalás kezdete

(naptári napokban)


                                         vége



9. Üzlet (vállalkozás) esetén működési engedély szám




Területhasználat módja (a kívánt rész aláhúzandó)


  • a közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet
  • árusító- és egyéb fülke, bódé, pavilon, büfés kocsi elhelyezésére
  • rendezvényekhez, kiállításokhoz, vásárokhoz kapcsolódó ideiglenesen elhelyezett építmény, berendezés, egyéb elkerített, valamint a rendezvény helyszínéül szolgáló terület céljából,
  • tüzelő vagy egyéb tárgy rakodására és tárolására


  • építési munkával kapcsolatos létesítményekre, berendezésekre, építési törmelék elhelyezésére
  • idényjellegű, alkalmi jellegű árusításra, szolgáltató tevékenységre, árukirakodásra (pl. zöldség, gyümölcs, ünnepekhez kapcsolódó árusítás, tevékenység)
  • filmforgatásra
  • vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz kialakítására
  • üzemképtelen jármű tárolására
  • jelen mellékletben felsorolt használati célok egyikébe sem sorolható igény



Elhelyezni kívánt tárgyak megnevezése, részletesebb ismertetés (hátoldalon vázlatos helyszínrajz, reklámtábla esetén tábláról készült rajz, vagy fotó csatolandó!)






Balatongyörök,  .................




.................................                                      ………...................................

aláírás                                               jogi személy esetén bélyegző




  1. melléklet a 8/2017. (V.23.) önkormányzati rendelethez


Közterület-felbontási engedély kérelem


Alulírott azon kéréssel fordulok Balatongyörök Község Önkormányzatához, hogy részemre a mellékelt adatok és dokumentumok alapján a Közterület felbontására engedélyt adjon.


1.a) A közterület felbontását kérő/engedélyes  

        megnevezése:

1.b) Az engedélyes címe:


2.    A bontásért felelős személy megnevezése:

       címe, telefonszáma:


3.    A felbontani kívánt közterület

3.a) Helye (pontos cím vagy helyrajzi szám):

       Csatolandó a vázlatos helyszínrajz, azon

       bejelölve a felbontani kívánt területrész!


3.b) A felbontás oka, indokolása:





4.    A munkavégzés ideje*:  kezdete

                                                vége   

201…

201…


5.    A felbontani kívánt felület

m2

Öntött, vagy hengerelt aszfalt burkolatú pályaszerkezet (közforgalmú út, járda)


Betonburkolat (közforgalmú út, járda)


Térkő burkolat


Gyephézagos burkolat


Kavicsolt földút, földút


Murvafelület v. kőzúzalék


Parkosított terület


Egyéb zöldterület, zöldsáv


Útpadka



6. A kérelemhez csatolandó közműkezelői nyilatkozatok, hozzájárulások:

  1. E-ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.
  2. DRV Zrt,
  3. E-ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt


A bontási, ill. helyreállítási munkákat a kiadott engedélyben foglalt feltételekkel, az általam megjelölt határidőre elvégzem. A kivitelezési munkákról a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal műszaki ügyintézőjét a 83/546-907-es számon a tényleges munkakezdés előtti napon és a tényleges befejezés után 24 órán belül értesítem.

*A közterület-felbontási engedélyt a kivitelezés megkezdése előtt minimum 15 nappal korábban kell megkérni.


Balatongyörök,

A kérelmező olvasható aláírása

[1]

Hatályon kívül helyezte a 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet. Hatályon kívül: 2019. január 01. napjától.

[2]

A bekezdést beiktatta a 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2019. január 01. napjától.

[3]

A szakaszt beiktatta a 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2019. január 01. napjától.

[4]

A szakaszt módosította a 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2019. január 01. napjától.

[5]

A bekezdést hatályon kívül helyezte a 18/2018. (XII. 14.)  önkormányzati rendelet. Hatályon kívül helyezve 2019. január 01. napjától.

[6]

A rendelkezést beiktatta a 18/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelet 1. sz. melléklete. Hatályos: 2019. január 01. napjától.