Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a strandfürdő működési rendjéről 9/2016.(IV.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 19

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.19.
a strandfürdő működési rendjéről 9/2016.(IV.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az elmúlt évek peres ügyei kapcsán megfogalmazódott az az önkormányzati igény, hogy rendeleti szinten kerüljön rögzítésre a területbérleti szerződés nélkül az önkormányzat tulajdonában levő területet foglaló és használó vállalkozók, szolgáltatók által fizetendő használati díj mértéke.
Jelenleg is folyamatban van egy per, amelynek tárgya a területhasználati díj mértékének vitatása. Egy rendeletben foglalt kötelezettség jogi kötőerővel bír – egy rendeleti szabályozás várhatóan mind a díj fizetésére kötelezetteknek, mind pedig egy esetleges tárgyban folyó tárgyaláson egyértelmű előírásokat tartalmaz a fizetendő díj tekintetében.
A használati díj mértékének meghatározásakor szükséges figyelemmel lenni arra, hogy a díjat olyan önkormányzati területet foglalók részére terhel ki az önkormányzat, akik nem rendelkeznek érvényes bérleti szerződéssel, de mégsem bocsájtják vissza a tulajdonosnak a használt ingatlanrészt. Ez a területet birtokló részéről egy önkényes cselekmény, amely hátrányosan érinti az önkormányzatot, hiszen nem tudja tovább hasznosítani az érintett ingatlanrészt, valamint igazságtalan azzal a jogszerű bérlővel szemben, aki határidőben kiegyenlíti az őt terhelő bérleti díjat.
A használati díjon felül szükségesnek érezzük szabályozni a rendeletben azt is (szintén az elmúlt évek tapasztalatai alapján), hogy az önkormányzat a nem bérelt, de még vissza nem bocsájtott területrészen található ingóságokat elszállíttathassa.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A strandi területhasználat szabályai bővültek a használati díj fizetési kötelezettség előírásával, valamint a jogosulatlan használó ingóságainak elszállíttatásával.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés