Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 20.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 05. 20- 2022. 05. 20

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 20.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.05.20.

Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Balatongyörök Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a település polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, módját, mértékét.

(2) A rendelet célja továbbá az önkormányzat területén élő állampolgárok közművelődésének elősegítése érdekében:

a) a feltételrendszer meghatározása,

b) a nyilvános könyvtári ellátás működésének és fejlesztésének meghatározása,

c) a kulturális örökség megőrzése érdekében a feladatok meghatározása és a közreműködő intézmények tevékenységének szabályozása,

d) az Önkormányzatnak, mint fenntartónak a szakmai és finanszírozási alapelveket tartalmazó feladatok meghatározása, a közművelődési közösségi intézmény és a településen működő civil szervezetek együttműködésének összehangolása.

2. § A rendelet hatályi kiterjed Balatongyörök Község Önkormányzata közigazgatási területén található közművelődési intézményre, közösségi színterekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

3. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődés támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.

(2) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

a) Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését. A közművelődési intézmény mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő tanfolyamokat, az iskolával közösen életmódtáborokat szervez

b) A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

c) A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele, ezek kiállításokon, falunapon való bemutatása

d) Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, ezen belül állománygyarapító terveket készít, szakembert alkalmaz, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja.

e) A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése.

f) Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása. Könyvbemutató foglalkozások író-olvasó találkozók szervezése.

g) A helyi lakosság önkormányzat összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése. Színházi előadások, filmvetítések, irodalmi estek szervezése. A közművelődési intézmény a kulturális élet eseményeiről dokumentumokat készít, azok megőrzését biztosítja.

h) Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése.

i) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

j) A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

4. § (1) Az Önkormányzat a 3. §-ban felsorolt közművelődési alapszolgáltatásokat az általa alapított költségvetési szervként működő önálló gazdasági szervezettel nem rendelkező Bertha Bulcsú Művelődési Ház és Könyvtár 8313 Balatongyörök, Kossuth Lajos utca 29.(továbbiakban: közművelődési intézmény) intézmény útján látja el.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési intézmény vezetője által készített éves munkatervet, annak mellékletét képező szolgáltatási tervet, valamint az előző évi tevékenységről szóló beszámolót legkésőbb minden év március 1-je utáni első, soron következő testületi ülésén fogadja el.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az intézmény saját bevétele és a pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására kiírt pályázatokhoz szükséges önrész mértékét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetésében forrást biztosít a közművelődés területén tevékenykedő civil szervezetek támogatására.

6. § Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2019.(II.25.) önkormányzati rendelet.

7. § Ez a rendelet 2022. május 20-án lép hatályba.