Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 18

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.18.
Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényt. A törvény alapján megterveztük a Balatongyörök Község Önkormányzata feladataihoz igénybe vehető központi forrásokat, a költségvetés készítése során alkalmaztuk a központi jogszabályokban és a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokat. A helyi önkormányzatok számára kötelező feladatot továbbra is törvény írhat elő, az önkormányzatok eltérő adottságait (gazdasági teljesítőképesség, lakosságszám, a közigazgatási terület mérete) is figyelembe véve.
Az önkormányzat költségvetési helyzete - a kiadások racionális felhasználása és a bevételek minél megalapozottabb megtervezése útján - stabil, hitellel nem rendelkezünk. A beruházásokat lehetőség szerint pályázati források segítségével szeretnénk megvalósítani. A költségvetés biztosítja a személyi feltételek biztosítását, üzemeltetést, folyamatos karbantartási munkák elvégzését, illetőleg a pályázati önrészek összegét. Az önkormányzat célja a település zavartalan és kiegyensúlyozott működtetése, fejlesztése, az önkormányzat gazdasági lehetőségeinek feltárása, az eddig megszerzett rangjának megőrzése, az itt élő lakosság életkörülményeinek javítása, hosszú távon ennek megőrzése.
Az önkormányzat gazdasági programban meghatározott célkitűzések eléréséhez a Képviselő-testületnek két fő irányra érdemes koncentrálni: a célkitűzések egymásra épülő megvalósításra, időrendiségére, illetve a szükséges feltételek, anyagi források, eszközök megteremtésére.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
Az önkormányzat 2023. évi költségvetésének bevételi és kiadási fő összegei, valamint a költségvetés egyenlege kerül megállapításra. Az állami támogatás a feladatalapú finanszírozás alapján történik, vagyis az államtól kapott finanszírozást csak meghatározott célokra, meglévő mutatószámok alapján lehet felhasználni. A közhatalmi bevételeket az előző évi kivetések és befolyt helyi adó bevételek alapján lett megállapítva. A működési bevételek az előző évi tényleges bevétel óvatos tervezésével került megállapításra. A működési kiadások a takarékosság figyelembevétele alapján kerültek meghatározásra, de a közfeladatok, intézmények működőképességének zavartalanágát biztosítja. A felhalmozási kiadások és pályázati önrésze a maradványigénybe vételével és saját bevételi forrásból történik.
A 3. §-hoz
E paragrafus határozza meg a költségvetés részletezését. A tervezett bevételi források 50 %-át működési kiadásokra, 50 %-át beruházási és felújítási kiadásokra (település fejlesztésre) lehet előirányozni.
A 4. §-hoz
Az önkormányzatnak nincsenek likviditási problémái, nagyobb léptékű fejlesztésre, beruházásra – csakúgy, mint az elmúlt években – csak akkor nyílik lehetőség, ha pályázati forrás áll rendelkezésre. A képviselő-testületnek a település vagyonával jó gazda módjára, racionálisan kell gazdálkodnia. A feladatellátáshoz szükséges vagyonelemeket meg kell őrizni, működőképességüket, állagukat biztosítani kell. A költségvetést úgy kell végrehajtani, hogy esetleges rendkívüli helyzetben is tudjon az önkormányzat forrást biztosítani. Az önkormányzati vagyon esetleges értékesítéséből származó bevételeket fejlesztésre kell fordítani. Az önkormányzati kötelező feladatok biztonságos ellátását biztosítani kell.
Az 5. §-hoz
E szakasz az előirányzatok módosításának szabályairól rendelkezik
A 6. §-hoz
Az illetmények, egyéb juttatások szabályairól rendelkezik.
A 7. §-hoz
A gazdálkodás szabályait a belső szabályzatban rögzíttettek figyelembevételével kell betartani.
A 8. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése belső ellenőr útján valósul meg.
A 9. §-hoz
E szakasz a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik, valamint a 2022. évi költségvetési rendelet hatályon kívül helyezéséről.
A 10. §-hoz
A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 2022. évi költségvetés