Sümegcsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 12- 2022. 08. 13

Sümegcsehi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.08.12.

Sümegcsehi Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet figyelembevételével a következőket rendeli el:

1. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 5. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Sümegcsehi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a számára meghatározott szociális feladat- és hatásköröket azt alábbiak szerint gyakorolja:]

„b) A Képviselő-testület a döntést a polgármesterre ruházza át a rendkívüli települési támogatások iránti ügyekben, kivéve
ba) a születési támogatás iránti ügyeket,
bb) a beiskolázási segély iránti ügyeket,
bc) a szociális tűzifa iránti ügyeket.
A polgármesterre ruházza át a döntést a Képviselő-testület a köztemetés elrendelésére irányuló ügyekben, a falugondnoki szolgálat igénybevétele iránti ügyekben és a szociális étkeztetés iránti ügyekben.”

2. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Szt. 17. § (5) bekezdése szerinti méltányossági eljárás során a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztető helyzet fennállásának tekintendő különösen, ha az ellátott családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér nettó összegének 50%-át.”

3. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 11. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Eseti segélyezési célú rendkívüli települési támogatásban csak azt a személyt lehet részesíteni, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér nettó összegének 50%-át.

(2) Indokolt esetben, így különösen, gyermekét egyedül nevelő szülő, három és többgyermekes család, tartósan beteg vagy egészségileg károsodott gyermeket nevelő szülő, válsághelyzetben lévő várandós anya, nevelésbe vett gyermekkel való kapcsolattartás, gyermek családba való visszakerülésének segítése esetében az (1) bekezdésben meghatározott határ 20 %-kal túlléphető.

(3) Az eseti segélyezési célú rendkívüli települési támogatás folyósított összege alkalmanként nem haladhatja meg a 30.000,- Ft összeget, és naptári évenként legfeljebb három alkalommal adható.”

4. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 12. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Halálesethez kapcsolódó rendkívüli települési támogatásban csak azt a személyt lehet részesíteni, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a mindenkori minimálbér nettó összegének 130%-át, egyedülálló esetében 150%-át nem haladja meg. Nem állapítható meg ezen települési támogatás, ha a kérelmező és az elhunyt személy között tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés állt fenn.

(3) A halálesethez kapcsolódó rendkívüli települési támogatás összege 40.000,- Ft.”

5. § (1) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Születési támogatás biztosítható a gyermek születését megelőzően megszakítás nélkül legalább egy éve Sümegcsehiben lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen tartózkodó szülők és törvényes képviselők részére az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:)

„b) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér nettó összegének 130%-át,”

(2) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A születési támogatás összege gyermekenként 40.000,- Ft.”

(3) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A támogatási kérelmet gyermekenként csak az egyik szülő, illetve törvényes képviselő terjesztheti elő a gyermek születését követő 90 napos jogvesztő határidőben. A kérelemhez csatolni kell:)

„a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát és lakcímkártyáját,”

6. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatási kérelmet tanulónként csak az egyik szülő, illetve törvényes képviselő terjesztheti elő minden év szeptember 05. napjáig. A benyújtás feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér nettó összegének 130%-át. A kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A támogatási összeg megállapítása érdekében a kérelemhez csatolni kell

a) az intézményi tanulói jogviszony fennállásának igazolását,

b) a család tagjainak a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolását.”

7. § (1) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása pályázat alapján, a Belügyminisztérium által megállapított támogatott mennyiség erejéig a Képviselő-testület térítésmentes természetbeni támogatásként tűzifa támogatást állapíthat meg annak a kérelmezőnek, aki)

„e) akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér nettó összegének 120%-át vagy”

(2) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 15. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosult részére állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal, kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását. A támogatás legfeljebb 3 m3 mennyiségben adható, függetlenül a lakásban élő személyek számától. A támogatás megállapításának feltétele, hogy a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér nettó összegének 120%-át. A támogatás megállapításánál a települési támogatásra jogosult kérelmező előnyt élvez.

(3) Nem jogosult szociális tűzifa támogatásra az a személy, aki erdőgazdálkodó vagy erdőtulajdonos és a megelőző 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.”

8. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 16. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Rendszeres települési támogatásban csak azt a személyt lehet részesíteni, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér nettó összegének 50%-át.

(4) Indokolt esetben, így különösen, gyermekét egyedül nevelő szülő, három és többgyermekes család, tartósan beteg vagy egészségileg károsodott gyermeket nevelő szülő, válsághelyzetben lévő várandós anya, nevelésbe vett gyermekkel való kapcsolattartás, gyermek családba való visszakerülésének segítése esetében az (1) bekezdésben meghatározott határ 20 %-kal túlléphető.”

9. § (1) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 19. § (5) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott okok miatt önmaguk, illetve eltartottjaik részére nem képesek biztosítani.]

„a) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kibocsátott dokumentum másolatával igazolja, hogy nyugdíjas.”

(2) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 19. § (7) és (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(7) A szolgáltatás szociálisan nem rászoruló személy részére is nyújtható az önköltség megfizetése mellett, kivéve, ha a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja a mindenkori minimálbér nettó összegének 130%-át.

(8) Az étkeztetést – amely a hét munkanapjain legalább napi egyszeri meleg élelmezést jelent – az önkormányzat szolgáltatási szerződés útján biztosítja.”

10. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

11. § Hatályát veszti az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 1. melléklet szerinti csatolmánya.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

1. Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 1. melléklete a következő szöveggel egészül ki:

A szociális étkeztetés intézményi térítési díjai 2022. szeptember 1-jétől

2. Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet 1. melléklete a következő 1. ponttal egészül ki:

„1. Az étkeztetésért fizetendő személyi térítési díj:

1.1. Intézményi térítési díj napi összege: bruttó 1.008,-Ft

1.2. Az étkeztetésért fizetendő személyi térítési díj összege (A díj az ÁFA-t is tartalmazza.): 700,-Ft

1.3. Étkezéshez kapcsolódó szállítási költség: 0,-Ft