Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 24

Balatongyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.24.
Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
Az önkormányzat 2024. évi költségvetésének bevételi és kiadási fő összegei, valamint a költségvetés egyenlege kerül megállapításra. Az állami támogatás a feladatalapú finanszírozás alapján történik, vagyis az államtól kapott finanszírozást csak meghatározott célokra, meglévő mutatószámok alapján lehet felhasználni. A közhatalmi bevételeket az előző évi kivetések és befolyt helyi adó bevételek alapján lett megállapítva. A működési bevételek az előző évi tényleges bevétel óvatos tervezésével került megállapításra. A működési kiadások a takarékosság figyelembevétele alapján kerültek meghatározásra, de a közfeladatok, intézmények működőképességének zavartalanágát biztosítja. A felhalmozási kiadások és pályázati önrésze a maradványigénybe vételével és saját bevételi forrásból történik.
A 3. §-hoz
E paragrafus határozza meg a költségvetés részletezését. A tervezett bevételi források 55 %-át működési kiadásokra, 45 %-át beruházási és felújítási kiadásokra (település fejlesztésre) lehet előirányozni.
A 4. §-hoz
Az önkormányzatnak nincsenek likviditási problémái, nagyobb léptékű fejlesztésre, beruházásra – csakúgy, mint az elmúlt években – csak akkor nyílik lehetőség, ha pályázati forrás áll rendelkezésre. A képviselő-testületnek a település vagyonával jó gazda módjára, racionálisan kell gazdálkodnia. A feladatellátáshoz szükséges vagyonelemeket meg kell őrizni, működőképességüket, állagukat biztosítani kell. A költségvetést úgy kell végrehajtani, hogy esetleges rendkívüli helyzetben is tudjon az önkormányzat forrást biztosítani. Az önkormányzati vagyon esetleges értékesítéséből származó bevételeket fejlesztésre kell fordítani. Az önkormányzati kötelező feladatok biztonságos ellátását biztosítani kell.
Az 5. §-hoz
E szakasz az előirányzatok módosításának szabályairól rendelkezik.
A 6. §-hoz
Az illetmények, egyéb juttatások szabályairól rendelkezik.
A 7. §-hoz
A gazdálkodás szabályait a belső szabályzatban rögzíttettek figyelembevételével kell betartani.
A 8. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése belső ellenőr útján valósul meg.
A 9. §-hoz
E szakasz a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik, valamint a 2023. évi költségvetési rendelet hatályon kívül helyezéséről.
A 10. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés