Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (I. 28.) önkormányzati rendelete

a korlátozott forgalmú övezet behajtási rendjéről

Hatályos: 2023. 06. 24

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (I. 28.) önkormányzati rendelete

a korlátozott forgalmú övezet behajtási rendjéről

2023.06.24.

Balatongyörök Község Önkormányzatának képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1a) (1) A rendelet területi hatálya Balatongyörök közigazgatási területén belül a kijelölt korlátozott forgalmú övezetre terjed ki.

(2) Korlátozott forgalmú övezet: Balatongyörök község közigazgatási területén belül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 14. §-ának (1) bekezdése n) pontja szerinti mindkét irányból behajtani tilos jelzőtáblával és a KRESZ 14. §-ának (14) bekezdése szerinti: kivéve engedéllyel kiegészítő táblával jelölt terület.

2. § (1) A korlátozott forgalmú övezetbe tartozik a rendelet 1. mellékletében meghatározott terület.

(2) A korlátozás érvényesítése forgalomtechnikai eszközzel, így különösen jelzőtáblával, forgalmat korlátozó eszközök kihelyezésével történik.

3. § (1) A korlátozott forgalmú övezetben gépjárművel közlekedni a 4. §-ban meghatározottakat kivéve csak behajtási engedély birtokában lehet.

(2) A behajtási engedély kiállításáról a polgármester átruházott hatáskörben dönt.

4. § (1) A korlátozott forgalmú övezetben behajtási engedély nélkül közlekedhetnek és feladataik ellátásának idejéig várakozhatnak a következő gépjárművek:

a) megkülönböztető fény- és hangjelző készülékkel felszerelt gépjárművek,

b) a Rendőrség, Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az orvosi ügyelet, a mentőszolgálat járművei, feladatellátásuk idejére

c) a diplomáciai mentességet élvező személyek hatósági jelzéssel ellátott gépjárművei,

d) Balatongyörök Község Önkormányzatának tulajdonában lévő gépjárművek

e) az út és közmű építésére vagy fenntartására, köztisztasági, közegészségügyi és egészségügyi feladat ellátására szolgáló, azonosításra alkalmas jelzéssel ellátott gépjárművek, az övezetben és a strandon levő ingatlanoknál karbantartási és hibaelhárítási feladatokat ellátók

f) postai gyűjtő- és kézbesítő, csomagküldő szolgálat ellátására szolgáló, azonosításra alkalmas jelzéssel ellátott gépjárművek,

g) a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező személy gépjárműve, vagy a mozgáskorlátozott személyt szállító gépjármű, és a betegszállítást végző szervezetek azonosításra alkalmas jelzéssel ellátott gépjárműve,

h) áruszállítást végzők 6.00-11.00 óráig

i) fagyasztott és romlandó árut szállító gépjárművek, ennek megfelelő igazolása mellett, a h) pontban foglalt időkorlát nélkül hajthatnak be az övezetbe.

5. § A korlátozott forgalmú övezetben gépjárművel közlekedni és várakozni behajtási engedéllyel lehet a következő esetekben:

a) Ingatlanonként maximum kettő db behajtási engedélyt igényelhet az a természetes személy, akinek lakóhelye vagy tartózkodási helye a meghatározott övezetben van.

b) Maximum kettő db behajtási engedélyt igényelhet az a természetes személy, vállalkozás, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli szervezet, aki a korlátozott forgalmú övezetben vagy a korlátozott forgalmú övezettel határos területen (Balatongyörök községi strand, 1124/4 hrsz) az önkormányzattal kötött területbérleti szerződés alapján vállalkozási tevékenységet végez.

c) Maximum kettő db vendég behajtási engedélyt igényelhet a korlátozott övezetben illetve a korlátozott övezettel határos területen működő szálláshely szolgáltató.

6. § A polgármester eseti behajtási engedély kiadásáról dönthet, különösen az övezeten vagy az övezettel közvetlenül határos területen szervezett, gépjárműhasználatot igénylő rendezvény esetén (pl, esküvő).

7. § A behajtási engedélyek rendszámra szólnak, azok nem átruházhatók. A behajtási engedély az övezetbe történő behajtásra és várakozásra jogosít.

8. §1 A behajtási engedélyek egyéves, tárgyév május 31. napjától következő év május 31. közti időtartamra szólnak.

9. § A behajtási engedély iránti kérelem a rendelet 2. sz. mellékletét képezi.

10. § (1) A behajtási engedély az alábbi adatokat tartalmazza:

a) az érintett gépjármű rendszámát,

b) a jogosultsági időszakot.

(2) Az (1) bekezdés szerinti behajtási engedély kártyaszerű kivitelben kerül kiadásra. Az engedélyt a gépjármű első szélvédője mögé, teljes terjedelmében kívülről jól látható módon kell elhelyezni.

(3) Aki a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően a behajtási engedélyét kívülről nem jól látható módon helyezi el, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, és Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 17/2018. (XII. 14.) önkormányzati rendelete alapján eljárás indítható ellene.

11. § A behajtási engedélyek kiállítása a 9. § szerinti kérelem Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) Balatongyöröki Kirendeltségéhez történő érkezésének napjától számított nyolc napon belül történik.

12. § (1) Jelen Rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit az ezen időpont után érkezett kérelmek esetén kell alkalmazni.

(2) A Rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2011. (IV. 26.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklete az alábbi, 10. ponttal egészül ki: „Balatongyörök Község Önkormányzata képviselő-testületének a korlátozott forgalmú övezet behajtási rendjéről szóló 1/2019. (I. 28.) önkormányzati rendelet előírásainak alapján dönt a behajtási engedélyek kiadásáról.”

1

A 8. § a Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.