Sümegcsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutás helyi támogatásáról

Hatályos: 2013. 05. 01

Sümegcsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutás helyi támogatásáról

2013.05.01.

Sümegcsehi község Képviselő-testülete a helyi Önkormányzatokról szóló többszörösen módosított 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1 ) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az első lakáshoz jutás helyi támogatásáról a következő rendeletet alkotja:

I.

Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen önkormányzati rendelet célja a Sümegcsehi településre bejelentkezett állandó lakcímmel rendelkező vagy letelepedni szándékozó önerőből építkező, illetve lakást vásárló fiatal házasok, élettársak első lakáshoz jutásának, továbbá meglévő lakóházzal rendelkező lakástulajdonos lakása felújításának, bővítésének támogatása.

(2) A rendelet területi hatálya Sümegcsehi község közigazgatási területére terjed ki.

II.

Részletes rendelkezések

2. § A képviselő-testület a mindenkori éves költségvetésének terhére támogatást biztosíthat lakásépítés és vásárlás, lakásfelújítás-és, bővítés céljára visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás formájában.

3. § Támogatásban részesülhetnek azok az 1. §-ban megjelölt személyek, akik

a) az első lakásuk vásárlását adásvételi szerződéssel igazolni tudják az adásvételi szerződés megkötését követő féléven belül, illetőleg

b) építkezésüket jogerős építési engedéllyel igazolják, (az építkezésnél elért építési fokozat a tetőszerkezet megléte) és igényüket a használatbavételi engedély kiadásáig benyújtják, valamint

c) a támogatás igénylésének és felhasználásának időpontjában egyikük sem töltötte be a 35. életévét.

4. § Lakásvásárlásra és építésre a vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum 100.000.- Ft, míg a visszatérítendő támogatás maximális mértéke: 50.000,-Ft.

5. § Nem adható támogatás azoknak az 1. §-ban megjelölt kérelmezőknek

a) akik már részesültek helyi támogatásban,

b) akik öt éven belül értékesítették saját tulajdonú lakásukat,

c) akik használatba vételi engedéllyel rendelkeznek.

6. § Amennyiben a támogatásban részesülők az ingatlant – csere lakás nélkül - éven belül elidegenítik, vagy a támogatáshoz a képviselő-testület megtévesztésével jutottak, vagy az építkezés meghiúsul, a támogatást készpénzben egy összegben azonnal kötelesek visszafizetni.

7. § (1) A kérelmezőknek a támogatással kapcsolatos igényüket a (2) bekezdésben előírtakkal együtt írásban kell benyújtani a Képviselő-testület Óhidi Közös Önkormányzati Hivatalához.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés másolatát, és tulajdoni lap másolatát,

b) lakásépítés esetén a jogerős építési engedély másolatát, az építési fokozat igazolását kivitelező által,

c) az a) és b) pontoknál a támogatást kérők nyilatkozatát, hogy a lakásba költözők saját tulajdonú lakással nem rendelkeznek és korábban nem volt saját lakásuk, illetve 5 éven belül nem idegenítettek el.

8. § (1) A támogatásban részesülők kijelölése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) Vissza nem térítendő támogatásban részesíthetők:

- azok az első lakáshoz jutó házasok, akik kiskorú gyermeket nevelnek, vagy vállalnak
- a kettő vagy több gyermeket egyedül nevelő szülő
(3) Visszatérítendő támogatásban részesíthetők az első lakáshoz jutó fiatal házasok, akik a településen lakást építenek, vásárolnak.

9. § (1) A kérelmeket november 30-ig lehet benyújtani az Óhidi Közös Önkormányzati Hivatalhoz.

(2) A támogatásban részesülőkről, a támogatás mértékéről, a támogatás visszafizetésének időtartamáról és a visszafizetés határidejének elmulasztásáról, halasztásáról a képviselő-testület dönt.

(3) A támogatásban részesülőket a döntést követő 8 napon belül az Óhidi Közös Önkormányzati Hivatal kiértesíti, és a támogatási összeget részükre kifizeti (átutalja).

(4) A Képviselő-testület döntése alapján a polgármester a támogatás elnyerőivel kölcsönszerződést köt. A támogatás visszafizetésének időtartamát a képviselő-testület egyedileg dönti el, egy (1) évtől – kettő (2) évig terjedő időtartamban.

10. § A támogatási szerződésben rendelkezni kell arról, hogy ha a támogatási szerződésben foglalt kötelezettséget nem teljesíti, a kapott támogatást egy összegben vissza kell fizetni a Ptk. 301. §-ában szabályozott késedelmi kamattal terhelten.

III.

Záró rendelkezések

11. § (1) Jelen rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba és rendelkezéseit a már benyújtott, folyamatban lévő kérelmeknél is alkalmazni kell.

(2) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az első lakáshoz jutó családok lakás építését, lakás vásárlását, valamint lakóházuk felújításának, bővítésének támogatásáról szóló 12/2007. (X.24.) sz. rendelettel módosított 5/1997. (VII.16.) sz. rendelete.