Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019.(II.25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 03. 01- 2022. 05. 19

Balatongyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019.(II.25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.03.01.

Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvány 83/A §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Balatongyörök község polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

A rendelet területi, személyi, szervezeti hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén található közművelődési intézményre, rendezvényterületekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, az önkormányzat által erre a feladatra megbízott, vagy e célból támogatott szervezeteire, személyeire.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai és ellátásuk szervezeti keretei

3. § (1) Az önkormányzat a következő közművelődési alapszolgáltatásokat nyújtja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését;

c) az egész életre terjedő tanulás feltételeinek biztosítását;

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását.

(2) Az önkormányzat a kötelező szolgáltatásokon túl további szolgáltatásokat vállalhat.

4. § (1) Az Önkormányzat az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, feladatellátásnak formáit, a feladat ellátásának módját és mértékét az alábbi kiemelt célok szem előtt tartásával határozza meg:

a) a település hagyományainak ápolása, kulturális értékeinek megőrzése, a tárgyi és szellemi értékek közkinccsé tétele, helytörténet feltárása, megismertetése

b) népművészeti-, hagyományőrző- és amatőrművészeti közösségek működtetése,

c) a lakosság művelődési igényének kielégítéséhez közgyűjteményi, közművelődési, közösségi színtér biztosítása, szervezési, tartalmi segítség nyújtása,

d) a helyi társadalom közösségeinek támogatása, a lokálpatriotizmus erősítése, kulturális tevékenység támogatása,

e) a kulturális élet fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezések segítése,

f) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, kulturális kapcsolatainak gazdagítása,

g) találkozók, kiállítások rendezése, a kulturális turizmus elősegítése, támogatása,

h) a szabadidő eltöltéséhez, illetve a szórakozási és közösségi igényekhez megfelelő lehetőség biztosítása

i) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

j) nemzeti-, közösségi ünnepek megemlékezések méltó megrendezése

(2) Az önkormányzat az 3 § (1) bekezdésében meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében

a) közművelődési intézményt működtet

b) rendezvényhelyszíneket biztosít

c) települési rendezvények, fesztiválok, testvértelepülési kapcsolatok finanszírozására éves költségvetésében kereteket különít el.,

d) elkülönített támogatási keretet biztosít az egyesületek, alapítványok, civil kezdeményezések, közművelődési feladatainak támogatására.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátását saját, valamint a Bertha Bulcsú Művelődési Ház és Könyvtár költségvetésből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében benyújtott pályázatok önrészének részbeni vagy teljes átvállalásával is segítheti a közművelődési tevékenységek ellátását, valamint törekszik a részére nyitva álló pályázati lehetőségek kihasználására.

5. § (1) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásait az általa fenntartott és működtetett Bertha Bulcsú Művelődési Ház és Könyvtár útján látja el.

(2) Az intézmény a település közművelődési és könyvtári alapszolgáltatásait együttesen látja el.

(3) Az önkormányzat biztosítja az intézmény szakmai működése, működtetése személyi és tárgyi feltételeit.

(4) Az önkormányzat biztosítja a létesítmény, építmény üzemeltetésével, fenntartásával, karbantartásával kapcsolatos feltételeket.

(5) Az önkormányzat biztosítja a művelődési intézményen kívül eső rendezvényhelyszínek üzemeltetését vagy azok közművelődési célra történő igénybevétele feltételeit.

(6) Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására, színterek működtetésére közművelődési megállapodást is köthet jogi, vagy természetes személyekkel.

(7) A közművelődési kötelező- és vállalt alapszolgáltatásokat a helyi lakosság, helyi civil szervezetek díjmentesen vehetik igénybe, a finanszírozó önkormányzat szabályai szerint.

Közösségi színterek

6. § (1) Az önkormányzat a 4. §-ban megfogalmazott célok megvalósításához közösségi színteret biztosít.

(2) A közösségi színtérhez tartozó létesítmények, helyiségek:

a) Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár

b) Községháza emeleti tárgyalója

c) volt könyvtár épülete (Kossuth Lajos u. 16),

d) szabadtéri színpad

e) Jüngling Zoltán Közösségi Ház (Kossuth u. 64.)

(3) A közösségi színtér létesítményeinek használatáról az intézményvezető dönt.

(4) A közösségi színtér létesítményeinek használatáért a fenntartó önkormányzat, illetve az önkormányzat más intézményei, a művelődési ház csoportjai térítést nem fizetnek.

(5) Minden más személy szerv, vagy szervezet általi létesítményhasználat térítésköteles. A fizetendő térítési díjakat az önkormányzat képviselő-testülete határozatban állapítja meg.