Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 17/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
a helyi adókról szóló 17/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A koronavírus világjárvány második hulláma miatti korlátozó intézkedések, közte a rendkívüli jogrend bevezetésével összefüggésben a képviselő-testület döntési kompetenciájának megvonása, illetve a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésekről szóló 535/2020. (XII. 1.) Korm. rendelet rendelkezései nem tették lehetővé a tavalyi évben tervezett módosítási folyamatok véghezvitelét.
Az önkormányzatok alapvető feladata a helyi közszolgáltatások folyamatos biztosítása, ehhez pedig fontos, hogy fenntartható költségvetéssel rendelkezzenek. Ez elengedhetetlenné teszi az önkormányzatok önálló gazdálkodásának a megteremtését, aminek egyik legfontosabb eszköze a helyi adóbevételek.
A jelenlegi járványhelyzet a helyi önkormányzatok adóbevételeire is igen jelentős hatással van. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében több, az önkormányzatok adóbevételét érintő jogszabály is módosult, amelyek elsősorban az adófizetők védelmét és a vállalkozások fennmaradását célozták.
Az elmúlt másfél év koronavírus járvány okozta negatív gazdasági hatásai miatt az önkormányzatnak folyamatosan csökkenő bevételekkel, a minimálbér emelés és a települési infrastruktúra fejlesztés miatt pedig növekvő kiadásokkal kell számolnia. A helyi adó mértéke, olyan módon került megállapításra, amely egyaránt megfelel a helyi sajátosságoknak, az önkormányzat gazdálkodási követelményeinek és az adóalanyok széles körét érintően az adóalanyok teherviselési képességének. Különösen fontos ez a mostani időszakban, amikor a járvány gazdasági helyzetre gyakorolt hosszú távú hatásai, valamint a várható jogszabály változásokból eredő változások még nem ismertek.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az Ör. bevezető rendelkezésének pontosítása.
A 2. §-hoz
Jogszabály szerkezeti egységének pontosítása.
A 3. §-hoz
Az Ör. szerkezeti egységének pontosítása.
A 4. §-hoz
2022.01.01-től hatályos építményadó mérték.
Az 5. §-hoz
Életvitelszerűség pontosítása és kiterjesztése valamennyi kérelemre.
A 6. §-hoz
A telekadó 2022.01.01-től hatályos mértéke. Szöveg pontosítás.
A 7. §-hoz
Az idegenforgalmi adó 2022.01.01-től hatályos mértéke.
A 8. §-hoz
Hatályon kívül helyezett rendelkezések.
A 9. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.