Sümegcsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi költségvetésről

Hatályos: 2022. 02. 16- 2023. 05. 18

Sümegcsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a 2022. évi költségvetésről

2022.02.16.

Sümegcsehi Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Sümegcsehi Község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről az alábbiakat rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Sümegcsehi Község Önkormányzatára, valamint az Önkormányzat költségvetési szervére a Sümegcsehi Lurkó Óvodára terjed ki.

(2) Az Önkormányzat és a költségvetési szerve önálló címet alkotnak.

Sümegcsehi Község Önkormányzata összevont kiadásainak és bevételeinek főösszege

2. § (1) Sümegcsehi Község Önkormányzata Képviselő-testülete Sümegcsehi Község Önkormányzata

a) kiadási főösszegét: 189.551.338 Ft

b) bevételi főösszegét: 189.551.338 Ft összegben állapítja meg.

(2) Képviselő-testület a Sümegcsehi Lurkó Óvoda

a) kiadási főösszegét: 34.887.315 Ft

b) bevételi főösszegét: 34.887.315 Ft összegben állapítja meg.

(3) Képviselő-testület az önkormányzat összevont – az intézmény költségvetését is magában foglaló- 2022. évi költségvetésének

a) kiadási főösszegét: 189.872.363 Ft.

b) bevételi főösszegét: 189.872.363 Ft összegben állapítja meg.

Sümegcsehi Község Önkormányzata költségvetése

3. § (1) A 2022. évben központi költségvetésből származó bevételek részletezését az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat 2022. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti részletezését a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2022. évi költségvetési kiadásait jogcímenként a 3. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat közhatalmi bevételeinek 2022. évi tervezett előirányzatát az 5. melléklet mutatja be.

(5) Képviselő-testület az Önkormányzat 2022. évi beruházási kiadásait a 6. melléklet szerint állapítja meg.

(6) A Képviselő-testület az Önkormányzat működési célú támogatásértékű kiadásainak részletezését a 7. melléklet szerint fogadja el.

(7) Az Önkormányzat 2022. évi létszámkeretét a 8. melléklet rögzíti.

(8) Az Önkormányzat 2022. évi működési és felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak mérleg szerinti tagolását a 9. melléklet tartalmazza.

(9) Képviselő-testület az előirányzat felhasználási és finanszírozási ütemtervet a 10. mellékletben fogadja el.

(10) Sümegcsehi Község Önkormányzata több évre kiható (3 év) várható bevételeit és kiadásait a 11. melléklet tartalmazza.

Sümegcsehi Község Önkormányzata felügyelete alá tartozó intézmények költségvetése

4. § (1) Képviselő-testület a Sümegcsehi Lurkó Óvoda bevételi és kiadási előirányzatait a 4. melléklet szerint állapítja meg.

(2) Az intézmény létszámkeretét a 8. melléklet rögzíti

Az Önkormányzat pénzügyi műveletei

5. § Az Önkormányzat összevont költségvetési tartalékát a 3. melléklet tartalmazza fejlesztési és működési tartalék szerinti bontásban.

Költségvetési létszámkeret

6. § A Képviselő-testület az Önkormányzat összevont átlagos statisztikai létszámkeretét a 8. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

7. § (1) Az Önkormányzat, valamint Sümegcsehi Lurkó Óvoda, gazdálkodási feladatait az Óhídi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

(2) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról – ha az érdemi döntést nem igényel – a Képviselő-testület dönt a polgármester előterjesztésére, a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(3) Az előző bekezdésben nem szereplő központi pótelőirányzatok és az önállóan gazdálkodó költségvetési szervek saját hatáskörükben végrehajtott előirányzat módosításaik miatti költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület a polgármester előterjesztésében, a félévenként határoz.

(4) Az Önkormányzat likviditási gondjainak elhárítása érdekében a polgármester gazdálkodási hitelt 1.000.000,- Ft-ig vehet fel, amelyet a naptári év végéig vissza kell fizetni. Ezt meghaladó mértékű likvid hitel felvételéről a döntés a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A felhalmozási feladatok megvalósítását szolgáló hitelt a polgármester csak a Képviselő-testület külön felhatalmazásával vehet fel.

(5) Az átmenetileg szabad pénzeszköz terhére a polgármester jogosult a Magyar Állam által garantált értékpapírt vásárolni. Mindez nem veszélyeztetheti az Önkormányzat gazdálkodási feladatainak végrehajtását. A lekötés legfeljebb naptári év végére szólhat, úgy, hogy a pénzeszköz legkésőbb december 31-ig a Képviselő-testület számlájára jóváírásra kerüljön.

(6) A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy a polgármester e rendelet hatályba lépéséig a 2021. évi költségvetési rendeletben foglaltaknak megfelelően intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások e költségvetési rendeletbe beépültek.

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.